“深水埗老字號冰廳🗻 價錢親民抵食!”

Xue Shan Bing Ting - 1956
香港排名第1,490 (共15,458家餐廳)
周圍地區: 深水埗區
周圍地區: 深水埗區
2021年6月4日

今日去深水埗買啲嘢,行咗大半日已經好肚餓 醒起呢頭有一間餐廳都好多人推介,無錯啦,就係雪山冰廳‍♀️ 去到門口睇完個餐牌覺得價錢都幾貼地,款式又多,仲免收加一,所以就入咗去試

雖然呢間餐廳1956年已經開業,但環境都幾新淨,坐得好舒服。餐廳入面仲有一幅好巨型嘅噴畫 入到嚟完全覺得佢唔係行懷舊路線,反而係與時並進,連菜式都好多樣化!連酸菜魚、蛋包飯、喇沙都有

我嚟到已經係下午茶時段,佢哋下午茶係14:00-18:30!今次我就叫咗幾款人氣菜式,我見唔少foodies都有推薦

♥ 避風塘生炸雞脾配紅豆冰 $38 (轉茶走紅豆冰 另+$9)
避風塘生炸雞脾絕對係呢度係熱門菜式,幾乎每枱都有一碟,見到有人叫外賣,都淨係叫呢個!炸雞脾都幾大隻炸到皮脆肉嫩,好juicy!面頭超多蒜粒,蒜香幾重,食落都有啲辣,口水不停分泌,惹味又過癮!
第一次飲茶走紅豆冰,茶味濃,唔會過甜!
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

♥ 咸蛋黃雞中翼 $35 (樽仔奶茶 另+$9)
呢個真係必叫!一上枱已經好香鹹蛋黃味,外皮炸到好酥脆,沾滿哂鹹蛋黃,仲食有少少鹹蛋黃粒,好邪惡呀 雞翼底下仲鋪咗啲脆脆墊底,我連啲脆脆都食哂 一滴鹹蛋黃汁都無剩
樽仔奶茶又係必叫 樽仔已經事先雪凍咗❄️ 茶味好濃,帶少少回甘,口感幼滑濃厚,用樽仔裝住都幾cute可以打下卡!如果想食紅豆,我會建議飲返茶走紅豆冰
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨ (4.5/5)

♥ 經典芝蛋牛肉漢堡 $36
麵包好軟熟 個漢堡入面塊牛肉都算厚,肉質一啲都唔乾有醃過。芝士呈半溶狀態,再配埋流心煎蛋,真係比連鎖快餐店更好食!仲要唔貴
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

♥ 無骨霸皇雞飯 $60
見到呢款係每日限定100份就叫咗嚟試!面頭好多蔥,雞肉皮薄而且肉質好嫰滑,熟嘅程度掌握得啱啱好,薑蔥味濃 好入味!
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

叫咗咁多嘢都唔過二百蚊,都係百幾咋 性價比超高,而且樣樣食物都好惹味 我仲有好多款都想試,下次會再過嚟食!

造訪日期: 2021年5月
感謝 eat_rice_see

2021年5月17日

檳城叻沙摻摻特餐

呢個cp值之選丫,$55成大碗麵,同好香脆既丹麥多士,再加特色櫻花蝦炒蛋,再送熱飲,真係好抵,仲要個叻沙湯底勁濃郁,d料又多,有蝦有魚片必叫丫

咸蛋黃雞中翼

呢個下午茶餐都好抵,雞翼沾滿香濃既蛋黃,勁邪惡,雞翼都炸得好香脆

芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯

呢個係好大份,個龍蝦有成大半件,但當然係茶記既龍蝦就唔好太高期望,但整體上都係抵食既,飯量都多,配料有d菇丫,菜丫,面頭既醬汁都好味既

經典芝蛋牛肉漢堡包

西式漢堡就成日食,食翻下個港式既先,佢個漢堡係自己打既,但就唔係好食得出牛肉味,呢個包最驚喜係有流心蛋架

榛子醬西多

成日耐唔耐就想食下西多,呢度有特色既榛子醬西多,都好既,有d人可能唔想食花生醬就有多個選擇☺️☺️呢個啱d中意甜食既,但我自己中意花生醬多d,會冇咁漏

華田曲奇

食到咁飽想飲下野解膩,就叫左呢杯特飲,佢主要就係凍華田加cream同一塊orea☺️

食咁多野埋單都係人均$141,下午茶餐係超級抵,係深水埗想食個平靜正既飯呢度幫到你

造訪日期: 2021年5月
1  感謝 Krystal030
2021年5月2日 透過行動裝置

邊個話窮L食茶餐廳好慘,雪山冰廳除咗西多士薯片、港式小菜之外,竟然有海鮮龍蝦食?孤陋寡聞真係第一次聽!

芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯 $98 (7/10)
龍蝦有一隻手掌️size大,海鮮方面有鮮魷、龍脷柳、鮑片、青口,數量都唔少,98蚊黎講CP值好高,用飯底炒香咗再拎去焗,做到粒粒分明

避風塘生炸髀 $30 (7.5/10)
雞皮香脆,配上避風塘炸蒜,十分惹味,雖然炸髀有點過火,無損入面鮮嫩肉質,並且保留肉汁唔會太乾

滑蛋鰻魚潛艇 $35 (7/10)
鰻魚長度足夠霸佔咗全個熱狗包,唔算薄肉而且肥美35蚊有鰻魚食都算係平民價了

榛子醬西多士 $30 (6.5/10)
去茶記我一定會食西多士,呢度嘅西多士十分特別,入面有榛子醬做餡,甜甜的榛子醬又唔會太漏

雪山冰廳 (深水埗)
深水埗青山道62D號地舖

味道: 7.5/10
價錢: 7/10
✨環境: 7/10
衛生: 7/10
‍♂️服務: 7/10

#hkig#hkiger#hkfood#hkfoodie#foodie#hkgirl#food#hk#hongkong#hongkongfoodie#hkfoodblogger#foodiehk#food#yummy#eat#tasty#hkeat#hkfoodstagram#hkigfood#hkfoodlove#相機食先#香港#香港吃貨#吃貨#美食#食物#打卡#氣質#冰室#懷舊#茶餐廳

造訪日期: 2021年4月
感謝 megan0324
2021年4月16日 透過行動裝置

【深水埗老字號高質港式飯堂 - 雪山冰廳 】
呢間餐廳晚市人頭湧湧見到咁多人食就知食物質素應該有返d保障,咁岩朋友又話想食下小菜,一於試試佢!

·是日鮮魚+熱飲配白飯(HKD 84)
朋友話最近減肥,愛上左食蒸魚,健康得黎又有豐富蛋白質呢到嘅魚肉質嫩如豆腐,夠哂鮮味,超好送飯!魚腹可以話係全條魚最嫩最香的精華之處大大碗飯食得好飽!

·蜜椒野菌薯角牛仔骨煲+滋潤燉湯配白飯 (HKD 93)
一黎就試左個眉豆栗子燉排骨湯先,清清地好岩熱天飲,湯嘅排骨超腍身好好味!蜜椒薯角甜甜脆脆令人食上癮,多數最後都會變左係咁食薯仔牛仔骨更加惹味,鑊氣十足!

食完都同朋友好一致咁認同:終於明點解咁多人黎食

造訪日期: 2021年4月
感謝 Shirley C
2021年3月10日 透過行動裝置

平時間中都會落茶記醫肚,價錢平得來質素又唔差,今次發現一間連鎖茶記 - 雪山冰廳,頗有驚喜

浦燒原條鰻魚蛋包飯
一上台就覺得鰻魚的份量絕不欺場性價比超高,配埋滑一滑的炒蛋同軟硬適中的米飯剛剛好

波士頓龍蝦叻沙摻摻
摻摻即係「兩溝」咁解,餐廳就用左米粉同油麵增加整碗麵的層次感,吸滿叻沙湯汁的摻摻味道一流配埋大大隻波士頓龍蝦,齋賣相都羸曬啦

榛子醬西多士
西多士中間夾左流心榛子醬,如果鐘意食甜野的你一定要試下

經典芝蛋牛肉漢堡配德州辣肉醬意粉
芝蛋牛肉漢堡味道雖然冇咩驚喜,但係配埋的辣意粉反而幾好食,辣辣地好開胃

公司三文治
公司三文治超級大份,中間夾左生菜、午餐肉、火腿、芝士、蕃茄等材料夠曬豐富

P.S: 餐廳有一個好超貼心位❤️值得一提,對小編來講個辣肉醬意粉食到最後太辣,再叫叻沙的時候餐廳就幫我叫左小小辣

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 liebe_king

去過Xue Shan Bing Ting - 1956嗎? 請分享你的經驗!