“Sakura afternoon tea 🌸”
Zeng的評論

Zeng
8/4(週三)
20:00
香港排名第25 (共15,454家餐廳)
價位: US$7 - US$34
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年5月26日 透過行動裝置

很久之前來過Zeng吃晚飯,最近天氣還不錯,朋友又想在日間Shisha,便過來試一試下午茶。

ZENG Sakura Tea Set $498

全新さくら吹雪下午茶套餐,有各種櫻花料理及甜品,真的是賞櫻兼嚐櫻,去不了日本來感受一下日本氣氛及味道也不錯!

鹹點全部質素都不錯,全當中櫻花鹽漬灸燒M5和牛及櫻花朱古力香煎匈牙利鴨肝最得我心,而且很有特色呢!食物全部用上日式盒子放著,真的很有日本的感覺。

甜品有自家製糖漬櫻花水信玄餅、櫻花忌廉及北海道3.6牛乳櫻花瑞士卷、櫻花大福等等,不會太甜。另外可以加錢配上具創意與玩味的櫻花雞尾酒($78),賣相用來打卡一流。另外還可以加配櫻花Shisha($298),這個絕對是之前沒有接觸過的,很特別!櫻花Tiramisu($58)也賣相及誠意滿滿。

配上銅鑼灣高層看到的美景,整體性價比高!

造訪日期: 2021年4月
1  感謝 eataroundwithme

2021年5月26日

依家冇得去旅行,發掘多左香港既靚地方去影相打卡,
今次去左zeng,一個非常igable既餐廳,係呢到嘆盡靚景同美食!

室外面對維港海景,係到觀賞日落都幾靚,今次仲有櫻花做佈景,
不過呢排天熱開始熱,坐室外都要量力而為!

期間限定さくら吹雪 Afternoon Tea,價錢為$498/兩位加一服務費。
以日式櫻花做主題,每份料理都放置係精緻既和風盒內,賣相別緻又吸引,先介紹櫻花款式既甜點鹹點。

先吸睛一定係櫻花忌廉及北海道3.6牛乳櫻花瑞士卷、櫻花大福呢個盒,
因為佢連同乾冰一齊出場,營造出吹雪效果,記得相機食先!
櫻花忌廉瑞士卷揉合左鹹同甜既味覺,淡淡櫻花甜香,而櫻花大福味道偏甜,口感似豆沙蓉。

櫻花鹽漬灸燒M5和牛,鬆脆外層,和牛煙韌
櫻花朱古力香煎匈牙利鴨肝,入口係甜甜既朱古力,咬落去係香口鴨肝,衝擊感好大!

自家製糖漬櫻花水信玄餅,好中意水信玄餅,晶瑩剔透又可以賞櫻!食落去甜度適中,櫻花味道鹹鹹地。
櫻花牛奶布甸,口感香滑,愈食愈滋味。

各款鹹點味道都唔錯,最驚喜係King Crab Meat & Mentaiko Tart!
英式鬆餅,下午茶必食既甜點,口感唔算好鬆化,味道中規中矩。

さくら吹雪 Afternoon Tea$498
成set野影相好靚!加上環境又夠chill,可以好好地咁放鬆下~

Signature Sakura Cocktail$78
賣相好girly,Cocktail以日本威士忌梅酒、櫻花Liqueur、桃、柚子及蛋白調配,面層係柔滑既蛋白奶泡,順滑易入口,味道清新帶甜,女士會幾中意呢款Cocktail。

Signature Sakura Lychee Shisha$298
呢到不少得就係Shisha part,櫻花Shisha 真係冇咩邊到食到!
靚之餘,櫻花味道清新又帶荔枝甜香,chill到爆炸~~~打卡位100分!

造訪日期: 2021年5月
感謝 piguinpi
2021年5月23日 透過行動裝置

呢日同朋友去食下午茶,呢間位於銅鑼灣高層既餐廳,飽覽維港既海景,喺呢到望住咁靚既景色,嘆咁精緻既櫻花high tea,簡直係人生一大享受啊!呢個tea set有5款鹹點同5款甜點,加入左櫻花既元素,又靚又好食啊!

另外仲點左Sakura Shisha,呢個shisha入面放左啲櫻花瓣,好別緻!望住咁靚既維港景食水煙,真係咩煩惱都冇哂啊,非常relax!Tea set仲跟埋兩杯飲點,我地點左lavender tea 同埋rose bud。

造訪日期: 2021年5月
感謝 gcyy204
2021年4月23日 透過行動裝置

銅鑼灣嘅zeng喺vpoint 30樓,景觀開揚,仲要有户外位置,天氣好真係不得了
食物係西日fushion,款式大路,但食得岀每款都有用心
先嚟一個assorted seafood platter
生蠔配上三文魚籽,加埋日式柚子酢,更鮮味磯煮鮑魚煮得入味,唔韌‍♀️ 另外仲有蝦同螺片
值得一提,我無諗過呢個價位會包埋魚子醬! 再配埋碎蛋黃碎蛋白梳打餅食,好味
前菜部分仲有柚子醋龍蝦牛油果沙律,開邊龍蝦肉質爽甜唔韌,成個沙律都好清新
上自選main dish前,仲有一碟好足料嘅明太子忌廉意粉
意粉有口感,亦好掛汁,好味
之後main dish部分三選一
我同朋友分別揀咗慢煮三文魚同燒春雞
慢煮三文魚好有驚喜同平時食開嘅油膩三文魚腩唔同,佢做到三文魚肉嫩滑,但就一啲都唔油
燒春雞亦做到皮脆肉嫩嘅水準,唔錯
甜品環節有日本cheesecake,芝士味好岀。當日仲要配埋我鐘意嘅楓糖味雪糕至於Crème Brûlée 個面燒得好脆,但如果燉蛋部分更滑就更好
如果你同我一樣係蠔癡,就記住加$158 任食生蠔!
@zeng.hk Brunch: promotional price $528 + 10% /p.p

造訪日期: 2021年4月
感謝 emilyc151
2021年1月10日 透過行動裝置

整體黎講有海景加持,呢間成為我超愛嘅餐廳!食物方面咸點甜點都非常精緻,獨特清新口味亦睇得出花下不少心思,最後食到沖繩黑糖珍珠奶茶口味panna cotta 真係有種將整杯珍珠奶茶濃縮嘅感覺,非常滿足。

咸點
燻溏心蛋配乾黑松露片
青瓜乳酪醬蝦肉配茉莉花茶啫喱
波士頓龍蝦撻(檸檬茶口味)
牛油果三文魚多士
蜜瓜巴馬火腿

甜點
英式鬆餅(玫瑰士多啤梨果醬、clotted cream)
伯爵茶cream brûlée 蛋糕
綠茶口味泡芙
日式芝士蛋糕
沖繩黑糖珍珠奶茶panna cotta

造訪日期: 2020年12月
1  感謝 86dadac

去過Zeng嗎? 請分享你的經驗!