“觀塘海濱附近的美食”
Flames的評論

Flames
香港排名第3,035 (共14,730家餐廳)
價位: US$7 - US$39
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區

周末和朋友行下觀塘海濱長廊吹吹風,順路過來海濱匯的Flames食晚餐。餐廳環境高雅,半露天對住塊小草地甚為開揚。美食選擇多,食物高質,得閒過來食下都唔錯。

瑪格麗塔披薩 $78
薄餅四塊,雞肉和芝士滿滿的好足料,加左茄醬香草,餅底烤得非常香脆,食得滋味。

蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉 $158
賣相吸引,絲絲蟹肉味道鮮甜,扁意粉軟硬適中口感滑溜,茄汁酸酸甜甜,意粉索汁入味,頗有水準。

燒肉眼牛扒配大蝦薯條 $258
牛扒厚身大份,七成熟燒得剛剛好,肉質粉嫩多汁。開邊大蝦兩隻新鮮爽口,伴碟的粗炸薯條好好食,外脆內軟層次分明。

荔枝紅茶 $38
荔枝清甜味道搭配红茶的茶香,好飲。

造訪日期: 2020年12月
感謝 cargolam

2020年12月12日

去左接朋友放工,佢帶我黎呢間幾好feel既餐廳食飯

佢係酒吧加餐廳,外面仲有d for飲酒傾計既小草地,雖然冇海景,但入夜景色都幾正

燒肉眼牛排配大蝦薯條

肉眼叫左五成熟,冇燒過火,入面仲係好粉嫩既色澤,塊扒好厚身,有少少油脂位,食落有d油脂香先正

兩隻蝦都好新鮮,已經去左腸,介開左蝦身方便剝殼

薯條都比得好足,面頭仲有灑少少香草

成個餐其實都幾飽,女仔細食都可share

香草白酒煮青口

叫左1/2 kg,但其實都有好多隻,青口食落鮮甜,但唯一可惜就係有渣,應該係品種問題,所以食落都有少少唔方便,唔介意既話都可以一試

另外佢都係配左薯條,呢個既份量比頭先個個仲多d,而且係有埋黑松露,食落有濃郁既黑松露香

如果係中意飲酒既又唔中意太嘈既呢度真係唔錯,環境舒適,又有室外露天area,唔飲酒都可以食下西餐chill下

造訪日期: 2020年10月
1  感謝 Krystal030
2020年11月29日 透過行動裝置

前幾日跟朋友去一間好有氣氛的西餐廳食飯。餐廳位於海濱匯,係地鐵站行過去有點遠。餐廳流行音樂好大聲,感覺非常熱鬧,而且有開放區域,見到好多外國人在聊天喝酒,好chill。

蘑菇忌廉湯$38
當日餐湯是蘑菇忌廉湯,口感非常濃稠而且香滑,吃到有碎碎的蘑菇,口感不錯。

燒肉眼牛扒配大蝦薯條 $258
牛扒好厚好大份,我要求了五成熟,但比想像中多血水,本人比較怕生,於是俾咗男朋友食。佢話表面煎得香,內裏牛肉味濃郁,半熟牛肉軟腍又有咬口。兩隻大蝦外表都燒得脆卜卜,肉質有彈性,而且蝦鮮味濃。炸薯條較粗大大條,外脆內軟,好吃。

半隻葡式香辣醬燒雞配雜菜 $168
燒雞外皮燒得香脆,好香,而肉質滑嫩多汁。辣醬好惹味,又甜又辣,把每一口雞肉變得更好吃。燒雜菜有薯仔,茄子,紅蘿蔔非常豐富美味。

感謝 Nancyyung
2020年11月25日 透過行動裝置

在不能去旅行的日子,於weekend到處走走,吃吃喝喝,也是一件樂事~

Flames坐落於觀塘海濱匯,環境時尚優雅,典雅的白色格調,半露天設計,令整間餐廳感覺更開揚。

主菜的選擇挺多,還有小食及甜品供應~

一坐下本應想點杯Latte細味,可惜待應說機件維修,

不能供應,只好點兩杯汽水喝,不過,餐廳還是挺有意思,會於汽水上加檸檬,從細節位置就可以看出心思~

蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉
說實,餐廳的食物質素極高,以往意大利飯或是意粉,當遇上忌廉蕃茄汁,總離不開一個「滯」字,但這個扁意粉就完全不會,扁意粉入口煙煙韌韌,富有彈性,忌廉蕃茄汁的味道調得剛好,酸甜適中,又不會有過重的忌廉味,最重要是不會遮蓋蟹肉的鮮味,入口仍然能保持口感清爽,當然,若上層多加一隻軟殼蟹的話,意粉會更有"睇頭",但總括來說味道確實不錯。

葡式烤雞漢堡配薯條
這個漢堡同樣得到高分評價,包包內除了放有葡式烤雞,還有生菜、洋蔥及蕃茄等配料,葡式烤雞味道帶點微辣,香烤過後,外層微脆,內層嫩滑多汁,配上爽脆配料,既可以令口感層次提升,又可以中過烤雞的辣度,而薯條口感香脆,非常有質感,粗瘦度剛好,加上上層灑了香草粉,即使不加醬汁,都已經很好吃。

個人認為餐廳不論環境、待應態度,或是食物質素都屬「A」grade,值得一試。

感謝 monbeebee
2020年11月10日 透過行動裝置

這兩星期,經常到牛頭角海濱匯工作,午飯時間每次經過這間Flames,都座無虛席,一位難求!今天星期日,專登揸車過嚟食個午餐,順便行吓海濱長廊!
想不到禮拜天也高朋滿座,大多數一家大細來食,應該都好似我咁樣食完飯後行吓海濱長廊吧,現在只剩吧臺仍有位置!
餐牌選擇項目似乎不多,但勝在各類品種都有,啱晒我呢啲有選擇困難症嘅人
菇味超香超濃嘅鮮打忌廉蘑菇湯,夠香又夠滑!
肉眼扒大大份絕對足夠兩個人食,薯條脆,大蝦超彈牙
肉眼煎得外脆內軟,真服了大廚的手勢!
薄餅貌不驚人,但絶對有驚喜!整個餅邊脆脆的,配上雞肉、香濃芝士、香草,令我回味再三!
作為呢餐的總結,飲品同甜品當然唔少得,焦糖布甸雖然細細杯但鋪滿大量新鮮生果,布甸面層有焦糖的香脆,內裏口感非常香滑,甜度啱啱好!而即冲咖啡泡沫豐盈,味道超香濃,不枉我們專程來試呀!

感謝 750,803

去過Flames嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