“尖沙咀地區選擇多,想”
鬼金棒的評論

鬼金棒
香港排名第1,215 (共15,534家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年3月19日 透過行動裝置

尖沙咀地區選擇多,想食咩都可以食得到,今晚想食拉麵,就走咗入呢間日本拉麵鋪

鬼金棒呢個名令我諗起夜叉拎住果支棒
增量叉燒x2辣麻味噌拉麵 $135
配料
小粟米荀、蔥花、芽菜

湯底
拉麵最重要的其中一部分就是湯底,辣中帶麻,麻與辣之間又夾雜蝦的鮮香味,湯底淆得香濃鮮甜,但食後不會有口渴之感覺
麵底
麵條略粗,比一般油麵較粗一點,不會因沉泡一段時間而影響麵的質感,軟硬適中
叉燒
厚厚的嫩口豬肉相當有份量,肥瘦參半,肉味唔錯
味玉+$15
總共分為3層,先是蛋白,然後橙黃色的蛋黃,最後是流心的蛋黃漿,味道一絕,蛋黃特別香濃

總括然而,呢間拉麵味道真係唔錯,無何挑剔

造訪日期: 2021年3月
感謝 op S

2021年3月18日

選了炒豆芽菜無辣小麻味噌拉麵,追加芫荽和玉米筍。

增量叉燒無辣無麻味噌拉麵,追加炒豆芽菜。

客人因應自己的口味選擇辣度,這是我最鍾意的地方。

叉燒肥瘦分明,肉質夠稔身,完全不覺得乾身和硬。

麵質幾彈牙和煙韌,芽菜夠脆口,ロ感十足,與麵一齊食,雙重口感。

鍾意食芫荽的朋友,一定要來試下,混入芫荽,多了一份清新感覺,見放滿芫荽,一定大滿足。

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 sky l
2020年12月15日

日本過江龍鬼金棒店內提供圍身,帶住食就唔怕啲拉麵汁彈到自己啲衫啦落單用QRcode一scan就搞掂
店內有招牌地獄鬼增級辣麻味 每款拉麵均可選擇小中大辣味或者麻味,淨辣淨麻都得咖!

叉燒增量x2辣麻味噌拉麵$135
小麻&小辣
味道其實超輕微辣,配料嘅味道混合哂喺湯底度,湯底味道夠濃!油層厚,所以味道都突出!小麻味唔會太麻,其實冬天食都幾舒服
叉燒超級厚超級美肥肉質超軟腍!肥膏都幾多,如果想食到味道嘅話可以食肉肉,咬走啲肥膏超鐘意個叉燒啊因為唔喺薄個隻,超厚超厚
拉麵夠粗超彈牙唔喺幼麵個隻
整體嚟講同價錢成正比嘅拉麵

造訪日期: 2020年12月
感謝 CC m
2020年10月25日

銅鑼灣都唔少拉麵店今次黎左依間鬼金棒❗️疫情減少左,人龍都出現番因為甘岩喉嚨痛所以冇叫辣味但都好好食如果食得辣既人一定要黎試啦❤️
增量叉燒x2辣麻味增拉麵 $135
依到招牌係叉燒真係好好食❗️肥瘦比例岩岩好又要夠大件,值得一試又肥又厚,會有啲類似港式既炆肉既整法,完全唔係你食開既日式叉燒味增拉麵唔會話好鹹,可以飲埋佢啲湯
特製麻辣味增拉麵 $120
完全比佢既蛋吸引住所以先叫佢佢既蛋好流心中意食流心蛋既人唔會失望個湯底其實係一樣架,不過配料唔同
⚠️如果唔夠飽既可以叫埋佢地既秘製叉燒飯

就已經俾嗰兩舊大叉燒吸引住
真係好大件,勁鍾意
咬落去真係勁腍勁入味
而且肥瘦適中
唔駛太用力,就已經咬得開

芫荽辣麻味噌拉麵$110
除咗增量版叉燒拉麵之外
亦都有一碗滿足到芫荽控
可以稱得上增量版芫荽拉麵
超多芫荽,完全鋪滿麵上
每啖都品嚐到芫荽香味
建議叫中辣或以上

肉飯$45
除咗拉麵都仲有飯供應
正常飯碗份量
既然叫得肉飯,又點少得叉燒
加上秘製醬汁,特別惹味
絕對可以滿足到想食飯嘅朋友

鬼金棒 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道20號地舖

造訪日期: 2020年9月
感謝 eatplayhk

去過鬼金棒嗎? 請分享你的經驗!