我們不支持您使用的這種瀏覽器。Tripadvisor網站可能不能正常顯示。我們支持以下瀏覽器:

“維港景米芝蓮晚餐”
Amelia Hong Kong的評論

Amelia Hong Kong
餐廳訂位
餐廳訂位
香港排名第1,057 (共16,049家餐廳)
優等證書
價位: US$64 - US$103
周圍地區: 尖沙咀
餐廳詳細資料
周圍地區: 尖沙咀
2023年10月21日 透過行動裝置

呢晚就去chill下~不過近海景位置full晒.

燉牛尾肉醬特色意大利麵 $168 牛尾肉燉到軟腍又入味,自家製扭紋意粉彈牙又掛汁,呢個好味。

特色西班牙香烤乳豬(1/4隻) $298- 豬皮薄、肉軟嫩有肉汁,配上香草醬汁好提味~
同埋我好中意香烤原個蒜頭,每粒蒜肉都香糯軟腍~

Chestnut Banana Forest $108
即係甘栗香蕉森林 - 切開「 菇頂 」會見到甘栗香蕉蓉喺中間。賣相cute嘅。

意式檸檬蛋白批 $78 細件唔膩~

不過live band令環境好嘈扣分。

感謝 GeminiJ12
這則評論是 Tripadvisor 會員的主觀意見,而非 Tripadvisor LLC。 Tripadvisor 會檢查評論。
評論 (98)
旅客評等
旅客類型
月份
語言

3 - 7 則評論,共 98

2023年10月16日 透過行動裝置

Amelia來自西班牙嘅米芝蓮星級餐廳☺️主打意大利風情歐陸料理,位於海港城最近天星碼頭的餐廳,可以一路食嘢一路欣賞維港美景🌟環境絕對係一流!!! 佢哋而家晚上仲有Live band 表演,可以放鬆心情!除咗有海景美食,而家仲有埋音樂😌全方位享受!

牛骨髓蕃茜薄碎 配香脆多士 $208
第一次食牛骨髓,原來入面充面牛脂帶濃濃牛香,多士烘得脆脆,牛骨髓加上了香料帶咸香,味道油美帶香,食嘅時候果種咸香味好正🤩一人食少少夠2-3個人share~

炭烤三文魚扒 $268
三文魚大件夠厚身,食嘅時候仲聞到有少少炭香味,證明真係炭火烤,皮有少少焦脆,整體都唔錯。

西班牙橡果黑毛豬$268
豬扒超厚超厚,食落嫩口唔鞋,同平時食開嘅豬扒有啲唔同,感覺佢地嘅豬扒脂肪比例比較高,所以咬落去比較鬆化,容易咬。佢哋嘅伴碟好得意有成個蒜頭,估唔到又幾好食喎。

感謝 Mfoodie_hk
2023年10月15日 透過行動裝置

有live band!很驚喜😙😙

🤩特級青口意大利麵
特級青口貝新鮮而多汁,口感豐富。它們被精心煮熟,帶有濃郁的海洋味道,並與意大利麵完美融合。意大利麵使用的是新鮮的意大利麵,煮熟後保持了彈性👍👍

🤩牛骨髓蕃茜薄碎配香脆多士
骨髓鮮嫩豐潤,口感極為滑順。蕃茜薄碎的添加為這道菜增添了清新的香氣,為整體味道帶來了平衡。而香脆多士則提供了口感的層次感,外酥內軟,與牛骨髓的鮮嫩形成了絕佳的對比🤤🤤

🤩香烤脆皮三黃雞
質鮮嫩多汁,經過烤製後更顯得香氣四溢。脆皮的部分非常出色,一口咬下去,能夠聽到清脆的聲音,同時感受到外皮的酥脆口感😋😋

感謝 chankiana
2023年10月13日 透過行動裝置

Amelia由來自西班牙San Sebastián米芝蓮國際大廚主理👨🏻‍🍳主打意大利菜,食物質素有保證之余,餐廳位於海旁🏙️可以睇到海景氣氛夠曬Chill,餐廳好大,情侶約會或者約埋成班朋友聚會都好適合👯‍♀️
呢晚仲俾我遇到有Live Band,原來逢星期四至六晚8:30-9:15同9:30-10:15都會有兩場Live Band,見都有人特登黎飲野傾下計聽下歌🍸🍹氣氛真系唔錯呀🥰
野食方面叫左個Tasting Menu,有餐包、湯、前菜、主菜、飲品。前菜有法國生蠔新鮮鮮甜🦪主菜揀左海鮮意大利燉飯,好足料,有海蝦、青口、蟹肉,燉飯好入味🦐🦀有咬口帶有黏性。另外再加左個肉醬特色意大利面🍝肉醬肉味好濃郁,簡單加啲芝士已經好好食。
🔸Focaccia
🔸香滑忌廉馬鈴薯濃湯
🔸歐式新派法國聖馬田鮮蠔
🔸海鮮意大利燉飯
🔸肉醬特色意大利面
📍#AmeliaHongKong (#尖沙咀美食)
#尖沙咀 廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG63號鋪
➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
🔖 #吃是真愛_尖沙咀

感謝 Eatistruelove
2023年9月16日 透過行動裝置

🌟Amelia Hong Kong🌟喺正海運大廈嘅入口,外望⛴️尖沙咀碼頭同埋🌃維港景色,係一家新派嘅🇮🇹歐陸料理餐廳!

🍹Hakuna Matata $98
甜美怡人嘅mocktail,超好飲!

🥗經典凱撒沙律 $138
全部蔬菜🥬🧅都係切幼絲兼索滿醬汁,風格偏近醃漬蔬菜!

🍔自家和牛漢堡 $208
鬆軟香口嘅🍔麵包,加埋爆汁香濃💦嘅和牛漢堡扒,水準之作!

🍝燉牛尾肉醬特式意大利麵 $168
牛尾粒係🎲骰仔size,鹹香出眾,特式嘅扭紋意粉爽彈有口感!

🍄甘粟香蕉森林 $108
菇菌造型🍄嘅甜品,係香蕉🍌同埋甘粟🌰嘅口味!

造訪日期: 2023年9月
感謝 MoYungYauYee

查看過Amelia Hong Kong的旅客也查看過

去過Amelia Hong Kong嗎? 請分享你的經驗!

發表評論 新增照片和影片

業者們:有什麼想要和我們分享的嗎?

是否擁有或管理此物業? 免費領取您的清單,即可回應評論、更新個人檔案和更多。

領取您的清單