“是時候回大阪吃刨冰🍧”

Fuwa Fuwa Pancakes
使用外送服務
香港排名第8,920 (共15,288家餐廳)
3 週前評論 透過行動裝置

小店唔算好大 一入已經見到心齋橋既兩大指標!!
我即刻話我要打卡haha一解思鄉苦
小店有多款甜品同特色飲品:班㦸 刨冰 窩夫 涼粉 連西米露都有~~
仲有日本風俗和食:章魚燒 大阪燒 炸雞
▫ 士多啤梨藍莓芝士奶蓋刨冰 $36
:.2/5分
勁多人嗌依個!! 所以我地都忍唔住試下~
留意返~~係$36有咁大座!!
開頭都諗住覺得應該偏正常味道
點知係芝士奶蓋襯托下加晒分
佢唔算果種好濃厚既芝士 但奶滑度都夠
同時中和佐士多啤梨偏果jam果種味道
我諗好多人都好怕會藥水 但完全唔會
士多啤梨味都好重~~
你以為完?? 食到中間原來仲有雪糕
勁有層次 仲有甜甜既士多啤梨同藍莓食
依個價錢完全係有驚喜!!但超飽的
▫ 珍珠奶茶梳乎厘班㦸 $86
:/5分
係我至愛既pancake!!
我影完相佢都仲係好動L~~(見圖2)
pancake望落深色過平時 (唔知關唔關用日本蛋事)
食落好有蛋香味 夠Fluffy 且帶有空氣感 完全唔係未熟果種
珍珠有少少黑糖 都好彈牙
有部分癡埋佐 但珍奶控表示可接受
個cream好香奶茶味 整體食落唔會dry
一口食簡直係超幸福
除佐珍珠 仲有配芋圓 可以有兩種搭配
但我個人覺得芋圓太黏 所以一般
對啦!! 仲有粒曲奇雪糕 真係有夠邪惡~
食完成功ff自己瞬間去佐一轉大阪咁
本身無抱勁大期待 所以覺得超驚喜
食到珍珠班㦸表示真係超滿足!!
仲有個刨冰真係超級勁抵
重點係每款有芝士奶蓋~
一天氣熱就有借口

造訪日期: 2021年4月
感謝 vvvfoodies
2020年9月2日 透過行動裝置

屯門日式甜品店 有料案內所
主打梳乎厘班戟、麻糬窩夫等甜品 還有多款日式小食供選擇

餐廳裝潢充滿日本元素 牆身掛有「歌舞伎町井財街」的牌匾 跟大阪固力果跑跑人 唯獨店面較細 較為迫夾

▪️士多啤梨藍莓芝士奶蓋刨冰 $36
完全無expect過個刨冰係咁大個
刨冰面層淋滿芝士奶蓋 奶蓋奶香味道較重 芝士鹹香味相對比較低調
內層既刨冰淋有士多啤梨醬 食落有小小似平時既士多啤梨糖 不過味道都唔會太人工 旁邊仲放有粒粒藍莓
老實講刨冰味道普通 但係份量十足!36蚊性價比都幾高 消暑唔錯⠀

▪️綜合涼粉 $36
完全係為左芋圓而嗌 不過食落就有啲失望
芋圓尚算煙韌 當中加有芋頭粒粒 但味道偏淡
珍珠煙韌 但小丸子外層軟腍 入面仲未煮熟有啲硬
成碗糖水 最鍾意就係舊涼粉 質地滑爽 味道濃郁

▪️意式Tiramisu梳乎厘班㦸 $86
梳乎厘班㦸上枱時真係會動L
班㦸質地比較似蛋糕 無平時既咁fluffy 蛋香亦無想像中咁濃 (朋友就話之前食嘅質素好啲)
tiramisu部分唔算太突岀 只有面層有cream同咖啡粉 旁邊附一球普通既雲呢嗱雪糕 整體食落有啲失望

整體而言 甜品味道中規中矩 刨冰價錢好平 想消暑又想慳荷包 可以一試 但梳乎厘班㦸性價比真係唔太高

造訪日期: 2020年6月
感謝 sistersnfood
2020年1月12日

在這區很多甜品店, 這間用了日本心齋橋的裝飾,十分吸引。招牌菜是梳乎厘班㦸,但因為晚飯後太飽,所以吃了台灣芋圓甜品

造訪日期: 2019年12月
感謝 PiggyC9

去過Fuwa Fuwa Pancakes嗎? 請分享你的經驗!