“吃日本野@日本野”
Ri Ben Ye的評論

Ri Ben Ye
香港排名第3,074 (共13,938家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
5 週前評論 透過行動裝置

榴連炸彈
脆皮飽滿挺身,外脆內軟,煙韌的口感有點像煎堆仔,香脆可口。咬下去榴槤餡料立即湧出來,有澎湃的流心效果,味道濃郁,齒頰留香!

厚燒鰻魚玉子
玉子除了內藏鰻魚外,原來還有大量芝士,一夾起便有拉絲效果,非常吸引;入口充滿濃濃蛋香和芝士味。

石燒吉列霜降牛小排
加配定食另加$28,包括加了飯素、芝麻及紫菜的飯,昆布湯及溏心蛋。

牛小排呈誘人的粉嫩色,油脂分布均勻,外層被金黃色的脆皮包圍著。牛小排呈誘人的粉嫩色,油脂分布均勻,外層被金黃色的脆皮包圍著。

造訪日期: 2020年6月
感謝 foodaholicbunny

2020年6月1日 透過行動裝置

一進店,石燒牛的牛脂味已飄逸出來,還能忍得住嗎?服務員還很有禮,推介

石燒吉列霜降牛小排~首先,用牛脂肪塗均石塊上,再把吉列牛放石塊上燒一會,立放口中,那種外脆內軟,口腔內都充滿著牛脂及肉汁的幸福感

三文魚刺身~很厚厚肥美的3片❗❗❗軟棉棉,溶雪剛剛好,很新鮮

牛油果軟殼蟹卷~超多木魚絲,一點也不吝嗇,軟殼蟹炸得很脆,吃完一碟都已鮑鮑的,抵吃

熱情果香蕉沙冰~很好喝,小朋友都停不了口了

心太軟配雪糕~這個是需要等候15分鐘左右的,建議中途吃完前要先點但都是值得的,因心太軟朱古力味很濃郁,帶點點的朱古力苦,甜度剛剛好,水果也很甜美,正

造訪日期: 2020年6月
感謝 angelkwok911
2020年5月31日

上次食過「日本野」嘅石燒吉列霜降牛小排,
覺得幾抵食,
成個定食都唔洗$200,
吉列牛小排亦相當有質素,
所以今次又再黎幫襯!

除咗散叫之外,
呢到仲有晚餐套餐提供,
有定食、丼飯、鍋物,$98起,
包湯/沙律和咖啡/茶/汽水一杯,都算幾抵!

是日沙律為蟹籽沙律,
是日餐湯為麵豉湯,
沒有太大嘅驚喜,味道一般。

上次食過石燒吉列牛覺得唔錯,
所以今次要食過返尋味!
推薦❗️石燒吉列霜降牛小排($178)
吉列皮炸得夠香脆,厚薄適中,
牛小排有着細緻嘅油花紋理,
入口肉香味美,又不失嚼勁,
可惜溏心蛋就有啲過熟,蛋黃唔係好夠溏心,
不過蛋香都算濃郁,啱晒送飯~

和牛壽喜燒($188)
可以揀配烏冬或飯,
我地揀左烏冬,係事先已經灼過嘅烏冬,方便快熟,
食落去口感唔會太粉,質素普普通通啦!
不過壽喜燒嘅質素不錯,
湯底鹹甜適中,
材料豐富,有好多蔬菜、菇菌等,
牛肉份量都算合理,肉香味美,
唯一需要改進嘅係個爐,
因為用速燃蠟塊關係,爐唔係好夠火力,
燒左兩三次都唔係好夠滾!

套餐仲可以優惠價額外追加小食~
我地要左芝士年糕(2件)($28)
芝士年糕炸得比較脆,但有啲炸得太過。

身為牛油果控,
見到牛油果加洲卷($58)就忍唔住啦!
賣相都幾精緻,
蟹籽沙律砌到好似座小山丘咁,
牛油果夾在卷物中間,味道不錯,
不過如果可以多啲牛油果會更切合吧!

感謝 foodie_talk
2020年5月22日

於疫情肆虐,相信好多人今年都唔會去旅行,唯有食住嗰個國家嘅菜解下去旅行嘅癮啦。由於好掛住日本,所以今晚特登去食日本嘢。
和牛壽喜燒($188)
Sukiyaki with Wagyu
牛肉壽喜燒可以選擇配飯或烏冬,鐵鍋內有除了生牛肉片,還有香蔥、蔬菜、生雞蛋和一小件豆腐。牛肉有6片,但配料較少,最令人失望是醬汁不夠傳神,同時火力又不夠猛,令牛肉片遲遲未能熟透,欠缺壽喜燒的精髓,失望呢!
蔥吞拿魚碎三文魚籽丼($128)
Salmon Roe Donburi with Tuna
魚生丼賣相吸引,吞拿魚茸疊成小丘,份量不少。可惜未夠肥美,欠缺黏笠的口感。幸好三文魚子份量多,鹹鮮味彌補了吞拿魚茸的不足,整體算是不錯。
唐揚炸雞( $58)
Fried Chicken Karaage
炸雞份量不少,看似有點燶但炸得乾脆,調味略鹹。
榴槤炸彈($38)
Durian Bomb
一客有6件,外層炸得香脆,中間榴槤香濃,不錯吃。

感謝 Grassroots-Ruby
2020年5月14日 透過行動裝置

很差,沒有服務,服務員一直用奇怪眼光望住我們,感到不自在,我們在傾談,不知道員工是否真的很空閑還是想我們快點走,不斷來收碗碗碟碟,還有餐具非常的癡粒粒,很嘔心的,像沒有洗一樣,沙潑座位也一樣,沒有清潔,有剩餘食在上 ,不會再來。

感謝 kafiahhh

去過Ri Ben Ye嗎? 請分享你的經驗!