“原味古早味蛋糕🍰”
Yamada Bakery的評論

Yamada Bakery
香港排名第112 (共263家麵包糕點)
4 週前評論 透過行動裝置

近排疫情關係個個都留喺屋企整嘢食, 網上亦流傳很多整古早味蛋糕的教學, 向未整之前就一定要食下, 感受下個味道先至知道自己整得好唔好。 經過旺角洗衣街115號地舖的山田本舖, 剛剛有新鮮出爐的古早味蛋糕, 見到門外有很多人排隊, 我就當然買返一個返屋企試下。

味道都有幾款選擇,有原味、流心芝士、粒粒朱古力、合桃咖啡、抹茶紅豆、 台灣肉鬆味、 濃香杏仁味、 椰香杏仁味、 松子核桃原味、斑蘭等等。 今次就先試下原味古早蛋糕$60,新鮮焗製的古早味蛋糕,蛋味較濃郁, 囗感綿密鬆軟, 味道不算太甜。

山田本舖
地址: 旺角洗衣街115號地舖

造訪日期: 2020年5月
感謝 Victoriay_eatwithvic
2020年1月31日

早前有多間古早味蛋糕店開張,上網睇睇,原來呢款古早味蛋糕源自台灣,因蛋糕鬆軟的口感和濃濃蛋香而聞名,令我想起香港的紙包蛋糕,總是充滿著懷舊、簡單卻不平凡的味道。

山田本舖的古早味蛋糕一共有六款口味,分別是原味、芝士、朱古力、抹茶、斑蘭及肉鬆,各有特色,而且每種口味的蛋糕出爐時間亦不一樣,每日分時段出爐,老闆都會預先派籌,大家可以按照時間表再到店舖購買自己喜歡的口味。

因爲已錯過左原味,我地剛好就到流心朱古力蛋糕出爐時間,所以買到最後一件蛋糕!古早味蛋糕全人手製作,即焗即切即賣,蛋糕甚少裂紋,每件份量十足。

最中意蛋糕佈滿半溶化的朱古力碎,中間有一層溶溶地的朱古力流漿,成個蛋糕好靚。食落朱古力味香濃,唔會過甜過漏,蛋糕口感鬆軟濕潤,值得一試!

造訪日期: 2019年11月
感謝 eatwithbabe
2019年12月25日

這蛋糕潮流由台灣吹到香港,每次經過此店也有十多人排隊等買蛋糕。早上11時見排隊的人不多,便買了一個原味的蛋糕品嘗。蛋糕鬆軟,甜度剛剛好。

造訪日期: 2019年11月
感謝 skywalker294
2019年12月4日 透過行動裝置

太子新鮮出爐蛋糕, 唔知點解覺得有種童年嘅味道, 我覺得原味最好食, 成日都好多人排隊, 同元朗嗰間差唔多,都係好多人

造訪日期: 2019年12月
感謝 457cherylt

去過Yamada Bakery嗎? 請分享你的經驗!