“Farewell Staycation ”
Alva House的評論

Alva House
香港排名第3,085 (共15,536家餐廳)
價位: US$13 - US$64
周圍地區: 新界
周圍地區: 新界
2021年3月29日 透過行動裝置

位於沙田城門河旁嘅帝逸酒店 (Alva Hotel By Royal)開業只有一年多,所以酒店設施及環境都比較新。酒店注入大自然元素,打造成為城市中的恬靜綠洲。翠綠開揚的三樓露台花園和酒店大堂都有一些空間給小朋友放電!

除此之外,住客仲可以免費借用酒店嘅單車及配備,走到一街之隔嘅「歷奇單車場」踏單車放鬆身心。

大朋友可以坐在大堂Pitstop 喝杯果汁,傾吓偈,relax 一吓 !

造訪日期: 2021年3月
3  感謝 leannewong

2020年10月22日 透過行動裝置

疫情下又掛念久違了的自助餐,在一番資料搜集下得知沙田石門帝逸酒店的自助餐口啤不錯,便預約一試。
由入座到離開的流程安排得不錯,侍應及 live station的服務亦算有禮亦到位。食物以午餐來說算很豐富。冷盤區雖然款式不多但算是精選,有鮮甜的即開生蠔,新鮮彈牙的海虾,刺身沒有吞拿魚算是有少許失望,但以此價位實在無話可說。熟食區有海南雞丶羊扒丶牛扒及脆皮五層肉,質素都很不錯。餐廳亦有供應沙田乳鴿,但不夠熱,味道很一般。日式串燒做得不錯,最美味的却是惹味的沙爹醬。 天婦羅炸得亦好,但每次出去都只見到蔬菜類天婦羅,師父是有在炸虾及蟹的,但炸好後會被整盆送走,似乎並不提供。甜品種類算可以,可惜生果只有切粒的西瓜及哈蜜瓜。
結賬時由於使用信用卡優惠,每人平均二百多,性價比高。
美中不足是職員沒有確認是次出席,要幾番折騰才獲補發,過程中亦沒有歉意,把原來很不錯的印象打了個折扣,所以沒有辦法給餐廳打滿分。

造訪日期: 2020年10月
4  感謝 Candy-MW
2020年9月23日

今天繼續分享在ALVA HOTEL BY ROYAL 帝逸酒店Staycation的最後行程!就是車媽媽早上7時半在Alva House吃早餐!對於熟悉我的朋友來說真係太驚訝了是嗎?原因是車爸爸這天要返工的關係所以吃最早的時段,是為了方便他吃飽再回房眠多眠才Check Out吃午餐後下午4時返工!

步進餐廳見到有個由農場直送的靚菜櫃,看到我勁想食新鮮沙律啊~

第一次踏足Alva House四處也是落地玻璃感覺很有活力!另更有個孩童區用餐位置帶小朋友來更添樂趣!

我們被安座於窗邊高樓底的位置用餐,即使當天下雨影相也光線十足如遇上天晴的日子有充沛陽光必定更美!

早餐有數款供選擇中、西、日式也齊全能照顧到不同口味的客人,另配有咖啡或茶原來早餐都好大份呢!

餐廳做足保護措施以保鮮紙包妥用起來感覺特別放心,防疫措施做到一絲不苟抵讚!

早來的關係人客不多所以不消一會我們點的早餐便到齊!影張大合照後便開動我唔客氣喇!

車爸爸點了中式的鮑魚雞肉粥配豉油皇炒麵及豬肉燒賣,大家看這份早餐是否很壯觀呢!豉油皇炒麵弄得爽口不油又夠入味,加點豆瓣醬吃更加吸引!

鮑魚雞肉粥的粥底很綿內裡的雞肉亦很嫩溜,還有一隻鮑魚在內晨早吃這些好幸福耶!喜歡惹味些可加入配備的欖菜、油條和炸花生伴吃令口感更加豐富!

豬肉燒賣其實味道不錯的,略嫌燒賣皮乾了少許否則更加好吃!不過有人餵怎也覺得好味道的嘻嘻!

我則選了黑松露炒滑蛋、煙三文魚、雞肉香腸配牛角包,同樣地份量十足而且色彩色繽紛好開心呢!

黑松露炒滑蛋很嫩口如果黑松露濃些會更加吸引我,牛角包吃下不會油膩可惜被蛋弄得淋身令口感差了點點。

雞肉香腸外皮脆卜卜口感很讚,內裡的雞肉腸味道恰好不會過鹹好吃喔!

沙律菜和水果粒也十分新鮮全數傾入我肚中,因為有人怕呷醋又怕晨早吃生冷食物哈哈............

