“沾麵拉麵同樣美味”

Afuri Ramen + Dumpling
香港排名第3,655 (共13,796家餐廳)

肺炎疫情好轉,加上工作上大致上已回復正軌,見今日 Happy Friday,下班後一於相約老公外出用膳,作為忙碌一星期後的慰勞。

今晚唔想食飯,醒起食友們曾提及的柚子湯底拉麵,蠻想一試。於是,向尖沙咀 THE ONE 的「AFURI」進發。

據知「阿夫利」拉麵店是日本人氣過江龍,自 2001 年在神奈川縣開設首間店舖後,便迅速擴張,除了在日本已有十多間分店外,在美國、新加坡、葡萄牙亦設有海外分店,發展相當驚人,而去年 1 月更正式進駐尖沙咀,成為香港首間分店。

原來店舖是由潮流品牌 IT 引入,喺 i.t orange forest 概念店入面,地方非常寬敞,約有 50 個座位,環境光猛,而且設計簡約時尚,以不銹鋼色系為主,設有半開放式廚房和酒吧位,客人可透過玻璃看到拉麵製作過程。拉麵師傅身穿黑衣褲,頭戴氈帽,很有型。

客人可以先入座,睇完餐牌後才外出購票。食物選擇都幾豐富,除了幾款主打的柚子拉麵外,Menu 上還有沾麵、擔擔麵、丼飯、炸雞、手工餃子和角煮豚肉包等,可配埋飲料一同品嘗。

柚子拉麵是店舖嘅招牌作,當然不可以錯過,我哋揀咗柚子鹽味拉麵、柚子甘露沾麵、一客小食同兩杯飲品。

先來的柚子鹽味拉麵 ($98) 以慢火熬製的特濃雞湯做湯底,再混入柚子汁,湯頭味道挺突出,入口啖啖柚子香味,清香怡人。麵條選用了自家製的麥麵,食落彈牙、煙韌有嚼勁。配料有半隻半熟蛋、西班牙栗飼豚叉燒、紫菜和味筍等。

半熟蛋蛋黃呈流心狀態,蠻粘稠的,蛋味濃烈。炙燒叉燒烤得火候剛好,吃起來甘香鬆化,嫩滑非常,完全沒有嚡和韌的感覺。

接著送上的柚子甘露沾麵 ($108) 亦很有驚喜,太麵可選冷或是溫的,沾汁和麵條分開裝載。先將麵條浸入沾醬,柚子醬汁質感很不錯,內有芝麻、蔥花和辣椒等配料,但味道不會太濃厚,加上麵條易掛汁,入口清香酸甜。餸料角煮豚肉水準亦不俗,肉質軟腍,肥而不膩。

小食選了唐揚炸雞 ($68),雞件即點即炸,外層炸粉很薄,咬下酥香鬆脆,且不油膩,內裡肉質鮮嫩惹味,肉汁盈盈,毋須蘸點任何醬汁吃,已經很好味。

飲品選了薑汁梳打 ($38) 同柚子梳打 ($38),薑汁梳打有濃厚嘅薑味,甜度適中;柚子梳打口感亦不俗,未入口已經聞到陣陣柚子味,嗒落齒頰留香,清新開胃,相當醒神。

整體嚟講,今次嘅用餐體驗非常滿意,下次再來會試下擔擔麵同丼飯。

造訪日期: 2020年5月
感謝 mjqueen7e

2020年3月31日

阿夫利拉麵以祕製木魚雞湯底配柚子汁炮製,原來可以產奇妙的化學作用,唔知道同果酸酵素有冇關係,令到湯頭口味異常清爽新穎,點滴柚子酸香沒有蓋過清雞湯,飲落一點也不覺酸,反而只有香,把湯味提升至另一層次,湯頭激活味蕾,盡在不言中,與傳統濃郁豬骨湯的做法南轅北轍!

柚子湯鹽味相比醬油更加清新,回甘透出獨特的香氣,適宜細味品嘗,也許習慣重口味的人士會認為淡,對我來說,恰到好處,絕對是水準之作,至今依然懷念,短期必定重溫。

甘露沾麵的湯頭更富柚子香,再添水辣味的層次,同樣出色。

炸軟殼包睇得味好,同樣必要試。

造訪日期: 2020年3月
感謝 gourmet_ivy
2020年3月25日

從未試過一所拉麵店能令我短期內再三重溫!而阿夫利拉麵真係The one果然冇開錯地方!

