“鬼金棒味噌拉麵,增量叉燒真喺掂”
鬼金棒的評論

鬼金棒
香港排名第1,408 (共15,375家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2 週前評論 透過行動裝置

餐廳:鬼金棒 (尖沙咀)
地址:尖沙咀金馬倫道20號地舖

之前去過銅鑼灣食鬼金棒,果陣就試咗佢哋嘅芫荽拉麵,今次返完教會,去咗尖沙咀金馬倫道嘅分店再戰佢哋嘅其他拉麵

增量叉燒X2辣麻味噌拉麵 $135
呢碗真喺啱晒大食嘅人,有兩大舊勁量叉燒,除咗香濃入味,面頭仲有一層薄薄嘅脂肪,一啖咬落去真係脂香無比,食到一疏疏嘅叉燒肉但喺都幾腍,就算好似我咁大食嘅人都夠飽,另外加多隻味玉($15),今日嘅蛋白質汲取量達標✌️

玉米筍辣麻味噌拉麵 $100
有接近10條玉米筍,仲有一舊仔半肥瘦叉燒,另外仲配搭埋豆芽菜、芫荽等配料,感覺相對較為健康。拉麵質感軟硬適中,無辣無麻嘅湯底有香濃嘅麻油香,滲透到每一條拉麵之中相當惹味,不過有少少重口味所以食完都要飲多幾杯水

下次一於挑戰吓鬼增辣同麻湯底,呢排喺咁生間瘡,都喺養靚啲塊面少食啲辣嘢先

感謝 hinsonfoodhk

2021年4月29日 透過行動裝置

【鬼金棒】

東京人氣辣麻味噌拉麵店 鬼金棒,拉麵店裝潢走黑暗路線,佈滿日本妖怪擺設和鬼臉面具,相當有風格!

每款拉麵都可以分開自由選擇辣味及麻味的級數(無/ 小/ 中/ 大)

芫荽辣麻味增拉麵☘️($110)
✨拉麵湯頭相當濃稠,芫荽海香味十足,花椒香氣撲鼻❣️

✨增量叉燒+$35,叉燒肥瘦相間,入口即化,豐腴甘香,脂香滿溢❣️

✨另加味玉+$15,蛋黃呈橙色,味道濃郁❣️

✨唔食得辣都可以試 「走辣中麻」,唔辣,同時有麻麻地的感覺

玉米筍辣麻味增拉麵($100)
✨湯頭一樣咁濃稠,揀了「中辣大麻」,睇落紅卜卜,唔算好辣,麻感夠爽,食到辣嘅朋友可以試下叫大辣❣️

✨玉米筍海,沾上湯汁相當惹味❣️

✨加了味玉+15,咬開再沾辣湯汁,風味十足
❣️

汽水$15

餐廳:鬼金棒
地址:尖沙咀金馬倫道20號地舖

感謝 tomandcharlie_diary
2021年4月14日 透過行動裝置

今日Lunch想食拉麵,我個腦即刻彈咗鬼金棒出嚟,之前已經有同事帶我去過2次鬼金棒,佢嗰個芫茜拉麵真係每次食完都令我念念不忘

拉麵有8款選擇,每款拉麵都可以揀無辣或者高中小辣/+$15要佢哋嘅鬼噌辣。佢哋另外一個特別之處亦都可以揀無麻或者高中小麻/+$15鬼噌麻。而且亦都可以走葱/豆芽菜/玉米筍/韭菜。非常tailor made!

除咗拉麵之外佢哋仲可以追加小碟要增量豆芽菜/玉米筍/芫荽或者4款唔同嘅飯

味肉辣麻味噌拉麵 $100
同事揀咗無辣小麻,雖然加咗少少麻,但係都唔會蓋過味噌味,非常惹味。而且啲碗拉麵仲有一隻溏心蛋,煮得剛剛好亦都流心,ichiban嘅呢

莞荽辣麻味噌拉麵 $110
我呢啲茜人梗係第一時間揀芫荽拉麵啦,亦都揀咗無辣無麻,仲加咗$35要增量叉燒!滿滿嘅芫荽cover咗成碗拉麵,簡直就係心心眼佢哋嘅拉麵係屬於比較粗身,非常之掛湯,味增味亦都非常之濃郁,份量亦都非常之大碗!加咗$35嘅增量叉燒真係比原本嘅大3倍!亦都煮得好稔,有少少一咬就溶化嘅感覺

碗拉麵真係非常之大碗,食完要攬住個肚走

感謝 Francoiserice
2021年4月11日 透過行動裝置

星期日有節目,去食拉麵好唔好ok
來自東京人氣嘅辣麻拉麵店,裝修 神神怪怪,公仔古靈精,播放鬼異鑼鼓音樂
掃描 QR code 自行落單,方便快捷

可自由選擇辣度: 小、中、大、或冇 、我當然揀走辣啦

叉燒辣麻味噌拉麵 $115
特別鍾意 ❤️ 拉麵煙靭 彈牙,叉燒夠入味
小小玉米筍,爽脆 牙菜、
友人特愛吃芫茜,追加了,大大碗啊
湯底 濃郁

總結: 大家不妨來試試

感謝 cchbonnie
2021年4月11日 透過行動裝置

天朗氣清,陽光普照,約友人去尖沙咀逛逛,吸收一下正能量。
逛街前醫飽肚先,友人提議金馬倫道的一間日式拉麵店,裝潢設計帶點鬼馬,配合店名。
炒芽菜拉麵
湯底是麵豉味,選擇了小辣,配搭起來好好味,濃稠的湯,惹味。小小辣味增加食慾感。
炒芽菜超級爽脆,麵條也帶煙韌性,兩樣一齊太夾了。
义燒厚厚的,入味十足,軟腍,滋味。
另加$30追加了芫茜,估不到份量驚人,大量的放入湯麵內,隨隨散發出芫茜香,好喜歡啊!

1  感謝 pcsy

去過鬼金棒嗎? 請分享你的經驗!