“健康養生雞湯米粉”

使用外送服務
香港排名第3,238 (共15,461家餐廳)
2021年5月8日 透過行動裝置

最近喺外面食得太唔健康啦,係天后發現一間主打養生湯米線嘅餐廳,補一補身先!湯底鮮甜,足料,價錢公道,好抵食!餐廳裝修新淨,座位足夠。

花膠醉雞湯米線 $70
湯底配料有紅棗,木耳,杞子,龍眼,芫荽等等,好足料,湯底好鮮甜。花膠有成三四塊,好爽滑。醉雞肉好鮮嫩,都有四五舊,好抵食!米線煮較軟糯,好掛湯。

蕃茄麻辣農場雞湯米線$60
蕃茄湯底好濃郁,真係有新鮮蕃茄喺入邊。叫咗中辣,辣道啱啱好,但唔係好麻。配料有木耳,芫荽,雞肉同樣有四五舊。

滷水雞翼 $26
雞翼有三隻,滷水味入味,雞肉滑嫩,好好味。

麻辣木耳$26
木耳大大塊,爽滑又香辣,份量仲好多添,食到好飽啊!

#勁足料 #養生湯麵 #馬祖 #藥膳米線 #蟲草花 #古早味 #台灣美食 #天后 #天后美食 #好抵食

造訪日期: 2021年5月
感謝 Nancyyung

2021年5月7日 透過行動裝置

之前有試過依間米線既外賣,今日試埋佢既堂食 質素一樣咁好! 雖然比一般米線貴 不過個養生湯底唔係道道食到 價錢都合理~

✅ 藥膳養生湯台灣直送澎湖特A級花枝丸拼香菜豬肉餃米線 ($65)
✅ 香辣養生湯農場雞米線 ($66)

-湯底|藥膳同香辣 兩個湯底都充滿 木耳, 紅棗, 杞子依啲養生材料 藥膳偏甜 香辣就比較惹味~
-米線|軟硬度岩岩好 彈牙夠滑!
-餸菜|花枝丸超重墨魚味,餃子皮薄餡靚,農場雞夠嫩滑

馬祖台灣養生湯麵館

造訪日期: 2021年5月
感謝 leogirlfoodie_hk852
2021年2月9日 透過行動裝置

面試完又見近近地去下天后食lunch
朝早趕出門飲左包代餐就算,好鬼餓
人愈大係時候都係要注重養生既階段
依架唔補幾時到老,人到中年先黎補
的確遲好過無不過最好趁早
下次要試佢地既椰子雞!
今日要左麻辣朋友叫左黑蒜,我發覺自己好蠢
但無論邊款啲湯底都濃郁到暈
朋友一路食一路話好正,平時係幾咁高要求既佢
證明真係適合對野食有要求既你地黎試下
我好鐘意佢地啲鹵水豬大腸
一啲都唔會臭臭有啲膏但好好食
細食既朋友可以兩人分享一碗或者叫少麵
切勿浪費☺️☺️
因為會飽死,份量好夠!

#馬祖台灣養生湯麵 #古早味 #藥膳米線 #台灣美食 #蟲草花 #馬祖 #天后 #天后美食 #養生

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 foodiebuhk
2021年2月6日

維園花市終於有得「重開」,趁今日第一日開鑼,當然要去支持下。由於場內沒有熟食攤檔,所以決定先去位於留仙街嘅「馬祖」吃頓 early dinner。

其實已經唔係第一次幫襯呢間店舖,之前嚟食過花膠農場醉雞湯米線,今次打算試下佢哋嘅海苔飯。

香蔥海苔燒汁飯系列一共有兩款,分別為鍋燒牛肉同香辣三杯雞,一於兩款都點齊,另外再追加左兩款小食。

鍋燒牛肉香蔥海苔燒汁飯 ($55) 原來碗飯嘅份量都幾多,牛肉切成薄片,唔算好大塊,不過就燒得非常香口,食落牛味十足,嫩滑又入味。 配料有香蔥、海苔、 紅蘿蔔同椰菜等,加上惹味的燒汁,撈埋飯粒一齊食,份外滋味!

至於碗香辣三杯雞香蔥海苔燒汁飯 ($52),配料基本上同先前嗰碗牛肉飯係一樣嘅,只不過多左豆卜同埋將主角換成了三杯雞。雞件分量十足,鋪滿成個飯面,雞肉微辣,嫩滑惹味,而且㗳落仲有陣陣醬油和金不換的香味,十分可口。

小食點左紅油抄手 ($32) 同上湯浸時蔬。抄手一客有 5 粒,餡料有豬肉同鮮蝦,入口皮滑多汁,而且最抵讚就係食落沒坊間的嗆喉,順滑得很,辣味亦沒有蓋過了抄手皮的麵粉香,味道平衡,很不錯。

上湯浸時蔬 ($19) 生菜爽口鮮甜,上湯鹹淡適中,帶藥膳味,但係藥材味又唔會太重,可以連湯都飲埋。

店員話下午茶時段,跟餐會有兩杯免費熱飲,我哋點左柑桔檸檬同港式奶茶,柑桔檸檬酸酸甜甜,好入味;港式奶茶滑溜又有茶香,不錯。

造訪日期: 2021年2月
感謝 mjqueen7e
2020年5月18日

一行五人、,被安排坐一個四人卡座, 落咗order后要求绘水,要我們自己出去斟,嗰個位寫住茶水自理,見到櫃桶有茶包,酙了四杯水一杯茶,一名被女店長见了查詢自己帶來還是店舖的,答了她店舖的,很不禮貌的語氣說是夜晚用來招呼客人,以後不要在他的櫃桶內自取,既然係咁珍貴嘅物品點解唔鎖好?甚至你可以要求收我收費用不應用啲好似我是盜竊而來的語氣,鄰枱全部望過嚟,很尷尬 。食咗背脊骨落,以后應該不會再幫襯。

造訪日期: 2020年5月
感謝 idychung2002

查看過Taiwanese Mazu Lifestyle Noodles的旅客也查看過

中國香港

去過Taiwanese Mazu Lifestyle Noodles嗎? 請分享你的經驗!