“百吃不厭Ann Mamma Thai Kitchen”

Ann Mamma Thai Kitchen
使用外送服務
香港排名第1,218 (共15,374家餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣

車公公的晚餐我們選擇就腳近便的Ann Mamma Thai kitchen by 張秀玲,一於吃泰國菜惹住味來慶祝車公公的生日。

先上檯是小食拼盤$90內裏包括有蝦餅、春卷名兩件還有4粒泰國雞棗三款都十分好味,但我最愛絕對是那個V形蝦餅每次吃也同樣炸得金黃香口,最重要是吃下一點也不油膩,而且內裏更加是彈牙又鮮味,沾上少許甜辣醬吃真的很好滋味耶!

有香口炸物品嚐車爸爸當然不會放過飲啤酒機會,他選擇了Singha$28啤酒夠凍就一定爽皮啦!

接下來上檯的是生菜肉碎包$98,這個生菜包份量超大我們平均每人吃了超過三件才能完成呢!

肉碎生菜包可以選擇豬肉或者鴨肉而這次我們選了前者,很喜歡這菜味道弄得恰好不會太重香料味但又吃到肉豬香氣,用上脆卜卜的新鮮生菜包裹來吃真的很和味喔!喜歡吃這道菜的車婆婆也大讚好味道呢!

記得上一趟來吃了海南雞所以這次我們點了香口的泰式燒雞$108/半隻,燒雞吃下味帶香甜而肉質仍十分嫩溜,那個酸辣汁更為這燒雞畫龍點睛。

吃泰國菜當然少不了點咖喱吧!大家也不太吃得辣所以選了較香甜的黃咖喱牛腩$88,不吃牛的我就負責用蒜蓉包沾咖喱來吃。

車爸爸說牛腩炆得很鬆化味道十分不俗,另外內裏那粉淋仍具咬口的薯仔依舊那麼迷人,大家也不停地放入口中享受。

我來這兒必吃焗蒜蓉法包$48,最怕蒜蓉包烘得過火而鎅嘴,這裏的出品就絕對沒有這個問題,而且蒜蓉份量亦剛剛好吃完不會滿嘴*香*氣哈哈⋯⋯

另外餐廳的炒雜菜$78也鑊氣十足,一碟裏有多款不同的蔬菜可合盡不同口味的家人,雖然價錢不算便宜但是份量十足又炒得好味,所以我也是覺得可以一吃的。

今次忍口吃少了鹹的菜色!特意留肚來吃這個椰汁芒果糯米飯$48,糯米飯用了斑斕汁來炮制吃下去口感很煙韌,可惜甜度略為高了一點可幸有香甜芒果挽回點點分數!

再訪這間泰國菜館服務態度已至食物質素依舊令我們十分滿意!而我亦都希望車公公也滿意我跟車爸爸安排的這頓生日晚餐吧!

造訪日期: 2021年5月
1  感謝 maggiemV9544SJ

2021年5月10日 透過行動裝置

今晚想食泰國菜,去了 Ann Mamma Thai kitchen, 離西鐵大約10分鐘!

平日的晚上都坐滿了,叫了幾個菜一起share!

先是叫了青芒果沙律,酸酸甜甜的不錯,份量也不少,不會太辣!夏天悶熱的天氣,呢個沙律絕對可以開胃!

泰式燒雞 半隻的份量,2個人分享是剛好。雞肉烤的剛好,肉汁鮮嫩,加上金黄的皮烤得脆薄,甜甜的 幾好食! 大力推薦另上的醬汁,同雞肉好夾!

泰式菠蘿炒飯好有心思,陪上是咸白的腰果,菠蘿切粒加入飯中,也有大蝦,雞蛋配料,面上加上大量肉鬆!性價比十足,也有wok 氣!我和友人清光了滿滿的一碟!

最後個涷泰式奶茶也有驚喜,好有泰式風味,也不太甜!

造訪日期: 2021年5月
感謝 foodietina211
2021年3月19日 透過行動裝置

平日經過已經俾佢既門口深深吸引(〃ω〃)(清新泥到好似去左東南亞旅行既感覺), 網上search過都話呢間食, 終於起行去book呢間食!