店內除供應拉麵、沾麵、小食、丼飯外,還有酒類飲品在香港拉麵店來說都算夠創新。

店家以自助購票機選單,除電子付款外亦可給現金十分簡單方便!

跟文青美女各自選上心水麵食,加一款小吃和兩杯飲品已好豐富。

我兩不約而同選上柚子青檸梳打$38/杯,味道酸香喝下口感清爽最重要梳打好夠氣爽啊!

小食選了酥香的唐揚炸雞$68,炸雞外皮乾爽不油膩,內裡充斥滿滿的肉汁頗有驚喜呢!

車媽媽推介首次品嚐的文青美女選柚子鹽味拉麵$98,皆因這是我吃過最清新的拉麵啊~

而我今次選上柚子甘露沾麵$108,特別之處是可選冷或溫太麵底,在炎炎夏日真的爽到不行,內裡有半顆溏心蛋、水菜、筍乾絲及紫菜絲好豐富呢!

柚子沾汁絕非坊間一般濃厚的質感,味道清香酸甜層次挺豐富,加上麵條掛汁能力不俗我也十分喜歡呢!

溏心蛋的熟度很完美,另外叉燒肉煮得很柔軟肉味亦香濃,我覺得在炎夏享用會更加吸引!

造訪日期: 2020年2月
1  感謝 maggiemV9544SJ
2020年3月6日 透過行動裝置

新開咗間東京人気拉麵登陸咗The one
,最住no .1 柚子湯底拉麵✨

柚子鹽味拉麵
湯麵湯底清香有一陣柚子味道,
唔會蓋過鹽味雞湯底,麵條幼細夠彈牙
仲有配上半隻塘心蛋,蛋汁微微流出,火炙叉燒烤好一陣醬油嘅味道好入味好腍,荀同紫菜夠爽口,整體來講個湯底原來加咗柚子係好夾,真係值得一讚
豬骨濃湯擔擔麵
就咁睇個賣相就以為好辣,喝第一啖湯底有少許微辣,麵條粗實口感好彈牙,肉碎同冬菇吸收晒湯嘅精華特別香濃

炸軟殼蟹包
炸軟殼蟹包睇完個名都流口水一啲都唔失禮原隻軟殼蟹加埋泡菜同埋蛋黃醬真係好豐富呀,外表貌似刈包,原來一啖咬落去好軟綿綿,真心推介

♡ ♡ ♡
橙汁顏色加配紫色花瓣就咁睇已經覺得好清新一啖飲落去已經搵飲到rum 同sparkling wine 酒味很濃烈,帶一點點甜味,飲一啖頭腦醒晒,好飲

Whiskey Highball
檸檬味超重,whiskey味道不算太濃,兩者一齊好大嘅衝擊味道好夾,好清新

✨間餐廳特別就係自助式點餐,選擇左自己想要嘅食物同埋飲品,會顯示收取現金或者係信用卡,完成點餐後服務員遞送枱上,好方便

造訪日期: 2020年3月
感謝 Winnietolife
2020年2月23日

談到柚子,我只想到柚子蜜,但配拉麵這種咸食真是想像不到。剛好朋友很想去就陪她一下,結果與想像中的味道完全不一樣!

▪️柚子辣湯拉麵
推薦點這款辣度對於我剛好,不會太辣。配上柚子微酸的香味, 酸酸辣辣、很開胃

叉燒肥瘦各半,燒過更香麵的份量不少!我朋友就吃不完(當然我是絕對吃得完)

▪️柚子鹽味拉麵
配料和以上一樣,但適合口味比較清淡的人,湯底更清爽。

▪️炸雞
份量多,雞件大,有肉汁,但可惜外皮略嫌不夠香脆。

▪️Yuzu Limeade
推薦‼️不論甜度、酸度都剛剛好!是解渴首選!今天剛好天氣回暖,令人飲完想再添飲

相信很多人都想像不到柚子拉麵的味道,其實就算吃完也很難形容不過肯定是值得來一試!

造訪日期: 2020年2月
感謝 desertfoodiegrace

去過Afuri Ramen + Dumpling嗎? 請分享你的經驗!