“經過剧下扒都唔錯”

香港排名第8,362 (共13,801家餐廳)

星期六和朋友來到EMAX睇完早場戲,順路經過來這間港式茶餐廳剧下扒。
商場本身人流稀少,二點鐘到見餐廳內唔多人有大量吉座位,這些情況其實見怪不怪。
餐廳以先付款後等號碼自行取餐方式。
每張枱上並沒有擺放餐牌,需要自行去到收銀櫃前看或透過手機SCAN QRCODE用手機點餐,掃下 QRCODE在自己手機上看確實方便。
餐牌食物分了四大類,分別有「鐵漢」鐵板餐系列、「Very Cheese」熔岩芝士焗飯系列、
「山炊食堂」燒味系列和「山炊食堂」魚湯米線系列。樣樣價錢唔算貴四五十蚊起,有人請食飯當然會揀款貴少少的。

港嘢鴛鴦鐵板配黑椒汁跟意粉 $82
鴛鴦扒是朋友點的,意粉分開左上,豬扒和雞扒相當大份,兩者非常厚身煎得香香的,配埋黑椒汁相當惹味。配菜有紅椒青椒菠蘿大片,食晒相當飽肚。

虎蝦香草燒雞鐵板配日式照燒汁跟薯條 $108
一串虎蝦外款燒得香口但唔算大隻,燒雞半隻份量多未食見到都飽了一半,配日式照燒汁味道相當夾,有少許香草味道還可以。配菜和鴛鴦鐵板相同多了隻荷包蛋而已。薯條正常水平脆皮粗條腍薯肉。

熱飲奶茶唔駛補錢,凍飲金桔青檸特飲加十蚊,飲品味道大致okay。

造訪日期: 2019年12月
感謝 cargolam
2020年2月4日

顧名思義,這食肆提供的就是香港特色食品,其中最有特色的就是有很多用焗的方法煮成的食物。相信是因為將所有食物放在一起,焗一焗之後便可一起享用。結合了西方的焗食物方法,也有東方蒸食物的精綷,完美地表現了東西融合的特色。

造訪日期: 2019年12月
感謝 franktschan

查看過Gang Ye Shi Tang (Kowloon Bay)的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Gang Ye Shi Tang (Kowloon Bay)嗎? 請分享你的經驗!