以泰國菜泥講, 款式算大路菜式, 例如冬蔭功, 咖喱雞等, 唔算特別多菜式~

泰式無骨滷水豬手@$108
泥到擺相唔錯啵! (*´∀`*)
不過豬手既醬料味道就似平時中式食開果啲, 口感都算嫩口~~

青咖喱雞@$88
泥到既時候少少嚇親, huh! 餸料好多喔!! (*⁰▿⁰*)
雖然點的是青咖喱不過來的像是黃咖喱~
除左主角雞之外, 蔬菜伴料都多! 味道方面, 頗辣但未去到麻辣方面; 主餡方面雞反而沒有太多, 但食落幾嫩口幾滑(´∀`)!!

冬蔭功@$108
呢個不得不說真係好好好好正(*≧∀≦*)!!!
淨係望相都覺餡料足啦(´∀`)~~~
辣度似足泰式辣度, 鹹味剛好好入味~~~
足料既程度去到有幾隻原隻大蝦~~~~~(´∀`)
整體泥講, 冬蔭功好出色!!!

焗蒜蓉法包@$48
作為小食既佢非常合格啦~~~ 雖然叫蒜蓉包但感覺似中東包款哈, 鬆軟鬆軟同幾好咬口~~~

芝士醬薯條@$48
先唔評論味道, 泥到既時候真係嚇一嚇(驚(*゚▽゚*)
好~大~份~ 呀~ 無諗過作為小食勁佢似正餐既份量; 每一條薯條都占滿了芝士醬

大蝦炒金邊粉@$108
泥既時候大大份, 不過呢隻煮法就唔係茄汁果種煮法, 味道比較淡, 但整體味道還可以
成碟最吸引感覺係那條葱呢嘻嘻

整體泥講, 泰國餐泥講性價比高! 碟碟都大大份最鐘意係冬蔭功! (о´∀`о)

感謝 Catherineee_tsang
2021年3月16日 透過行動裝置

穿過福來邨,找到了這間別緻的泰國菜餐廳。從餐廳的內外裝潢,怎麼看也像是文青打卡咖啡店。閒日的晚上坐滿了客人,受歡迎程度爆登。

椰子開心果沙冰 | $48
吸引眼球的沙冰,好大杯,椰汁味重,甜味適中,沙冰中帶有開心果粒。

泰式炸墨魚餅 | $68
墨魚餅有四大件,外面炸得好脆,墨魚餅內有香葉及墨魚切粒,吃起來相當彈牙,泰式辣醬的醬碟夠大,可以把整件墨魚餅點滿醬汁,一人有兩件食得好滿足。

紅咖哩豬 | $88
紅咖哩內有很多生果配料,有蘋果、荔枝、菠蘿,所有生果都好甜,特別是荔枝又甜又大粒。加入了生果,整個紅咖喱味辣中帶少少甜味。有好多塊小肉片,咖哩汁比較稀身。

焗蒜蓉法包 | $48
法包一客有六件,而且每件都厚身,份量十足。蒜蓉味香,點咖哩一流。

椰汁芒果糯米飯 | $48
糯米飯綠色應該是加了斑蘭,看起來色彩豐富,糯米飯飯熱到出煙,椰漿好甜,作為飯後甜品很不錯。

1  感謝 siuling1223
2021年3月16日

食店位置唔近港鐵站要行多兩步,但該店就人氣幾高,七點去到已經滿座,等了一陣才安排入座。

是晚所食的泰菜水準唔錯,更難得食完唔口渴,樣樣都咁好味,價錢經濟,難怪咁多人幫襯。

木瓜沙律 $68
大量青木瓜絲和甘荀絲帶來爽脆口感,碟底有羅馬生菜好足料,個汁微微酸甜,撒左惹味的花生碎,是開胃美味的前菜。

辣椒膏炒藍青口(不辣) $98
藍青口廿多隻,中型大小肥美索晒汁,味道鮮甜而不辣,與金不換一起炒香味四溢,好有地道風味,值得一食。

大蝦炒金邊粉 $108
份量多夠二人享用,爽口大蝦多隻,金邊粉唔會炒到乾晒,口感煙韌味道酸甜美味,加埋爽口芽菜、豆乾好嚼口,撈埋花生碎香口惹味,幾好食。

沙嗲串燒(四串) $68
串燒雞和豬各二,大大串啖啖肉口感滿足。肉質肥美嫩滑,蜜糖燒原味好食,醮埋沙爹醬就不得了香甜美味,十分讚!

椰汁開心果沙冰 $48
味道清甜啖啖椰香,飲到開心果碎碎,增添不少口感,好飲。

感謝 cargolam

去過Ann Mamma Thai Kitchen嗎? 請分享你的經驗!