“港式車仔麵💛💛💛 我朋友鐘意🍜”

Xiang Che Zi Mian
香港排名第5,980 (共13,939家餐廳)
2020年6月2日 透過行動裝置

Hong Kong Local food Cart Noodles
平日實在吃得太多,腸胃負擔太多,有時候都想吃得清減一點。車仔麵 簡簡單單,卻選擇多 又稱絕無味精,而且仲夠黃啊啊啊,當然要一試。
呢晚唔知做咩 走左黎深水埗呢區,又到吃飯時間,眼見面前既車仔麵都有人等位,好彩人唔太多,而且又係黃店,朋友十級鐘意,因為是黃店,那路過當然吃吃 滿足他吧。
l[米線 蕃茄濃湯 (秘製辣汁) (多蔥) ]l
牛筋、滷水大腸、陳皮魚蛋、韭菜豬肉餃
4餸米線,配上蕃茄濃湯,但對於我呢個蕃茄控來說。。味道可以再濃多一點點 就更好。4款餸份量都好足,陳皮魚蛋,平時較少吃,推薦可以一點呢。
l[出前一丁 經典車仔麵湯 (秘製辣汁) (多蔥)]l
滷水雞中翼、墨魚丸、柱候牛腩、蘿蔔、生菜
5餸一丁麵,配上經典車仔麵湯汁,味道更match 真正吃出車仔麵應有的味道。滷水/柱候都炆得入味,蘿蔔更是必吃,消甜好吃。
l[蝦多士 4件 $45;南乳豬手 $32]l
雖然麵食 份量已經好多,但有緣一場黎到,就試埋呢度既小食。南乳豬手,係我點既,呢款咁肥膩既野 朋友興趣不大‍♀️,就由我吃光光。豬手炆得入味軟淋,但略嫌色水不夠呢,若然上色效果好一點,一定更吸引呢。
而蝦多士,呢款係推薦既。炸得香軟鬆化既toast,加上彈牙蝦膠肉,呢個小食一定要點啊。就算係車仔麵都要支持 你懂的。
×××[饗 車仔麵]×××
©深水埗基隆街391號地下

造訪日期: 2020年6月
感謝 Wincyholic
2019年12月29日

餐廳:饗 車仔麵 (深水埗)
地址:深水埗基隆街391號地下

今日黎到深水埗基隆街呢間黃到發金嘅車仔麵店,店名叫饗 車仔麵,餐廳一直都有幫助抗爭者,仲有抗爭貼紙同聖誕卡捐款,希望可以支援有需要嘅手足同補貼文宣工作‍♂️‍♀️,非常有心

車仔麵有1️⃣0️⃣款粉麵同4️⃣0️⃣幾款餸菜,亦有唔同嘅湯底可以揀,腩汁、咖哩汁、蕃茄湯呢啲基本啦,鍾意辣嘅仲可以揀唔同程度辣味嘅秘製辣汁添,3餸都係$38咋

另外比較吸引嘅仲有小食,叫左個人氣蝦多士($45/4件)同辣醬魷魚($38)。蝦多士夠香口,蝦肉彈牙又夠重蝦味;辣醬魷魚辣味好足,非常惹味,鍾意辣嘅千其唔好錯過

下次再黎多多懲罰,你又準備好荷包過黎未呢

造訪日期: 2019年12月
感謝 hinsonfoodhk

去過Xiang Che Zi Mian嗎? 請分享你的經驗!