“高質泰菜”

Ann Mamma Thai Kitchen
香港排名第2,489 (共13,986家餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
4 週前評論 透過行動裝置

是日經過荃灣香車街舊區,見到一間門面非常別緻,感覺很relax的特色餐廳,便進內試試,原來是吃泰菜的餐廳。進店時,店員會先替每位食客量度體溫,故可安心用餐。店內以水泥工業風為主題,頗有美感,而食物質素水準也高。
泰式無骨滷水豬手 - 份量也算多,滷水汁甜甜的很濃郁,豬手完全入味,連底部的芥蘭也很爽脆。
辣椒膏炒藍青口(不辣) - 真的不辣,籃青口啖啖肉,伴菜的三色椒也很有鑊氣。
泰式燒豬頸肉 - 豬頸肉做得不乾身,再配以香茅醬汁感覺很清新。
椰子開心果沙冰 - 椰香本身已很消暑,沙冰中再加入了開心果碎粒,有口感之餘增添不少味覺驚喜。

造訪日期: 2020年7月
感謝 Hitormiyu

2020年6月29日 透過行動裝置

今日放工故意去荃灣試一試這間泰國餐廳, 餐廳內裏寬敞,分別由上下層 ,由於太肚餓的緣故, 故這次沒有叫了小食, 便直接叫了兩個主食和一碟蔬菜 ,主食分別是泰式燒春雞半隻和泰式無骨豬手, 蔬菜方面我們叫了魚露蒜子炒椰菜。
先講講雞 ,食落去比較甜和雞皮都脆身, 亦都都醬汁可伴,少少辣可以有兩種層次品嚐,另外雖然只有半隻份量 ,但都足夠二至三人進食 ,內裹亦有雞鎚雞髀等等部位, 其次是豬手, 豬手感覺比較油,邊皮位亦都比較肥,豬手底部亦都有大量醬汁保持濃味, 底部亦都有蔬菜吸收湯精華,可以兩食, 最後我們都叫了一碟蒜子椰菜,食落去中中矩矩,感覺得適中, 而最後我和友人都叫了兩杯飲品,一杯是泰式奶茶和椰青,奶茶方面比較符合泰式飲品的本來甜甜的味道 ,而原個椰子亦都份量十足,很多椰子水,可以值得一試

感謝 foodiehalohalo
2020年6月21日

今天是父親節在此祝天下父親都快快樂樂!我就在早幾天跟車公公、車爸爸吃了父親節飯慶祝,為就宅女車婆婆選了在外家附近的泰國菜Ann Mamma Thai kitchen by 張秀玲,已吃過兩次午餐都超級滿意所以對晚餐也非常有信心!

好彩早兩星期前已訂好檯平日的晚上全場爆滿,奉勸想吃的朋友最好早一星期訂座!

車公公、婆婆都愛吃雞就點來海南雞/半隻$98重溫,雞肉皮滑肉嫩依舊美味吃得他倆佬十分滿意。

另外點了不辣的黃咖喱牛腩$88,我只在乎內裡的薯仔真係煮得十分粉淋入味,牛腩亦烹得鬆化不夠牙力的車公公也吃得舒適,我們選選了焗蒜蓉法包$48來襯吃,看賣像相其貌不揚但吃下香脆不鎅口蒜香十足,沾上咖喱汁吃真係好好味!

接力有沙嗲$66/4串而且有雞和豬肉可選,我們上一趟在午餐時已吃過覺得相當好味,豬肉串燒得恰到好處外面焦香內裡充滿彈性,雞肉串亦軟嫩多汁配上那沙嗲真的天衣無縫。

泰式無骨滷水豬手$98是我私心要重溫,豬手炆至皮滑肉香不散爛一點世不油膩實在太好吃了,邊寫隻豬手我自己還邊流口水呢!

仲有碟蒜蓉炒雜菜$78炒得好香口而且真的有多款蔬菜在內好豐富。

姍姍來遲的泰式蝦餅$66新鮮熱辣的送上,這次醒目放上一會才吃不過一樣燙嘴,而且同樣彈牙好味又不油膩必吃之選。

有人最終忍不住來來往往勁吸睛的大大杯沙冰,終於點上椰子開心果沙冰$48來慰藉心靈,即叫即打的椰子開心果沙冰真係大杯得好誇張,我品嚐了一口感細滑帶著濃濃的椰子和幽幽的開心果香氣真的很美味!看見兩位爸爸和媽媽也吃得滿心歡喜我亦十分開心,期待明年再跟車公公慶祝父親節!

2  感謝 maggiemV9544SJ
2020年6月3日 透過行動裝置

朋友介紹荃灣香車街街市開了一間精緻泰國菜,超級好食喎,當然要去試一試。
我哋一行三人,去到晚餐時間,已經好多人等位,我哋唔話介意俾咗張細枱我哋1家3口。餐廳門面及室內佈置都幾優雅,兼有情調。
坐低先嗌左泰國啤酒同芒果熱情果沙冰。杯沙冰大杯到暈,但好好味。
叫咗個雞肉串燒,雞肉應該用咗雞俾肉,因為好滑,個醬汁亦都好正!
試咗咖喱牛腩,個汁香濃得來唔會辣,牛腩整得幾好,唔會鞋口,個汁咁正,於是叫咗一份薄餅你點汁食。
泰式金邊粉賣相一流,食落又真係唔錯,幾隻大蝦都彈牙爽口,啲金邊粉炒得乾身冇油兼好嘢未。
老友果然冇介紹錯,買單都係一人百鬆啲蚊,經濟而又優質晚餐之選。

感謝 leungkel
2020年5月21日 透過行動裝置

荃灣呢幾年發展越來越多嘢食,今日同朋友去完南豐紗廠之後,行到差唔多到荃灣廣場,見到有一間裝潢幾靚嘅泰國菜,就忍唔住入去試吓。入去嘅時候職員都有幫我哋探熱。

木瓜沙律
有紅蘿蔔絲、青木瓜絲、花生碎、青檸、蕃茄、羅馬生菜等等,非常足料。而且沙律汁酸味味,做前菜開胃!

青咖喱雞+烤薄餅
唔食得辣嘅朋友食青咖喱就啱啱好,雞肉都幾多,肉質幾嫩。青咖喱加入左椰奶,令到個汁嘅質感更加厚,叫埋烤薄餅嚟點執食就一流,薄餅外面脆脆、入面煙煙韌韌,個人認為食邊隻咖喱都可以加。烤薄餅有8片,夠2-4人食。

泰式燒豬頸肉
擺盤都幾靚,一開始以為唔係好多,原來下面搭住咗好多層豬頸肉,超抵食!面頭有啲脆脆同埋芫荽增加口感層次,豬頸肉烤得好香,肉汁仍然存在。

椰子開心果沙冰
呢到d沙冰打卡一流,侍應送上嚟嘅時候真係嚇一嚇,有d膽心佢會倒瀉,不過我相信佢係專業嘅!沙冰好足料,d冰好似用椰子刨出嚟咁,好有夏天氣氛

造訪日期: 2020年5月
感謝 Carly W

去過Ann Mamma Thai Kitchen嗎? 請分享你的經驗!