“海陽六品御膳”

使用外送服務
香港排名第4,616 (共15,714家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2022年6月15日 透過行動裝置

幾鍾意K11 Musea的餐廳, 平時一有時間就會過嚟。 今日中午到海陽。居酒屋食lunch, 剛開業的時候已經食過。店內充滿現代和式風, 餐牌的午市套餐很吸引 ~ 海陽六品御膳 $288 : 前菜及時令沙律、 味噌湯、 迷你粒粒魚生壽司卷、 精選刺身拼$48、 美國頂級安格斯牛肉+豚肉壽喜燒$38、 燒日本A4和牛焗芝士初生蛋$68、 稻庭烏冬、 沖繩胡麻蟹肉冷麵和精選甜品。

前菜及時令沙律、 味噌湯 ~ 前菜的八爪魚粒口感清爽, 時令沙律很新鮮, 味噌湯的湯汁濃郁,口感順滑。

迷你粒粒魚生壽司卷 ~ 賣相精緻,滿滿的魚籽,超鮮美的汁液在口腔里爆開,非常美味。

精選刺身拼 ~ 加$48,刺身爽口鮮甜, 值得一試。

美國頂級安格斯牛肉+豚肉壽喜燒 ~ 頂級安格斯牛肉的牛香味濃,口感滑嫩,蘸上蛋汁食更滋味。 豚肉的油脂分佈平均,肉嫩鮮甜。 配菜有豆腐、 粉絲、冬菇、紅蘿蔔、大蔥、金菇和白菜等等,非常豐富。 壽喜燒湯底味道濃郁, 甜甜的幾啱我口味。

燒日本A4和牛焗芝士初生蛋 ~ 鐵板上的A4和牛, 熱辣辣鎖住肉汁, 配上雞蛋和菇類,提昇肉香, 入口香濃嫩滑, 非常惹味。

稻庭烏冬 ~ 湯低清甜解膩,烏冬順口軟彈。

沖繩胡麻蟹肉冷麵 ~ 首先撈一撈,讓每一條麵條都沾上胡麻醬汁, 配上鮮甜的蟹肉,清新美味。

精選甜品 ~ 哈密瓜的果肉非常多汁,甜味出眾。 日本菓子樣貌精美, 煙煙靭靭幾好味。

推介海洋六品御膳, 價錢相宜,有六道精緻美味的菜式, 非常豐富,性價比很高。

海陽。居酒屋
地址: 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 1樓103-103A號舖

造訪日期: 2022年6月
15  感謝 Victoriay_eatwithvic

2022年3月15日

因為有姊妹在此餐廳內工作,所以我今天便特意前往探望順道品嚐一下新口味。餐廳是一所西式的日菜居酒屋,其裝潢以深木系作為主調,再配搭上昏暗燈光、大量日式清酒、日風掛畫等,令整體是盡顯日本風味。

明太子玉子燒
玉子燒製作得鬆軟綿密,蛋香濃郁,再配搭上經過加工醃製的鱈魚子,味道增添鹹香辛口。

三文魚籽小盛盒
使用小木盒盛載並配上花、葉點綴的三文魚籽賣相充滿著儀式感。食用時黏稠鮮味,鹹甜交織。

吞拿魚赤身壽司
吞拿魚中拖羅壽司
吞拿魚大拖羅壽司
壽司每款各有兩件。製作了醬油漬的赤身壽司口感結實彈牙,鮮味嫩口。而中拖羅壽司油脂甘香,魚味持久。最後表面割開粒狀的是大拖羅壽司,目的是將其筋部切斷以方便咀嚼,入口肥美即化,魚香濃郁。

