“藝術cafe”

Curator by Lex Art Cafe
訂位
線上訂購
香港排名第1,525 (共13,782家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2 週前評論 透過行動裝置

Cafe將藝術融入生活,全店周圍放滿了人氣藝術家的展品,有草間彌生、村上隆、KAWS等,客人好像於博物館用餐一樣,可以一邊欣賞藝術一邊品嘗美食。

藝術打印咖啡 ($88)
(凍飲,可以選擇咖啡或朱古力)
客人亦可以提供圖片給咖啡師,調製出屬於自己獨一無二的飲品,打卡呃LIKE一流。
我選了朱古力,味道香濃而不甜膩!

羽衣甘藍萵苣凱撒沙律+醃製雞胸 ($108)
羽衣甘藍和萵苣口感爽脆,混和著片片香濃巴馬臣芝士、惹味煙肉碎和香口的麵包方粒,口感豐富,再配搭沙律醬,每口都滋味無窮。

招牌墨西哥式煎蛋早餐 ($98)
賣相吸睛,法式軟包外脆內軟,法包上塗滿了牛油果醬,上面有一隻太陽蛋,伴以粟米片和櫻桃小蕃茄。小蕃茄鮮甜,富蛋香再加上牛油果醬,味道清新開胃。

Tiramisu ($68)
手指餅濕潤度剛好,Mascarpone芝士軟滑可口,入口初時帶有咖啡的甘澀,再伴隨Mascarpone芝士的甜香,最終甜蜜苦澀交織,配搭得很好!

造訪日期: 2020年5月
感謝 foodaholicbunny

2020年4月22日

和朋友來到 K11 Musea 商場,逛逛下發現依間 cafe放滿了各地不同的潮流藝術品。
有草間彌生的南瓜、村上隆的太陽花和 KAWS等潮流精品,睇啱仲可以買添。

朋友心心眼所以決定陪佢一邊食一邊欣賞。

藝術打印咖啡 $88
Artsy Print Coffee
凍飲,轉左朱古力底,朱古力味濃郁甜度適中飲落好滑,杯面有層厚厚忌廉,印左情人節系列的Brown & Cony圖案,賣相好呃like打卡首選。

招牌墨西哥式煎蛋早餐 $98
Curator Huevos Rancheros
一大塊麵包塗滿了牛油果醬,太陽蛋用刀一蛋漿四溢,包塊食起上來好juice,玉米脆片添了份口感,加了辣粉確係惹味,櫻桃小蕃茄甜美可口,但得兩粒實在唔夠喉。

短笛咖啡 $39
Piccolo
有靚靚的心型拉花,細細杯好香濃咖啡味,柔滑口感都唔錯。

大蝦意粉 $178
Prawn Linguine in Tomato Sauce
大蝦六隻肉質彈牙,扁意粉口感煙韌好有香蒜味,茄蓉唔鹹唔酸,加了九層塔香味突出,芝士淡淡鹹香吊起整體味道,清淡不油膩,好啱女仕口味。

造訪日期: 2020年1月
感謝 cargolam
2020年4月10日 透過行動裝置

CURATOR BY LEX ART CAFÉ- 藝術氣息濃厚咖啡廳

最緊朋友推薦下,知道K11 musea開了間新的咖啡廳,充滿濃厚的藝術氣息,絕對是打卡熱點,當然不能放過。
咖啡廳光線明亮,到處也放滿不同嘅藝術品例如公仔、掛畫等等,眼睛瞬間被吸引了。

羽衣甘藍萵苣凱撒沙律
新鮮爽脆的羽衣甘藍加上羅馬生菜,當中有脆口的麵包粒、煙肉碎和芝士片,再加上甜甜的沙律醬,另外可以以$20加點醃製雞胸,雞胸非常嫩滑,一點也不乾身。

酥脆雞錘配水牛芝士醬
金黃色的酥炸香脆雞錘,肉質細嫩而且啖啖肉,雞錘上佈滿了水牛芝士醬,兩者非常夾,也令味道和層次豐富了。

香蒜橄欖油意粉
意粉採用天使麵,加入新鮮蘑菇、松露醬、帕馬森芝士脆片和橄欖油炒香而成,蘑菇有兩種分別是蘑菇粒和小蘑菇,而且數量多,令意粉吃起來是口感非常,美中不足的是松露醬的味道不是很濃。

丸久小山園·抹茶冰拿鐵
來自日本京都的『丸久小山園』抹茶粉沖製成的抹茶,茶濃且香醇;而冰拿鐵當中牛奶的比例剛剛好,奶香十足,當中更有牛奶打成的泡泡,甜品般的特飲。

造訪日期: 2020年4月
感謝 justforshan
2020年4月8日 透過行動裝置

É位於尖沙咀11 入座後發現被村上隆、草間彌生、 包圍 同我講先見到原來周圍掛牆嘅畫作都可以購買 濃厚藝術氣氛
呢度最出名係即時打印照片嘅咖啡可惜今日 ☹️☹️ 經典凱撒沙拉內有富含嘅羽衣甘藍 羅馬生菜 配以脆脆煙肉碎
橄欖油黑松露野菌意粉味道淡份量少 點讚菇菇炒得香口 玫瑰手搖冰茶玫瑰香氣清新甜度適中

: $300/.
————————————————.

É
地址:尖沙嘴梳士巴利道18號11  113舖
———————————————— . .

造訪日期: 2020年4月
感謝 momoeats3
2020年3月31日 透過行動裝置

黎到K11經過呢間餐廳,比佢吸引左入去食飯。餐廳環境整潔、光猛,感覺好舒適

海鹽朱古力香蕉冰雪世界
香甜嘅朱古力加上鹹鹹地嘅海鹽,已經好好飲,再加上淡淡嘅香蕉味,味道更上一層樓

羽衣甘藍萵苣凱撒沙律+慢煮腌製雞胸
呢個羽衣甘藍萵苣凱撒沙律本身已經好健康,就算加上嫩滑多汁嘅雞胸都好health,唔怕食晒成碟

香蒜橄欖油意粉
意粉好彈牙,松露味好濃郁,仲大好多蘑菇配料,最上面嘅帕馬森芝士好脆呀﹗

Tiramisu
真係、真係、真係好好味呀~重要嘅野要講3次!!!相信因為浸左咖啡,原本硬身嘅餅乾變得外軟內脆,口感剛剛好,咖啡味勁濃郁

造訪日期: 2020年3月
感謝 mcpig2003

去過Curator by Lex Art Cafe嗎? 請分享你的經驗!