“清新好味的泰菜”

Ann Mamma Thai Kitchen
使用外送服務
香港排名第846 (共15,535家餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
2021年3月16日

食店位置唔近港鐵站要行多兩步,但該店就人氣幾高,七點去到已經滿座,等了一陣才安排入座。

是晚所食的泰菜水準唔錯,更難得食完唔口渴,樣樣都咁好味,價錢經濟,難怪咁多人幫襯。

木瓜沙律 $68
大量青木瓜絲和甘荀絲帶來爽脆口感,碟底有羅馬生菜好足料,個汁微微酸甜,撒左惹味的花生碎,是開胃美味的前菜。

辣椒膏炒藍青口(不辣) $98
藍青口廿多隻,中型大小肥美索晒汁,味道鮮甜而不辣,與金不換一起炒香味四溢,好有地道風味,值得一食。

大蝦炒金邊粉 $108
份量多夠二人享用,爽口大蝦多隻,金邊粉唔會炒到乾晒,口感煙韌味道酸甜美味,加埋爽口芽菜、豆乾好嚼口,撈埋花生碎香口惹味,幾好食。

沙嗲串燒(四串) $68
串燒雞和豬各二,大大串啖啖肉口感滿足。肉質肥美嫩滑,蜜糖燒原味好食,醮埋沙爹醬就不得了香甜美味,十分讚!

椰汁開心果沙冰 $48
味道清甜啖啖椰香,飲到開心果碎碎,增添不少口感,好飲。

造訪日期: 2021年3月
感謝 cargolam

2021年2月7日 透過行動裝置

我和家人都愛吃泰國菜,愛它的香和辣,經常會到附近的著名的泰菜館Ann Mamma 晚膳。晚市暫停,還好可以買外賣打包回家吃。今晚我又來幫趁,外賣了幾個泰式小菜回家慢慢品嘗。
“青咖哩雞”,青咖哩有清新的口感,不太辣,嫩滑的雞肉配上青豆角、西蘭花、紅蘿蔔等蔬菜,非常美味。
“黃咖哩牛腩”,黃咖哩則比較濃稠,配上薯仔和洋蔥,不辣而有有咖哩的香味。牛腩大大塊,而且炆得很腍軟入味。食過翻尋味,是必食之選。
“泰式無骨鹵水豬手”,香噴噴的泰式五香鹵水汁,真是全屋都瀰漫著香味。豬手無骨,切開一塊塊,皮肉均勻,口感特別好,送飯一流。
“沙嗲串燒”,有四串,兩豬兩雞。豬肉特別可口,點上沙嗲醬來吃,份外惹味。
這四個菜實在非常美味,簡直是味覺享受,吃完了,香味仍然留在腦海中回盪。

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 GrandTour45452426149
2021年2月1日 透過行動裝置

前幾日經過荃灣買漢堡包時,經過香車街街市對面睇見有間門面好靚既店,再上openrice 搜尋下原來係食泰國菜, 所以今晚買外賣一試
雪白的標誌加上綠色植物點綴,簡潔得嚟帶點清新, 內裡樓底高, 佈置同樣有田園景色
食物款式多, 價錢相宜, 另有飲品Menu
西柚特飲-唔估到外賣都做到咁fresh ,酸得嚟帶甜, 味道唔錯, 好好飲
泰式炸墨魚餅(4件)-呢碟有四大件, 外皮炸到脆卜卜, 內裡墨魚肉爽口又彈牙, 還咬到粒粒墨魚肉, 都幾足料, 配埋個酸辣醬
沙嗲(雞+豬)-每款各點兩串, 雞同豬每串燒得嚟啲肉又香又滑, 個沙嗲醬好好味, 值得推介
菠蘿炒飯-食泰國菜我最喜歡點呢個, 炒飯用料十足又夠鑊氣。面層有厚厚嘅肉鬆同腰果, 入面仲有大量菠蘿肉、大蝦、提子乾, 用料豐富, 不會怕吃到最後一口飯時沒配料
芒果糯米飯-糯米飯口感軟糯, 椰漿香而不膩, 芒果肉厚清甜, 兩者配合得好
總括啲嘢食唔錯,好滿足的一餐,待重開晚市時再約朋友仔嚟食過

造訪日期: 2020年2月
1  感謝 KKMan123
2020年11月26日 透過行動裝置

近來由於疫情嘅關係都冇特別出街食飯,今日就嚟到荃灣一間位於街內的店舖,雖然在街內的位置但門面裝修別緻,[Ann Mamma Thai Kitchen] 不難找到!進店內已經有座滿的客人,環境尚算清雅!點了菜海南雞、泰式烤魚以及香葉肉碎飯;想講講肉碎飯看樣子沒有特別但食落肉質滑, 好香而且肉汁相當juicy , 是平凡中的不平凡, 海南雞本身味道都唔錯,雞味幾濃郁,皮幾滑,而且雞肉一d都唔肥配泰式特製海南雞醬,少少辣少少酸,更可口,如果鍾意點埋薑蓉同雞醬汁就更加惹味;最好端來的烤魚,即叫即燒好香,魚肉仲好嫩, 大量嘅香茅, 味道清香唔腥,蘸上特製嘅醬汁, 少少辣和酸,提升鮮味又夠開胃!整體味道唔錯份量足, 價錢實惠!

造訪日期: 2020年11月
感謝 idymok
2020年11月25日

早前看過雜誌介紹這間店,裝潢及佈置也很吸引,吃不到辣的我也一直想來試試。這天要到荃灣,就趁機來這裏吃晚餐,幸好訂了位,疫情嚴峻下竟然晚餐兩個時段也滿座。

炒芥蘭 $78
炒得很夠鑊氣

烤薄餅 $48
層次分明,口感酥脆

黃咖喱牛腩 $88
黃咖哩非常香口,牛腩燜得極為鬆軟,筋的部分充滿膠質

沙嗲串燒(雞肉及豬肉) $68
雞肉及豬肉的肉質也很鮮嫩入味

白飯 $22
咖喱汁實在太好味,所以點個白飯撈來吃,原來份量相當大,還要是新鮮煮的,用雞公碗盛著

另外,不得不提的是,這店除了環境舒適優雅,食物足料好味,服務更是一流,幾位年輕男店員服務態度極為殷勤誠懇,實在難能可貴

造訪日期: 2020年11月
2  感謝 unizfree

去過Ann Mamma Thai Kitchen嗎? 請分享你的經驗!