“愛武俠小説,亦愛咖啡”

Cloud Nine Specialty Coffee
線上訂購
香港排名第5,247 (共13,979家餐廳)

以武俠為主題的咖啡店【笑林寺】位於銅鑼灣與灣仔中間,由Time Square一直走只需10分鐘路程,比想象中近。

咖啡店内外裝潢都好有特色,牌匾、餐桌、掛畫,感覺置身於古代的茶館,卻喝著咖啡!

咖啡以中國傳統的茶具盛載,而且每款都各有特色,經過店主悉心挑選。

每款咖啡種類都係以不同功夫招式命名,雖然好少睇武俠小説,不明白固中意思,但非常欣賞咖啡店的創意和心思。咖啡豆可以選擇Nutty的巴西豆,或是Fruity的衣索比亞豆。

六脈神劍 Flat White $40
選了巴西豆,比較重堅果、朱古力味,味道濃厚芳香,入口順滑,陪襯埋咁特別茶具,似品茶又似品咖啡。

一楊指 Latte $40
選了衣索比亞豆,重花果味,奶泡打得細滑,個人比較喜歡Flat White,花花杯多左一份古典味。

造訪日期: 2020年4月
感謝 eatwithbabe

2020年5月6日 透過行動裝置

位於灣仔既笑林寺 環境闊落 富空間感 裝橫古色古香 木製枱凳 中式瓷器 配上西式咖啡意粉 中西合璧 幾有韻味 連菜式名都好有心思!

旁邊仲有個書架 放滿射雕英雄傳天龍八部 作為金庸嘅小粉絲 真係好想係到坐返成日 睇返晒金庸既作品

晏就嚟到有Lunch Menu 包一杯$32黑咖啡 補返差價就可以轉做其他飲品 加$19仲有埋daily dessert

▪️黃金堅壁 $95
不過呢個就唔係lunch set
黃金堅壁其實係西多士 賣相夠晒黃金 可能係放得耐左嘅關係 吐司邊邊位已經唔太香脆 亦有小小油膩 好鍾意佢既焦糖香蕉 焦糖薄薄一片好脆身 配上煙肉吐司 甜甜鹹鹹 旁邊仲有沾上醋既沙律菜 中和返小小油膩感

▪️桃花島 $95
Sour cream spaghetti 賣相好特別 食落份量比想像中大 意粉軟硬適中 每一條都沾滿酸忌廉 醬汁濃稠creamy 味道帶酸 個人就唔係特別鍾意呢個口味 煙肉略嫌煎得唔夠香 煙三文魚幾大塊 唔會太腥 但煙熏味偏淡

⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ ▪️九陰白骨瓜 +$12
個名夠晒型 Mocha入口順滑無粉末 朱古力同咖啡嘅比例 拿捏得啱啱好 互不搶風頭 咖啡香醇 甜度唔會太高 重點佢個拉花真係好勁 keep到超耐!⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

▪️Dark rum cheesecake +$19
呢個daily dessert真係有少少令人失望 cheesecake中有少量提子乾 冧酒味唔太重 蛋糕質地頗滑但唔太軟綿 芝士味唔算特別濃郁 餅底偏硬 只帶微微酥脆
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
整體而言 食物價錢份量合理 環境闊落 好岩HEA下CHILL下 會係我想再去既cafe

造訪日期: 2020年4月
感謝 sistersnfood
2020年2月19日

本身無留意到呢度開左間coffee shop,直到上星期巴士經過見到間舖門口寫住「coffee」,先知原來呢度有間舖賣咖啡~

Menu上將平時叫嘅咖啡名改左做夾返餐廳主題嘅有趣名稱,例如latte叫一陽指、Cappucino叫化骨綿掌等等~

有得揀埃塞俄比亞 Fruity 咖啡豆,同巴西Nutty嘅咖啡豆,今次試左 #Nutty 嘅 #Latte,都唔錯~ 以後公司附近有新選擇!

造訪日期: 2020年1月
感謝 pigching
2020年1月2日

舖面走簡約風格,室內座位不是很多,點一杯咖啡再配上好吃的蛋糕,可以和三五好友們一起聊天的好地方~!!

造訪日期: 2019年12月
感謝 MingC622

查看過Cloud Nine Specialty Coffee的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Cloud Nine Specialty Coffee嗎? 請分享你的經驗!