“香煎帶子蕎麥薄餅 ”

Odelice! - Tseung Kwan O
香港排名第86 (共13,941家餐廳)
價位: US$19 - US$45
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
2020年6月3日 透過行動裝置

很喜歡吃他們的香煎帶子蕎麥薄餅,有大大粒嘅帶子☺️☺️煙肉同埋白酒忌廉煮嘅野菌,口感creamy之餘,非常豐富!

甜品方面,除咗Tiramisu之外,可以試試佢個紅肉血橙焦糖烤布蕾。味道幾清新,唔會太甜,而且暖暖地,有少少似麵包布甸,好食

餐廳有酒精飲料/Cocktail提供
得閒放假黎同朋友聚聚,係一個幾chill幾舒服嘅選擇。

造訪日期: 2020年6月
感謝 Kennis D

2020年6月2日 透過行動裝置

生牛肉他他以鯷魚、洋蔥、酸豆、醃菜、芥末、vsop干邑調味,味道豐富。將生蛋黃同他他拌左一起,同烘得脆口的法包簡直是完美的配搭。

極緻羅西尼牛排配法國鵝肝
牛排點了三成熟,切開的肉呈鮮嫩粉紅色,口感軟腍,牛味濃郁。醬汁加上蜜糖,是幾新穎的嘗試。鵝肝軟滑,一口牛扒,一口鵝肝,平民法國菜的至高享受。

美國牛肉漢堡
200g的牛肉漢堡份量!漢堡的肉汁配合埋admmental cheese 同埋mustard mayo, 令到成個burger更加突出。

黑松露薯條配蛋黃醬
黑松露同蛋黃醬的份量十足,唔會食到最後唔夠醬點

造訪日期: 2020年6月
感謝 Michellekwk
2020年5月30日 透過行動裝置

朋友帶我去Popcorn 的Odelice ,見到有好多人等位子,餐牌又多選擇,必定是好吃。
點菜後,好有效率,很快就送到,見到這店有一特色菜,竟然有咸味的法式可麗餅,還加了健康的蕎麥在餅內,配上蘑菇和帶子一齊吃,口感很多層次,帶子彈牙,蘑菇香滑,好重的忌廉味道,沙律菜也爽口清甜。

主菜選了US Angus Beef Rossini$288,叫了五成熟的牛扒,肉質又淋又嫩,肉汁夠多,面有一塊又大又厚的鵝肝,外皮煎香了,鵝油味太香了,吃完口內還保留油的香味;再吃配菜,有一個長形的洋蔥,好熟好甜,底部加了忌廉味道很濃的牛油薯蓉,軟綿綿的口感。

另外點了一份時令鮮魚$168,今天是cod fish ,肉質夠實和彈牙,肉味又鮮;配菜有菠菜、粟米和一粒粒的珍珠意粉,第一次食,原來口感煙韌,而且有兩大塊魚肉,這個價錢很化算。

甜品叫了個pina colada crepe$95,有一大個椰子雪糕球,配上新鮮鳳梨,鳳梨加上焦糖真的絕配,夾住蕎麥可麗餅,真是新穎配搭。
再叫了杯Strawberry, banana smoothie$42,夠冰凍。
另外店員服務真係好好,有禮貌,要大讚。

感謝 Winnie0515
2020年5月27日

[將軍澳~Odelice!]
見到將軍澳popcorn裏面新開呢間西餐廳,今次就同姥姥‍去試佢出名的法式蕎麥薄餅!
1️⃣極致羅西尼牛排 $288
新西蘭牛脊肉 上面有香煎法國鵝肝,再配上香滑薯蓉及紅酒牛肉汁。五成熟的新西蘭牛脊肉叫五成熟,肉質鮮嫩可口。肥美的香煎法國鵝肝配一口薯蓉,口感豐富。
‍♀️美味指數:7.04/10
2️⃣Complète 黑松露蕎麥薄餅 $88
材料包括法式火腿,雞蛋,埃文達芝士,松露油。正中間的雞蛋一切落去好治癒,蛋漿流出來
‍♀️美味指數:7/10
3️⃣香煎盲槽魚 $288
有兩款自選配菜可以選擇,我哋選擇了番薯條和普羅旺斯雜燴。盲槽魚用佐蕃茄莎莎醬,香檸牛油醬及他他醬,酸酸甜甜好開胃。
‍♀️美味指數:7.02/10
4️⃣Nutella 榛子朱古力醬,煎香蕉法式可麗餅 $60
完美的完結!熱辣辣的Nutella 榛子朱古力醬配上煎香蕉,甜甜地好惹味!
‍♀️美味指數:7.35/10
整體來講,服務態度不錯,環境寬敞!
Odelice! (將軍澳)
地址:將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F23號舖

感謝 michelin b
2020年5月25日 透過行動裝置

好耐冇出街食飯啦 好耐冇寫食評
都係依加疫情舒緩翻先出黎食吓野~
今次去開將軍澳就試popcorn呢間Odelice!
喺openrice book枱有得$500-$100

推薦:

香草烤雞沙律 $95
好大碟 有烤雞 牛油果 薯仔 雞蛋 多士 青菜沙律同多士~

極致羅西尼牛扒 $288
好抵食 一個價錢有鵝肝同牛脊肉配埋薯蓉
牛脊肉嗌咗五成熟 牛肉軟諗有牛味~自己再加少少鹽同黑椒調味好食好多
我地再加多咗個黑松露薯條配松露蛋黃醬 $55

蒜香白酒大蜆闊條麵 $158
好有蜆味~蜆都新鮮、冇沙,有香草及少量辣椒作配味
食落幾清~闊條麵有口感,好食!不過份量比較啱一個人食

椰香朱古力法式可麗餅 $68
有香蕉 朱古力醬 朱古力雪糕 雪糕仲有朱古力粒粒
好食~可麗餅好香蛋香味~ 同配料好夾

感謝 sfjzayn

去過Odelice! - Tseung Kwan O嗎? 請分享你的經驗!