“K11 質素cafe”

Curator by Lex Art Cafe
使用外送服務
香港排名第432 (共15,377家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
5 週前評論 透過行動裝置

又發掘到K11嘅一間環境幾靚嘅餐廳,大理石枱比人好grand嘅感覺。餐廳座位唔算多,但夠空間感足夠,坐得舒服。中間位置放咗好多精品,比人觀賞或購買 全部都好有特色 食物質素幾有水準,特別鐘意個甜品

Carbonara reimagined $168
裏面配料有培根,蛋黃,帕馬森芝士,西班牙香腸,味道唔會太咸,配長通粉食味道啱啱好,食完唔會覺得太heavy。

炸魷魚冬甩配黑松露蛋黃醬 $88
炸魷魚冬甩有六個,新鮮炸起好脆口。但裏面唔係整塊魷魚,而係魷魚碎,點黑松露蛋黃醬,食落都幾好味,口感正

北海道紅豆芝士蛋糕 $58
呢個甜品賣相好靚 紅豆蓉流落塊碟個設計幾有style 芝士蛋糕食落味道好厚實,好濃郁 配上北海道紅豆蓉,甜甜咸咸,好好味丫~

Mocha latte
拉花好靚 抹茶奶味非常濃厚,杯嘅設計都好靚,打卡幾正

造訪日期: 2021年4月
感謝 Nancyyung

2021年5月13日

地點喺K11 Musea, 走進仿如藝術館嘅餐廳,放滿大大小小嘅油畫,店中間有一個圓柱型展櫃放滿村上隆展品勁吸引眼球!店內仲有草間彌生、KAWS等人氣商品可以買!座位濶落舒適,空間感十足!

大蝦意粉 $178
食藝術落肚~擺盤勁靚嘅大蝦意粉,蕃茄味香濃,意粉軟硬適中,加左新鮮九層塔同帕馬森芝士更惹味!大蝦用牛油輕輕煎過,新鮮爽口帶有小小牛油味!配菜有食用花同沙律菜好夾好fresh!

招牌莎樂美腸薄餅 $78
焗到薄脆嘅Pizza, 簡直好似食緊薯片咁鬆化脆卜卜!每一啖都有濃濃嘅番茄味,芝士香味,同埋䔋樂美腸!薄薄一片口感豐富,推介!

酥脆雞錘配水牛芝士醬
樣子可愛嘅酥脆雞錘,炸得酥脆油份少,外皮乾身,雞肉嫩滑,配埋水牛芝士醬絕頂好味!
最後冇點打印咖啡,驚瞓唔著,點左☕朱古力同抹茶牛奶 $49 ,兩款都好味!

造訪日期: 2021年5月
1  感謝 TravelbyChinss
2021年5月11日

呢間將藝術品融入美食嘅餐廳
我一直都好想試㗎!
今晚終於有機會同到朋友仔黎試下

先決定左要朱古力底
然後就再諗圖案
店員都有建議揀返啲比較光亮嘅圖片會印得清楚啲
所以最後我都係揀返村上隆嘅花花圖案去印
貪佢色彩繽紛,效果好啲!
結果我果杯真係吸收過朋友仔印相果杯~

朱古力面層係厚厚嘅忌廉
超香滑~
忍唔住係會不起黎食

前菜係原個蕃茄沙律配柚子醬
呢個沙律好大份
夏天食就啱晒喇~
配柚子醬酸酸甜甜
好開胃

主菜我揀左三文魚扒
三文魚好香滑
佢唔係煎得好西利
係微微煎香個皮
而且所有調味都喺魚皮度
唔會過鹹
魚皮魚肉同食,剛剛外脆內嫩

鑽石米型粉我第一次食

造訪日期: 2021年5月
感謝 mmmleemaple
2021年4月20日 透過行動裝置

藝術食物集於一店

今日終於食到呢間開飯熱店嘅堂食☺️揀平日夜晚去好明智,避免排隊/人群✌好鍾意呢間餐廳嘅氛圍,白燈加雲石枱令人感覺雪白清潔,玻璃櫥櫃入邊有不同展品,牆身掛左各款繪畫,村上隆嘅作品同成間餐廳嘅設計都融合得好好,佈置亦非常適合打卡!靠近牆嗰邊設有梳化椅,整個環境都令人坐得舒服

招牌莎樂美腸薄餅$78
啱啱焗出嚟非常香口!餅皮、肉腸都做到好薄,仲有一層芝士

大蝦意粉 $178
蕃茄汁香濃,啲蝦都好爽口

元氣精華 $98
個奄列令我諗起酒店早餐個廚師問你奄列想配咩料蛋可以煎得香滑一啲!另建議多士同蛋可能分開擺會好啲,避免多士被熟蛋整到林晒~不過就係因為擺埋一齊先夠靚應該就係呢間餐廳對於藝術嘅執着吧!

朱古力☕️ $49
因為夜晚冇揀到咖啡,選擇左朱古力。味道非常香濃,而且個杯都好有藝術風采!

餐廳主要sell藝術,連佢嘅食物都有藝術嘅元素。餐具、擺碟、菜名等。食物質素不錯,不過主要係提供輕食嘅份量,啱女士們多啲‍♀️相信好多人同我一樣都係為打卡慕名而來

造訪日期: 2021年4月
感謝 Jaga L
2021年3月17日 透過行動裝置

有很多日本藝術家的作品和精品售賣,例如村上隆等。環境裝修設計擺設都充滿藝術色彩,感覺猶如身處於繽紛畫廊一樣( ⁰̷̴͈࿁⁰̷̴͈ )另外收取+1服務費

#dinnerset $328
一人份量:有沙律、主菜、甜品各一

#art #artcafe #artsyprint +$38
打印出彩色的畫在飲品上面,超美 打卡一流。( ⁰̷̴͈࿁⁰̷̴͈ )選了甜甜的朱古力底,上層像奶蓋一樣,牛奶味濃,幾好飲,推介~

#蕃茄沙律 #
除了有火箭菜沙律菜和豆苗之外,還有去皮蕃茄、甜橙堅果等,清清地,使用柚子醋代替沙律醬,非常健康

#主菜 #豬肉卷配健康穀蔬 #煙燻雞肉
豬肉卷肥美肉淋好吃,配上清甜的蘆筍。殻物用了紅米和薏米,還有超健康的雞胸肉,味道清淡非常健康~

#甜品 #朱古力慕絲蛋糕
濃郁的朱古力慕絲蛋糕,中間還有特濃朱古力醬,旁邊有草莓藍莓等伴碟。口感像硬₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎雪糕甜甜的

#latte $41
漂亮的拉花牛奶咖啡,咖啡和牛奶味都不會很重

服務質素:8/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

造訪日期: 2021年3月
感謝 kuronekovo

去過Curator by Lex Art Cafe嗎? 請分享你的經驗!