“抵食越式粉麵”
Pho 5的評論

Pho 5
訂位
香港排名第4,753 (共13,988家餐廳)
2020年6月29日 透過行動裝置

今日午餐去咗天后食,係一間食越南粉麵既店舖,咁啱係午餐時段,所以2個人揀咗2份午餐食

午市套餐:可以揀任何河粉 / 檬粉 / 油香飯 / 青木瓜沙律 配 越式飲品 +$10 / 港式飲品 +$8 / 其他飲品 +$6

火五生熟牛肉粉 $48
生熟牛肉又厚身,多片牛肉,口感非常豐富,肉味濃,個湯底好濃郁好正。粉面唔會太冧。

配 港式飲品-凍檸茶 $8
2片檸檬,茶味濃

香茅豬頸肉撈檬 $48
又厚身又大件既香茅豬頸肉,香脆既面層配嫩滑既肉質。爽口既檬粉配埋酸辣汁,帶有少少辣又好好味

配 凍咸檸雪碧 $10
打碎既咸檸檬混合雪碧,冰涼透心

揀咗兩份小食

黃金脆魚皮 $32
炸到黃金色又香脆既魚皮,面層搽上蛋黃醬,口感濃郁又特別

D24 榴槤炸彈(4粒) $48
4粒 D24濃郁炸榴槤,炸到黃金色,勁好味

@火五越式牛肉粉專門店
天后清風街17號地舖

造訪日期: 2020年6月
1  感謝 SukiYeung

2020年6月23日

今日收工同老婆去左太子食越南野,啲野食平得黎又夠份量,味道仲唔錯!
枱上擺放左唔同既調味料。
椰汁冰,有椰子肉既椰子水,清清甜甜幾好飲!
香茅豬頸肉,夠味唔洗點醬,唔韌夠哂爽口。
黃金脆魚皮,即炸魚皮加上咸蛋醬,少少咸脆卜卜。
炸軟殼蟹米紙卷,炸軟殼蟹本身比較油,但夾喺米紙卷一啲唔油膩,點埋甜酸汁更好味。
黑醋汁蒜蓉牛油雞翼,外皮炸到好香口,再加上蒜蓉調味同黑醋既少少酸味,幾特別!
法式咖哩牛肋油香飯,好大碗既咖哩飯,法式咖哩唔喺成日食,牛肋肉又好腍,唔錯。
火車頭牛肉河粉,湯底好甜好香,河粉夠爽口。

造訪日期: 2020年5月
感謝 incredwhl
2020年6月10日 透過行動裝置

今日去太子附近行街街,首然要醫飽左個肚先,見到門口佢寫住好多唔同嘅招牌菜,所以就簡左呢間越南菜,入到去見到都好多人喺度食緊野,
咁揀咗一個好特別嘅座位,兩個人匿埋一角食

試咗佢呢個招牌嘅火五牛丸+扎肉河粉,湯底好清甜,建議大家加上佢枱上配嘅酸辣汁,可以令到成碗野更有越南特色。

D24榴連炸彈,即叫即炸熱辣辣,啲榴槤蓉係流出黎好正

香茅豬頸肉青木瓜沙律,呢個就一般般,可能平時食開有沙律汁嘅,咁呢個係冇嘅,咁你另外自己可以加返佢枱上嗰支酸辣汁咁成個沙律就會完整晒啦

炸蝦春卷撈檬,呢個係最耐先到嘅,因為佢嘅春卷係要即叫即炸所以呢時間會等得耐少少,春卷脆卜卜而且每條都會有一隻蝦係入邊好食推介!

飲品方面我哋就叫咗鹹檸雪碧同越南椰汁冰,評價係不過不失。

總結:所有野都好大份,份量十足,兩個人可以簡三樣野食都好夠啦因為我地都要打包個沙律

造訪日期: 2020年6月
感謝 elainechannm
2019年10月31日

食一碗出色的牛肉粉唔易,火五的牛肉粉湯底香濃,河粉很滑配合靚的牛肉,一碗完美越式牛肉湯粉便出現了,配食春卷及炸魚皮,香脆好味,值得一試

感謝 emavis2006

去過Pho 5嗎? 請分享你的經驗!