燒牛舌
厚薄適中的牛舌燒至表面帶有油份,並再灑上胡椒粒調味,口感鮮脆多汁,焦醇甘香,牛味豐富。

燒白鱔
燒白鱔入口厚肉脆香,鮮甜細嫩,並且外層有股醬油氣味,再擠上少量檸檬汁同食則更是清新不膩。

燒北海道帆立貝
北海道帆立貝燒至表面色澤金黃,再灑上白芝麻、蔥花點綴,食用時既保留了原有鮮味,亦是厚實爽甜,甘香彈牙。

炸軟骨魚蛋串
師傅把軟骨放進雞蛋中作為配搭內餡並將其炸製,是頗為特別的串燒款式,入口爽脆彈牙,蛋香馥郁。

總結而言,店舖環境氣氛舒適寧靜,而裝潢設計亦甚有格調。菜餚方面新鮮高質,製作用心專業,是所可以放鬆身心的居酒屋餐廳。

造訪日期: 2021年7月
感謝 lovelyuanata
2021年4月22日 透過行動裝置

放假去開musea食午餐,見宜間既午餐menu 都幾多選擇,就係度叫左2個set

精選刺身套餐

刺身有帶子,三文魚,油甘魚,真調,池魚,甜蝦

仲有湯,沙律菜,前菜,白飯同蒸蛋

和風套餐

刺身有三文魚,油甘魚,甜蝦

除左小菜同湯,另外有一碟天婦羅,有大蝦,魚,茄子,椒

仲有碗燒A5和牛迷你飯,都有4塊牛肉,超稔感覺上性價比高d

造訪日期: 2021年4月
6  感謝 delish_hk
2021年4月20日 透過行動裝置

海陽.和風套餐
有前菜、刺身、壽司、雜錦天婦羅、串燒、丼飯、甜品。

前菜
最喜歡係個茶碗蒸,超滑(SHU一下就吞落肚),同時有很多配料係入面:冬菇、豬肉、蝦,清清淡淡屬不錯的前菜。

刺身:金槍魚、油甘魚、甜蝦。
凍冰冰得黎食得出好出鮮,魚味好香無咩腥味,油甘魚既油份食落口已經浸哂出黎,而且兩款都無魚筋位。

壽司:碎蔥吞拿魚腩、原條海鰻、海膽。
全部即叫即整,紫菜仲好脆,碎蔥吞拿魚腩幾乎滿瀉,魚蓉十分綿滑,蔥花充足。原條海鰻更加係誇張之作,足足有一個木盤咁長,蒲燒汁甜甜地加上燒過既微焦,配埋厚身既鰻魚(仲要無細骨無幼骨)食落口又係滿帶油香。海膽亦都唔吝嗇,份量好多。我選擇食左海膽再食個壽司飯,入口即融呢個形容貼切不過,海膽一點腥味都無 (超難得),亦無半點苦澀,好鮮甜!

雜錦天婦羅
炸粉非常薄脆,唔會太油,仲可以點埋天婦羅汁加蘿蔔蓉。特別條炸蝦好大條,脆口得黎都好爽口!明副其實做得天婦羅既精髓外脆內爽。

串燒:燒牛脷、月見雞肉棒
兩串都仲好回味,牛脷豐腴,食起上黎又爽又脆,小小鹽灑係面更覺鹹香惹味。雞肉棒肉質帶咸,不過正正沾上溫泉蛋汁又中和返,一啖點一下認真滋味,啖啖肉!

卷物:牛油果軟殼蟹卷
清淡而creamy既牛油果配上邪惡既軟殼蟹真係好夾。軟殼蟹明顯即炸,香口又脆卜卜,飯夠實淨,每片牛油果都切得薄薄的,分三塊鋪在卷物上(唔似一般一整塊鋪頂),完美增加左口感!雖然定價$ 128 ,不過味道對得住個價錢。

丼飯:日本和牛丼
熱辣辣連蓋上枱,和牛有三大片,超腍!牛味超濃,牛汁仲浸入到米飯裡面,配上有咬口既珍珠米,實在滿意!

環境高雅、樓底好高、枱與枱的空間感十分足夠,坐得十分舒適。裝潢以紅色為主,餐具亦有好日本風。

入餐廳只需填google form 超環保!

造訪日期: 2021年4月
感謝 Daycationhk
2020年6月22日

男朋友帶我來這間K11musea慶祝生日,好靚好寬敞的空間,環境裝修擺設一流!服務態度好,友善親切又貼心,添上玄米茶,清香好飲;酒類、飲品款式多,各國直送海鮮新鮮美味!推介牛油果軟殼蟹卷(牛油果新鮮軟殼蟹香口脆脆)、kaiyo壽司(好特色,脆口紫菜自己動手卷成壽司)、即點即燒串燒,推薦牛脷海蝦卷,海被爽口肥美爽甜、甜美多汁沖繩黑糖菠蘿!好豐富又健康又美味

造訪日期: 2020年6月
2  感謝 pangpangeat

查看過海陽。居酒屋的旅客也查看過

去過海陽。居酒屋嗎? 請分享你的經驗!