“自己調配啱口味嘅泰式奶茶🤎芒果糯米飯配雪糕😍”
Ahan Thai的評論

Ahan Thai
使用外送服務
香港排名第922 (共15,287家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
4 週前評論 透過行動裝置

芒果椰汁糯米希臘式乳酪飲雪糕芭菲 $
見到比較少人叫呢個~
但見到芒果糯米呢個就忍唔住叫!
賣相唔算話特別精緻 但勝在好吃!
幾層嘅口感十分好呢~
整體也沒有太甜膩!

泰式奶茶配自家製奶茶啫喱雪條 $
員工很仔細介紹飲法~
要先下熱奶選擇自己喜歡的甜度!
整體奶茶香十足 也很濃滑 啫喱也很彈呢

自家製花香斑蘭藍蝶豆花茶 $
賣相少女心滿滿的紫色和花朵~
飲落也很!!

虎蝦卜卜蜆冬蔭公湯金邊粉 $
蝦肉爽甜!
卜卜蜆份量比較少~
湯頭味道夠濃郁的 但我個人就偏好濃稠一點的湯多過稀身☺

造訪日期: 2021年4月
感謝 hkfoodmap

2021年3月8日 透過行動裝置

同朋友行開k11,見到有間好靚既泰國菜餐廳,一於去食個靚tea先。

阿閒泰式全日早餐

一黎到嘩左一聲因為賣相又靚又勁豐富,有香茅冬蔭功燒蝦,泰式西多士,黑松露炒蛋,腸仔,香茅牛油炒野菌,紅咖哩酥皮盒,牛油果酥皮盒,同野菜沙律。

蛋同野菌都炒得好香,酥皮盒酥脆,泰式西多第一次食都幾特別。

阿閒泰豬肉丸船湯卷粉配脆爆豬腩仔

黎到泰國餐廳梗係要食下泰國粉。卷粉係店員推薦,一塊塊尖尖地既粉,食落少少煙韌有咬口。豬腩仔份量都幾多,炸得皮脆好入味。

熱情果菠蘿冰配芒果椰汁糯米芭菲

下午茶梗係唔少得甜品。宜個組合可以一次過試到2款甜品。菠蘿冰好refreshing。芭菲就相對邪惡好多,又有軟雪糕,又有好軟好煙韌既糯米飯,仲有好多脆爆波波。食完超滿足。

跟下午茶餐有一杯飲品,我地分別係飲熱同冷凍既荔枝花茶,味道清新香甜。

阿閒泰
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓219號舖

造訪日期: 2021年3月
4  感謝 delish_hk
2021年1月27日

家人放假,我與家人棄山歩行,往K11商場閒逛,在「阿閒泰」吃喝。

餐廳裝置具西式田園風格,環境優雅。

餐廳主打泰西fusion菜,以西式烹調,結合泰國食材,口感與視覺都很新穎。

很綿滑的忌廉餐湯餐湯~~
阿閒泰慢煮牛面頰豬肉丸船粉(泰國空運直送新鮮手做卷粉)~~

牛面頰即是牛的一對面珠登,面頰肉中間更夾著一層層的骨膠原,膠質豐富,肉質軟腍鮮美。

豬肉丸肉汁豐富,肉味鮮甜爽口。

大大塊的豬紅很有煙靭口感。

色澤深黑的湯底,牛味香濃,是船粉特色。

喜歡嗜辣,隨餐奉上辣椒粉自行添加。

船粉還配泰式沙律汁沙律。

泰式慢煮豬頸肉惹味喇沙醬炒手做卷粉~~

慢煮豬頸肉肉味濃郁軟滑,喇沙醬炒卷粉味道帶少辣,非常惹味,卷粉爽滑可口。

泰式紅咖哩香草雞扒配薑黃飯~~

紅咖哩汁味道有別一般紅咖哩汁,特別綿滑,味道不濃但美味。

香煎香草雞扒不錯,薑黃飯香軟好吃。

即磨熱咖啡

1  感謝 Stella L
2021年1月26日 透過行動裝置

K11入面有好多嘢食 但係今日特別想食泰國嘢 所以就去左阿閒泰 之前食過已經知道佢質素好高

呢碗係阿閒泰慢煮牛面頰肉丸金邊粉 佢個湯係極度正宗嘅泰式船湯 根本就係泰國食過嘅味道 金邊粉好好食好煙韌 仲要吸晒湯汁 慢煮牛面頰好㝝好香 瘦得來又帶少少脂肪 仲有肉丸好juicy 一定要試

泰式紅咖喱香草雞扒配薑黃飯 附有蔬菜配料 紅咖喱好濃 仲要夠辣夠過癮 鍾意食辣嘅人一定要食 香草雞扒好嫩滑 佢嘅皮仲要煎得香脆可口

食泰國嘢梗係要嗌番杯泰式奶茶啦 好濃嘅奶味 好甜 係正宗泰式奶茶啊!另一杯就係普通水果茶

食完好似去咗一轉泰國咁想去泰國嘅時候就去食超正

感謝 hungrypg
2021年1月16日 透過行動裝置

前幾天和朋友到尖沙咀購物,在K11商場內看到了一間泰國菜餐廳「阿閒泰」,半開放式的,於是便走入去試一試。餐廳的座位很闊落,坐得舒適。我們看過餐牌後,點了兩個套餐和一個小食。套餐非常豐富,附有湯或沙律,還有飲品送。
“泰式紅咖哩香草雞扒配薑黃飯”,紅咖哩香而不辣,椰香味濃,兩塊無骨雞扒大大件,加上香草的薑黃飯,份外惹味。
“阿閒泰手切蝴蝶腩豬肉丸船粉”,先前我們預期的只是一小碗的肉丸粉,但送來的竟然是一大湯碗充滿餸料的金邊粉,真令我們喜出望外。餸料有層次分明的豬腩肉,入口爽滑,還有豬紅、炸豬油渣、豬肉丸......等,再加上超好味的湯底和爽口彈牙的金邊粉,使人一試難忘,大家一定要試試。
“泰式單骨雞翼”,脆香雞翼配上泰式醬,非常可口。
其餘的餐湯、沙律、飲品等也不錯,尤其是餐湯,忌廉磨菇湯,磨菇味特別濃郁,非一般餐湯可比。
最令人驚喜的是在尖沙咀的高級商場內,竟然有又美味又實惠的餐廳,而且服務員的服務態度非常好,值得稱讚。

2  感謝 GrandTour45452426149

去過Ahan Thai嗎? 請分享你的經驗!