“SSP 深水埗 • ”
Years的評論

Years
香港排名第3,745 (共13,978家餐廳)
周圍地區: 深水埗區
周圍地區: 深水埗區
4 週前評論 透過行動裝置

SSP 深水埗 • YEARS 素年
深水埗福華街191-199號福隆大廈1號地舖

深水埗隨著重建步伐加快,愈來愈多新式食肆進駐,今次小編要介紹一素食新力軍─素年

日式咖哩吉列豬扒意大利飯 $98
不可能™️漢堡包 $128
香蕉火龍果燕麥奶 +$36

日式咖喱吉列豬扒意大利飯,日式咖喱味突出 飯底並非日本珍珠米,改用risotto rice,有咬勁,好creamy 吉列豬扒用Omn!pork新豬肉[色] 肉質鬆軟且肉汁豐富,大推

另一招牌就是不可能™️漢堡,採用IMPOSSIBLE素肉,由冬菇和大豆製成,像真度高 配上香脆鮮甜的番薯條食肉獸都叫好味

味道:

2020年5月16日 透過行動裝置

深水埗嘅小清新新派素食cafe-素年
裝修走簡約風 以白色同木系為主調 舒服
不可能漢堡包
點解叫做不可能漢堡包? 因為漢堡係用Impossible Foods嘅素肉製成(我特登上網check過 IF呢間素肉公司一啲都唔簡單 想知就自己check啦下) 口感似真肉一樣 最厲害係一啲都唔乾 亦都好好味 講真我覺得仲正過真嘅漢堡 因為無咗真肉嘅油膩感 side dish蕃薯條都十分出色
忌廉菠菜闊條麵
食落感覺好fresh 口感好煙韌 加咗黃椒紅椒/雞脾菇同松子仁 好健康啊 份量仲好足tim
其實我好少去試素食店 試過呢間令我好有好感 另外當日係復活節假期其中一日 都幾多人 等咗都差唔多半個鐘 雖然繁忙 但係staff態度都好好 所以我又再加咗分啦

造訪日期: 2020年5月
感謝 agnesbtsui
2020年5月2日 透過行動裝置

上次無卜位所以摸門釘,今日啦啦聲卜佐先 以素菜為主題既輕日式小店,主要用純白色去裝潢更加切合佐主題,比人好清新樸素而又舒服既感覺 餐單有定食,意大利飯,意粉同漢堡包 飲品要推純素特飲
黑松露蘑菇漢堡包 $98
個大蘑菇吸引佐我簡佢果然無失望~勁大pat車打芝士同黑松露蛋黃醬 一咬落去個菇即刻爆汁勁juicy,黑松露味勁香啖啖都咬到醬勁幸福再夾埋啲沙律菜一齊食好豐富!!/ 蕃薯條炸到脆卜卜之餘仲要充滿好甜既蕃薯味,勁飽肚‍♀️
日式咖哩吉列豬扒意大利飯 $98
超大碟!!個咖哩唔算好辣幾惹味,個飯粒粒分別仲好creamy,放佐好多蘑菇蘆筍蕃茄仔黎整,超級豐富 吉列豬扒係用新豬肉黎整,同普通豬肉一啲違和感都無 外皮炸得香脆之餘入面既肉身仲好鬆軟~
青蘋果奇異果羽衣甘藍燕麥奶 +$36
跟餐有得轉飲就一定要試啦 一飲落有清新既羽衣甘藍味,再慢慢滲出青蘋果既酸甜味,然後有淡淡奇異果既酸,好有層次感有燕麥奶既口感好滑溜而且飲落有一粒粒既燕麥,配合埋一齊唔會好酸,反而飲落好清新同健康~/ 跟餐既凍伯爵茶都好好飲,好香茶味同回甘,解膩一流
總結,一間比較新派有創意既素食餐廳 肉食主義者有時都要食得健康返啲平衡返~ 唔知係咪怕素食會唔夠飽樣樣都勁大份 而且食每樣都好驚喜 我超滿足完全唔覺得係食緊素

造訪日期: 2020年5月
感謝 vvvfoodies
2020年3月23日

曾經剛開業時已經幫襯過,新派素食令我留下深刻印象,不是一般傳統素菜,結合西式和日式,素菜都可以追上潮流

門面似西式cafe..乾淨清新,平日來,已經坐滿客人,老中青年人都有,青年人佔多數,新派素菜,吸引多了年青人幫襯

Menu 價錢便宜,還送熱玄米茶/ 凍伯爵茶,點餐附送凍伯爵茶,清新有茶香

不可能漢堡包 $128 "不可能" 是用素菜製造出有牛肉味的漢堡扒,食入口完全不可能相信是素菜,但真的不是用牛肉製造,對剛戒牛肉的我,真的很感動,有肉汁味已不是真的肉,令我食得開心又放心, 薯條用上番薯,亦比較健康,番薯味香濃

日式咖喱吉列豬扒意大利粉 $98, 賣相吸引,日式咖喱味香濃, 吉列豬扒亦都是用素菜製造,很特別,食落有肉味口感,配上西式意大利飯製作,西日合壁,夠創新

素菜令人身心健康,值得推介

造訪日期: 2020年3月

餐牌上面有10款午市套餐選擇 而且菜名也各具特色
我們也想了好一陣子才想到 跟餐有兩款茶飲可選擇
想飲咖啡就加了HKD$20 咖啡款式也有很多味道耶 -
·吉列豬扒三文治 HKD$98
裡面有:新豬肉 | 吉列豬扒 | 紫椰菜 | 秘製醬汁 | 沙律菜
三文治外皮經過烘乾令到外皮挻香脆 醬汁酸酸甜甜
豬扒做到酥脆有咬感 難怪會插著新豬肉的小旗子
·日式定食 HKD$88
定食食物包含食物:麵豉湯 | 雜錦配菜 | 烏冬 | 甜品
雜錦配菜共有5款小食 由冷盤到炸物也有挻不錯
甜品是抹茶厥餅 這個甜品每次食也會感到透心涼呢
·熱泡沫咖啡 / 凍美式咖啡 HKD$20(跟餐價)
食飽之後再來杯咖啡最好不過 泡沫咖啡有心型拉花
很喜歡這個拉花❤ 咖啡味道挻香濃挻喜歡這個味道呢

造訪日期: 2020年2月
2  感謝 CHINGCHINGJAIII

去過Years嗎? 請分享你的經驗!