“質素媲美高級餐廳”
Amitie Kitchen的評論

Amitie Kitchen
香港排名第1,123 (共15,461家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年5月16日 透過行動裝置

質素媲美高級餐廳

約左好友慶生又想慳慳地唔失禮,今年揀左不揮金但又可以食得滿足,又開心嘅餐廳

Amitie kitchen

其實每隔一排我就會去幫襯,因為除咗睇佢個menu 外,daily specials 都有起多選擇,所以食極都可以翻兜。

老實講餐廳冇乜特別裝修,但店員都好nice 又有禮貌,所以依方面令客人感覺舒服嘅。

話明慶生,一定要食好啲,吾系點對得住好友。
先上三款餐包,正常手仲係暖㗎,正!

法式香草牛油焗田螺$108
自家製黃金蟹餅$148

兩款都係海鮮
田螺索曬香草醬,完全冇腥味,香草醬香味突出,加上橄欖油令田螺更加香滑,
可惜食咗一隻有沙。

另外「黃金蟹餅」我超推介,蟹餅質感唔會死實實,肯定系手造,一切開蟹餅之後見到一絲絲蟹肉,洋蔥粒等,口感豐富;鮮甜美味,我想一人獨食囉!

主菜吾食扒,澱粉質啱我地啲
「加拿大海膽松葉蟹膏蟹肉忌廉汁意粉」
$198
第一個感覺份量超多,
大大隻海膽加埋松葉蟹腳確是吸睛,而輕煎過的蟹腳令鮮味更突出,但最正就嘅食法當然系撈埋意粉一齊食,意粉超掛汁,但略嫌忌廉汁略多,令到意粉濕咗啲。
味道方面就真係冇得彈,因為忌廉汁都加左蟹肉、洋蔥和三色甜椒,所以味道真豐富,鮮香。

菠蘿青檸梳打$38

我杯「凍水果茶」$46 餐飯食到一半先上枱,雖然等得耐左少少,原來水果是即切出嚟,確保新鮮。一喝下去先喝到以twinning 茶底,茶味出、甜度低,基本上甜度全來自不同類型的水菓,果然揀得啱,這杯水菓茶解喝、好喝、健康。

Birthday Cake
抹茶芝士蛋糕 $48
細細件,芝士味比抹茶突出,口感soft。

造訪日期: 2021年4月
感謝 Fiona L

2021年5月15日 透過行動裝置

今日收工想食好一點 搵到間尖沙咀樓上的西餐廳,地方算大,整潔
「餐前麵包-牛角包/小軟法包/香蒜餅條」熱熱地,我最愛
「是日餐湯-什菌磨菇湯」磨菇打蓉,香濃磨菇味
「加拿大海膽松蟹肉忌廉意大利麵」好creamy海膽大大舊蟹肉香口推介
「脆炸軟殼蟹,牛油果漢堡拼蕃薯條」牛油果熟度剛好,軟殼蟹大大件,我一掌壓扁方便食 配上少有的蕃薯條甜甜的yummy❤️
「熱柚子蜜/水蜜桃果粒」☺️
備註:
店員好nice,有禮
而且唔趕人走架,慢慢傾慢慢食

造訪日期: 2021年5月
感謝 Catherinelps
2021年4月13日

厚福街有好多食店,今次呢間有驚喜。我地叫左一個set dinner,另外散叫左個burger。
晚市套餐有幾款,包麵包,是日餐湯,沙律,飲品。我地揀左set A $228:
南瓜忌廉湯
南瓜味濃郁,啖啖南瓜蓉,口感creamy。
麵包拼盤
麵包有驚喜,有成三款,包括牛油味香濃的餐包,口感鬆化的麵包條,同甜甜的提子酥皮包,三款各有特色,還有牛油及果jam俾你配搭。
意大利巴馬火腿凱撒沙律
蔬菜新鮮,大大塊的巴馬火腿,配上醬汁幾醒胃。
烤燒大啡菇、釀焗北海道帶子、虎蝦意大利飯伴龍蝦汁
大啡菇烤得不錯,菇味香濃又夠多汁,上面配上龍蝦汁意大利飯,味道好夾。而帶子同虎蝦都煎得好香,但帶子略嫌少左d,得一粒,唔夠喉。
脆炸軟殼蟹、牛油果漢堡伴蕃薯條 (散叫) $158
成隻軟殼蟹大到連個漢堡都遮不住,外表炸到脆脆地,咬下去有肉汁,又不會太乾,再加上牛油果同菜可減低油膩感。伴碟的蕃薯條同樣出色,炸得好香脆,而且份量都多。

造訪日期: 2021年4月
感謝 Eatwithwing
2021年3月28日

餐廳位處於厚福街嘅H8,係一個美食林立嘅地區。餐廳高水準嘅食物質素,同埋優良嘅服務,絕對值得再黎食。

餐包拼盤
雖然唔係嗌套餐,但仍然奉上餐包拼盤。麵包夠晒鬆軟,而且仲提供左三款選擇。

海膽吞拿魚他他多士
分量冇令人失望,海膽食落夠曬新鮮,而吞拿魚他他亦都好鮮味,多士都夠晒香脆。

迷你海鮮盤
雖然係叫做迷你海鮮盤,但都有四款海鮮,佐酒一流。

松葉蟹味噌蟹羔鵪鶉蛋意大利麵
呢款意大利麵可以選擇伴忌廉汁或者龍蝦汁,而我哋就選擇左伴忌廉汁。忌廉汁夠晒香濃,意大利麵食落好creamy。

低溫慢煮美國羊T骨配燒原個蒜頭伴意大利青醬
羊T骨選擇左五成熟,感覺啱啱好,肉質夠晒鮮嫩,又唔會太老太乾。

造訪日期: 2021年1月
感謝 bcheung1205
2020年11月11日

去厚福街大飽口福已經成為左吃貨既日常
今次試左環境舒服,食物又有水準既Amitie Kitchen

先黎一個麵包拼盤

至於下面既蟹肉蘑菇意粉
就好重忌廉味
而且份量好大
一個人唔會食得曬

香煎意大利煙肉,大啡菇水牛芝士漢堡配炸薯條(升級日本飛禪和牛漢堡)
超厚既burger
麵包搽滿左牛油
煙肉厚身,味香,唔咸
大啡菇就好新鮮,勁juicy
升級既日本飛禪牛漢堡

有埋蠟燭keep加熱
扺讚

造訪日期: 2020年9月
感謝 nkcfung

去過Amitie Kitchen嗎? 請分享你的經驗!