最後還有不少片的煙三文魚,味道不俗最重要沒腥味質素不用擔心,怕吃生冷的那位竟然想到將炒蛋放入煙三文魚來享用虧佢諗得到!!

吃飽飽後來杯熱檸檬茶消消滯後在酒店逛一會,便回房睡多數小時後便Check Out結束這慶生之小旅程,希望車爸爸會滿意我的安排啦!

造訪日期: 2020年9月
1  感謝 maggiemV9544SJ
2020年6月9日 透過行動裝置

餐廳:Alva House (沙田)
地址:沙田源康街1號帝逸酒店1樓

今次去到Alva House品嚐佢地嘅晚市酒店自助餐,除左佢地係2019年12月新開半年嘅酒店之外,亦因為佢地星期日至四用Openrice優惠賣單都係$480一個人包埋加一,仲無食用時限,坐足3個鐘慢慢嘆都仲得,上佢地官網買套票,千零蚊除左有間套房之外仲包埋二人晚市自助餐,你話抵唔抵先

自助餐有足270呎嘅bar枱,擺放超過100種嘅美食,最值得一提嘅係佢地有無限量供應嘅生蠔,時令生蠔係美國品種,由6點幾排到9點幾都仲有源源不絕嘅人排隊去拎,試問有邊幾間酒店可以做到,我就好開心地食左半打以上,你又食到幾多呢

另外比較推薦嘅食物有鴨肝多士配黑醋醬,選用鴨肝取代鵝肝除左因為採集鵝肝方法殘忍之外,脂肪含量亦相對較低;呢到嘅斧頭扒、燒羊髀同燒乳豬亦係搶手食物,原隻烤製、醃焗,即場切開送到你嘅碟上,食多幾件都已經回返本

Alva House仲推出沙田3️⃣寶,包括係雞粥、乳鴿同豆腐花,個人就比較喜歡豆腐花,豆味香濃而且唔會出水同好易散,自家新鮮製造果然唔同啲,乳鴿都係比較少自助餐會見到嘅食物,鍾意可以試埋片皮鴨,望住師傅片鴨嘅功架十足,三兩下就切好成盤,望完都整返件食下先

呢到仲有多款爐端燒、天婦羅、海鮮(如龍蝦、龍蝦仔、雪場蟹腳、青口等),亦有唔同款式Sashimi、有機健康嘅水耕菜同甜品等,得閒仲可以㩒返禁Latte黎飲☕️,嘆足3個鐘絕對唔難,仲包你食唔停口

最後要一讚嘅係佢地嘅service做得唔錯,收碗碟嘅速度夠快,緊有一兩個staff係你左近,想問野想拎野真係唔怕一頭煙,唔信嘅你都可以去食返次試下

造訪日期: 2020年6月
感謝 hinsonfoodhk
2020年5月16日

這酒店的自助午餐推出新張優惠, 所和親友們訂了初四的自助午餐.
初四提前來到酒店, 只是今天客人很多,
全家被安排到跟離食物區很遠的餐枱.
就座後, 小童有兒童餐椅和餐盤.
先繞場一週, 看看有什麼好東西.

凍冰冰系列
生蠔 今天款式是US PACIFIC.
可是每人每次限取二件, 而且要排長龍.
自己共嚐5件了! 當做回本.
凍海鮮系列還有龍蝦鉗, 藍青口, 凍蝦, 肥大的青口
沙律吧, 壽司吧, 士芝盤只有三款芝士, 凍肉盤2款粉紅色的加工肉, 中湯西湯, 麵包盤有超過8款包包呢!

天婦羅
發現天婦羅的炸油鍋很清澈, 所以覺得很放心.
天婦羅炸皮不厚, 不油膩, 炸皮也没有那梘水味, 所以天婦羅添了又添.

熱盤
新春美食系列: 發財好事, 發財撈起.
香港街頭美食: 咖哩魚蛋!!!
還有香港風味的生炒糯米飯, 乳鴿, 燒味, 燒乳豬, 豬腳薑, 牛展, 蘿蔔糕
炸雞, 炸薯角香口美食是兒子至愛.

燒牛肉没有牛肉味, 自己只嚐了一件!
而兒子則認為燒牛肉太韌, 咬二啖就直接吐出來!

印度咖哩只得二款: 咖哩牛和扁豆!
配有PAPADUM NAAN, PARATHA, 還有香港STYLE的扁身咖哩角!!!!

甜品有多款 中西皆有, 自己比較喜歡這個圓形泡芺PARIS BREST.

飲品 DIY

初四嚐過自助午餐, 在兒子2月生日當天再臨.
第二次來到, 已經没有乳鴿了!

造訪日期: 2020年1月
2  感謝 Riceoldlady

去過Alva House嗎? 請分享你的經驗!