“超高水準樓上西餐廳”
Amitie Kitchen的評論

Amitie Kitchen
香港排名第964 (共15,538家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年3月28日

餐廳位處於厚福街嘅H8,係一個美食林立嘅地區。餐廳高水準嘅食物質素,同埋優良嘅服務,絕對值得再黎食。

餐包拼盤
雖然唔係嗌套餐,但仍然奉上餐包拼盤。麵包夠晒鬆軟,而且仲提供左三款選擇。

海膽吞拿魚他他多士
分量冇令人失望,海膽食落夠曬新鮮,而吞拿魚他他亦都好鮮味,多士都夠晒香脆。

迷你海鮮盤
雖然係叫做迷你海鮮盤,但都有四款海鮮,佐酒一流。

松葉蟹味噌蟹羔鵪鶉蛋意大利麵
呢款意大利麵可以選擇伴忌廉汁或者龍蝦汁,而我哋就選擇左伴忌廉汁。忌廉汁夠晒香濃,意大利麵食落好creamy。

低溫慢煮美國羊T骨配燒原個蒜頭伴意大利青醬
羊T骨選擇左五成熟,感覺啱啱好,肉質夠晒鮮嫩,又唔會太老太乾。

造訪日期: 2021年1月
感謝 bcheung1205

2020年11月11日

去厚福街大飽口福已經成為左吃貨既日常
今次試左環境舒服,食物又有水準既Amitie Kitchen

先黎一個麵包拼盤

至於下面既蟹肉蘑菇意粉
就好重忌廉味
而且份量好大
一個人唔會食得曬

香煎意大利煙肉,大啡菇水牛芝士漢堡配炸薯條(升級日本飛禪和牛漢堡)
超厚既burger
麵包搽滿左牛油
煙肉厚身,味香,唔咸
大啡菇就好新鮮,勁juicy
升級既日本飛禪牛漢堡

造訪日期: 2020年9月
感謝 nkcfung
2020年10月29日 透過行動裝置

性價比高西餐廳

之前聽朋友講過尖沙咀厚福街有一間西餐廳性價比高,重要由前五星大廚主理,我作為一個專業食貨,冇理由唔去試下佢係米真係朋友講到咁正架.....

紐西蘭肉眼 $138
牛肉一入口有陳炭火燒肉嘅香味,即時令到牛肉香味更加提升,

炸薯條 $48
雖然我雖然我比較鍾意❤️粗身啲薯條,但呢個薯條係新鮮即炸,勁脆

法式油封鴨腿 $148
我想試油封鴨好耐,但要做油封鴨的程序都幾繁複,所以唔多餐廳會有呢到菜,鴨腿入口即溶,加上有少少帶酸醬汁減輕油封鴨油膩,好夾

造訪日期: 2020年10月
感謝 Dingdingdonstory
2020年10月16日 透過行動裝置

聽聞呢間餐廳嘅評價唔錯,所以就約埋朋友一齊去食dinner!原來餐廳主廚曾任職五星級酒店多年,即時對呢餐更有期待

加拿大海膽松葉蟹膏蟹肉忌廉汁意大利面($198)
睇個名就已經覺得正,朋友一坐底就揀咗呢款菜式
賣相都幾吸引,而且香氣四溢,聞到都流口水我習慣咗相機食先,朋友好唔耐煩咁不停催我快手啲,睇得出佢已經急不及待想食意大利粉除咗用洋蔥及紅黃椒烹製外,仲加咗口感帶點煙韌嘅蟲草花,我哋都係第一次見到咁有特色嘅配搭雖然味道偏淡,但諗諗吓大廚應該係想突顯松葉蟹膏嘅味道,如果味道太濃反而會食唔到蟹膏嘅甜味而蟹柳就好大條,食落啖啖肉;海膽大大嚿又好新鮮,真係好正

芝士BBQ美國醬燒豬仔骨($198)
另外要咗一個set dinner,有appetizer、餐湯及飲品!
賣相唔錯,嗰pat半溶芝士真係幾吸晴,做到拉絲效果豬仔骨烤得夠腍又入味,連埋甜甜地嘅BBQ醬一齊食都幾好味薯條就無乜特別,係普通嘅幼身薯條,但勝在即炸,夠晒新鮮熱辣

香煎西班牙墨魚仔伴辣肉腸
賣相都幾colorful,份量唔少,新鮮嘅沙律菜配同辣肉腸、墨魚仔及黑醋汁,係一道開胃又惹味嘅前菜

廚師是日餐湯
餐湯係磨菇湯,一睇就知道用料十足,要用「蘑菇糊」嚟形用蘑菇湯用咗好多蘑菇烹製而成,真係好香又好有口感,絕對唔係hea製餐包有3款,其中一款竟然係牛角酥,咬落鬆脆又好食,仲配有牛油及士多啤梨果醬最抵讚嘅係每款餐包都有2份,連無點set dinner嘅朋友都有得食

熱情果芒果橙紅茶
餐廳用咗TWININGS嘅茶包,紅茶散發住甜甜嘅熱情果及芒果香味,真係勁香,如果有得加少少蜜糖,味道都變埋甜甜地就更好飲啦

造訪日期: 2020年10月
1  感謝 dyiongw
2020年7月7日 透過行動裝置

此樓上餐廳提供優質實惠的午餐,价錢由78至158元再加一。午餐選擇多,味道食材都不錯。今天試的纽西蘭羊扒和沙律質量比美酒店出品。餐廳環境服務都好。

造訪日期: 2020年7月
1  感謝 aliceyuens

去過Amitie Kitchen嗎? 請分享你的經驗!