“滿意嘅一餐”
Chilli Lime的評論

Chilli Lime
香港排名第6,379 (共14,630家餐廳)
價位: US$8 - US$65
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢

知道海傍附近開咗好多餐廳,見到Chilli Lime主打東南亞菜!天氣又熱又濕悶,最適合食酸酸辣辣開胃又爽口嘅泰國菜
冬陰功大蝦湯(海鮮/$108):
每逢到泰國餐廳都必定會點嘅冬陰湯,辣度温和唔會太辣,唔食得辣嘅人都應該可以接受到!海鮮材料有魷魚,青口同大蝦,令到湯底集合晒酸辣香鮮,特別開胃

香炸蟹肉粟米餅($108):
熱辣辣上枱,有4大塊!栗米粒粒清甜,每塊都見到一梳梳蟹肉,食落香脆可口配泰式甜酸醬更加惹味

泰式香雞肉碎羅勒葉包($138):
肉碎香濃惹味甜甜辣辣加上羅勒葉嘅香味令人好開胃,食嘅時候可以配上生菜葉包住食感覺更加清爽唔油膩!肉碎份量幾多,包完生菜之後仲淨咗啲我用嚟撈Pad Thai食令河粉更加惹味

泰式蝦炒河粉($138):
河粉炒得好好,層次分明唔會黏埋一齊!可以加入附有嘅花生粉同乾辣椒碎同酸咪咪青檸汁一齊食,彈牙嘅蝦仁亦唔都唔少

我同朋友都好滿意今晚嘅晚餐,下次可以試埋其他菜❤️

感謝 angelee1989

2020年7月11日 透過行動裝置

馬來炒粿條 $128
鮮黃色澤,賣相好吸引,粿條彈牙有嚼勁,
材料豐富,有大蝦/魷魚/青口/豆卜,
味道酸酸辣辣幾開胃,芽菜增添爽脆口感。

高塔脆餅 $58
第一次試印度高塔脆餅,非常有新鮮感,
知道印度嗰d係超巨大,呢個賣相同樣吸睛!
經過烤焗後,捲成圓椎形,入口薄而脆身,
混合煉奶、花生碎同椰絲,甜甜地香口又好食。

感謝 eatwithbabe
2020年6月21日

因為去不了旅行, 唯有到異國風情的餐廳, 扮去左旅行!
今晚選了這家充滿東南亞風的海邊餐廳 : 戶外餐枱餐椅, 太陽傘, 加上海風吹呀吹!
假如只看照片, 應該可以瞞天過海!
因為今天是茂利的生日飯 !!!
充滿椰林樹影的海濱餐廳, 夠特別吧!

泰式柚子鮮蝦沙律
雖然餐牌有多款沙律, 但是自己被柚子吸引過來.
柚子沙律, 無需自己動手, 可享用絲絲柚子肉.
而柚子有助消化, 稍後豐富的美食, 當然無有怕!
柚子, SEE YOU TOMORROW.

泰式炸魚餅
對於泰國的辣辣魚餅, 當然不會陌生.
可是這4件魚餅, 應該叫做魚BALL波!
圓碌碌的炸魚波, 上面有絲絲LEMON GRASS.
魚餅混有豆角, 還看到銀色的魚皮組織呢!
跟印象中的又圓又偏, 混有青辣椒的勁辣泰式魚餅不一樣.
那個調味醬, 比泰式雞醬還要辣, 而且帶有花生香呢!
由於渾圓的炸魚餅没有摻雜青辣椒, 所以有微微的魚腥味, 沾上那調味醬就剛好提昇鮮味.

泰式香煎蠔餅
很正常的泰式煎蠔餅, 配SRIRACHA辣椒醬.
這份泰式煎蠔餅中間剛剛熟, 但蛋邊已煎到少少燶少少乾少少脆, 而又肥又圓的蠔仔會在側邊必出來, 即係<逃走>.
原來蠔餅下方有芽菜, 是我喜歡的芽菜呀!

印尼炒飯
對上三款都是泰系, 最後一款要選特別的, 來一客印尼炒飯.
深啡色的炒飯, 夾雜著青紅黃椒雞肉粒粒炒蛋碎, 還有几隻大蝦&2串雞肉串燒.
啡色炒飯 應該是那個黑豉油上色, 幸好没有下SAMBAL醬, 炒飯不辣, 更能令我倆一口一口地將其消滅.

GRAPEFRUIT MOJITO
生日果位點的COCKTAIL.
看到金屬杯邊凝固的水珠, 就感覺到<十分冰凍>.

FRUIT FLOAT
有椰子CREAM, 有菠蘿汁芒果汁橙汁.
FRUIT FLOAT真身是没有加冰呢!
所以最尾一啖, 水果味仍然濃郁的!

享用過美味的晚餐, 再到海邊走走, 吹著海風, 感受那份悠閒.

造訪日期: 2020年6月
感謝 Riceoldlady
2020年6月19日 透過行動裝置

今次為大家介紹既係呢間將軍澳裡充滿外國風情既高質既餐廳,吹住海風食東南亞菜,唔講真係好似去左峇里度假一樣,So Relax~
【越式軟殼蟹米紙卷 】
有軟殼蟹既米紙卷, 當中重有蔬菜令我覺得好有營養, 又有口感, 而配搭被譽為超級食物的羽衣甘藍、並包入紅蘿蔔、青瓜, 入口清爽又層次豐富, 非常好味。
【青咖哩雞炒飯 】
由於我個人都幾鐘意食咖哩既,一上桌就覺得好特別,份量方面要兩個人食,因為都幾多下架,另外飯裡面都食得出有D椰汁味,成個口感都好正,注意(如果食唔到太辣既記得唔好食辣椒,因為真係堅辣)
【牛油雞咖哩烤餅】
烤餅方面因加上牛油食落好特別,雞肉係預先用印度香料調味,火候剛剛好,烤肉出爐後,仍能保持水分,不會太乾,重好入味,起初食到咖哩汁時覺得食極都唔夠,但原來愈食係愈辣架!烤餅再配咖哩汁一齊食,真係好好食。
【Strawberry Delight】
呢杯野有齊草莓、菠蘿、橙汁、石榴汁制作成沙冰,好好飲。
【Virgin Mojito】
食完咁多辣野,飲返杯真心透清涼。

造訪日期: 2020年6月
感謝 IG-foodie_felixchow
2020年5月21日

今年雖然無得搭飛機去旅行度假,但香港原來都有好多椰林樹影消閒好地方。第一次來將軍澳澳南海岸,由地鐵站行過去要十分鐘,不過去到海邊氣氛又幾好,仲有幾間臨海餐廳可以揀,吹住海風飲椰青食東南亞菜,真係好似去左峇里度假咁樣!

感謝 misskitb

去過Chilli Lime嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