“必食芒果甜品”
Mango Mania的評論

Mango Mania
香港排名第151 (共682家甜點)
周圍地區: 北角
周圍地區: 北角
2020年6月30日 透過行動裝置

泰國必食嘅 Mango Mania 喺香港已經開咗一段時間今次終於試佢嘅甜品
芒果冰磚就咁望落去係好多個芒果磚圍住雪花冰❄️仲頂住球芒果雪糕大大粒嘅芒果真係超清甜雪花冰加咗花奶令質感更綿滑☺️想雪花冰無咁單調嘅可以落埋芒果汁同煉奶另外仲有一小嚿嘅糯米飯糯米飯軟糯,加埋椰漿後味道鹹甜幾啱我食
超級芒果狂熱有齊鮮芒果、椰汁糯米飯、芒果雪糕、芒果布丁、芒果醬、椰漿及忌廉泰國水仙芒‍♀️非常清甜,無乜渣滓超 juicy雪糕芒果味香濃而芒果布甸芒果味唔係幾夠濃不過整體都唔差

1  感謝 0907kinki

2020年6月23日 透過行動裝置

It's Mango Time Mango Feast
夏日熱辣辣☀️,總想吃點甜吧。吃什麼消暑解渴、清新又冇負擔,仲要有甜甜既感覺❓夏日水果既代表:✨芒果✨ 當然唔少得,製成既甜品,應該又香又甜又吸引呢。
今次呢間甜品店內,全部都係用芒果製成既甜品,仲要係主打來自泰國既芒果,感覺好sweet。今次來個芒果的盛宴吧。
l[芒果冰磚]l $70
Mango Bingsu, Bingsu Mania
樣子好吸引,成座冰山,造型滿分。仲有好多大大粒香甜芒果。不過敗筆之處,係個芒果汁酸臭了,通知店員還說沒有,叫她嚐嚐,試完就直接拎走了,話亦沒說半句,得到這樣回應 這點卻有點失望呢。撇除這點,其他都滿意,在旁的仲有:甜煉奶、椰汁糯米飯,香甜味道好。
l[芒果椰子西米慕絲特飲]l $42
Mango Coco Mousse, Mango Mania Lover
一杯消暑芒果特飲,材料豐富。芒果蓉多,配上椰子西米,根本是一杯吸得到既甜品。仲有慕絲既香滑,更吸引。
夏日炎炎,吃點甜。
×××[Mango Mania]×××
©北角和富道21-53號和富中心地下G18C舖

感謝 Wincyholic
2020年6月6日 透過行動裝置

朋友介紹北角和富中心開了一間以芒果作主題的甜品店,當然要來一試啦。

店中環境很有泰國特色,而且吊著不少精美吊燈,令人心情放鬆,有一個喘息的機會。

以芒果作一大賣點,當然有不小芒果特色食品/飲品。

芒果椰子西米慕絲特飲 - $42
芒果特飲色澤澄黃,口感糯軟,味道濃郁香甜,與透明軟糯西米一同飲用,味道真是一飲愛上。

芒果蜜糖吐司 - $58
賣相相當吸引,真的與menu一模一樣,超澎湃,見到已經甜入心了。

把芒果開半後切花反開,芒果果肉粒粒分明,漂亮極了。

而吐司中間位置放上煙韌的糯米飯加上椰子雪糕,真的一種錦上添花。

微溫的吐司加上蜜糖已經是一種簡單而豐厚的美食。
現在不論是以雪糕糯米飯(煙韌彈牙的口感)或是鮮芒果(清甜順香的味道)跟吐司一同進食,總是完美無瑕,幸福至極了。

感謝 JaydenCSH
2020年5月10日 透過行動裝置

天氣炎熱,只想吃甜品解暑,想起泰國人氣芒果甜品店已登陸香港,便去嘗嘗。

主打用新鮮、香甜多汁的芒果炮製出一系列特色芒果主題甜品。

芒果蜜糖吐司
亮眼的外型相當吸引,看起來就流口水!用料絕不手軟,用上半個芒果,還切得粒粒分明,入口清甜且無纖維渣滓。溫熱又外酥內軟的吐司塗上一層蜜糖,不膩又不太甜,再加上冰涼的椰子雪糕和煙韌的糯米飯,口感層次分明!每一口甜蜜都交織成滿滿的浪漫,味道出奇地匹配,美味至極!

造訪日期: 2020年5月
感謝 foodaholicbunny
2020年5月3日 透過行動裝置

位於北角和富道21至53號和富中心地下G18C號舖的Mango Mania,主打泰式芒果甜品。甜品店的職員都是正宗泰國人,服務親切誠懇。

甜品店與旁邊的泰國菜餐廳相連,餐廳燈光明亮,環境頗為整潔,而且空調強勁。

甜品的賣相十分吸引,價錢約五十至六十多元一客,不會太昂貴。甜品即點即製,相當新鮮。

芒果蜜糖吐司Mango Honey Toast
吐司的餡料相當豐富,最上層是冰凍幼滑的椰子雪糕,椰子味濃郁。中間是一團糯米飯,口感煙煙韌韌,旁邊還有質感濃厚的椰漿,以及濃厚的芒果醬。外圍則有一圈香甜無渣的芒果粒。

最底層則是烘得微脆的吐司,吐司表面塗滿了蜜糖,味道香甜。吐司旁邊還有一份芒果肉,芒果味道又香又甜美。

超級芒果狂熱 Super Mango Mania
這一款甜點也包括煙煙韌韌的糯米飯,與及一份即切的芒果肉。芒果口味的雪糕味道濃郁,配糯米飯同吃,一凍一溫,冰火交融,感覺相當特別。

芒果雪糕旁邊還有一小撮忌廉,這款忌廉是用椰漿打成的,味道微鹹,質感輕盈。超級芒果狂熱還會有一客芒果布甸,雖然質感較為實淨,但能夠嚐到相當濃郁的芒果味。

朋友點了 芒果冰磚 Mango Bingsu,這道甜點相當適合炎炎夏日享用,雪花冰上的芒果舖得滿滿。個人最喜歡用匙羹舀少許雪糕、芒果粒和雪花冰,一併放到口中,味道和口感最為豐富。

雪花冰口感綿密,在口中很快便融化。這道甜雖可以按個人喜好,加少量的煉乳和芒果醬,味道會更加豐富。

芒果椰子西米慕斯特飲 Mango Coco Mousse with Sago

這款特飲的感覺相當豐盛,上層是椰香慕斯,中層是芒果沙冰,最底層則是西米。個人則喜愛把特飲略為攪勻才享用,相當滿足。

甜品店門口的玻璃櫃子擺滿了多個新鮮的芒果。

造訪日期: 2020年4月
1  感謝 Letsgocrazyjanet

去過Mango Mania嗎? 請分享你的經驗!