“裝修跳脫復古風。搞鬼玩味十足”
OMG Mamaday的評論

OMG Mamaday
香港排名第11 (共14,614家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀

一踏上樓梯就見到自家製精美廣告,餐廳門口佈滿一系列惡搞又玩味十足嘅海報,裝修色彩繽紛之餘,又帶點復古風,每個角落都有獨特嘅主題,即使係洗手間內,都有跳脫嘅設計,猶如置身六十年代嘅香港
幾欣賞餐廳員工,樓面上大部分係年輕人,服務態度很好,餐廳平日午餐時段座無虛席,但上菜速度算快
1. 唔好抱太大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 $124 (+$28升級)
睇個食物名就知呢間餐廳落足心思,餐牌、餐名都用心設計,值得欣賞!個飯一放上枱,離遠都聞到佢濃厚嘅木魚碎味,賣相相當吸引
我加左$28升級左為原條鰻魚,鰻魚汁濃烈,正正常常,鰻魚口感偏淋,配飯食幾開胃,至於隻蛋我覺得稍微有點太流質,有點似中式水蛋質感,而且無咩蛋味,不過撈埋鰻魚汁同飯食,都不錯,勝在份量適中
午餐都會配一杯飲品,我點左一杯紅茶,食完個鰻魚飯再飲杯紅茶、消消滯,係個幾好嘅配搭

感謝 Corgiwithfood

2 週前評論 透過行動裝置

‼️重要既事要講先‼️
‼️記得一定要去廁所‼️超靚‼️

成日見人打卡影相勁靚.
終於等到疫情靜番.
黎尖沙咀Mamaday.✌

一入到店內.真心好靚既裝飾.
好colourful.每張台裝飾都唔一樣.
座位後面勁多影相打卡板.
坐左係#sosafsogood位

打開 menu.價錢都好親民.
但令我好驚喜係drink menu.
每款飲品都好特色.好加分.

Foamed milk coffeeless
$48
特濃的朱古力味mix超濃咖啡味

Tofu豆腐豆腐咖啡
$56
香濃咖啡配上豆腐味雪糕.
苦中一點甜.好滿足.
店鋪咖啡都選用靚咖啡豆.絕對唔渣流攤.超香濃.

魷魚圈
跟餐+$28
剛炸起.超脆.粉薄.魷魚都好新鮮.

三款香腸滿足你三個願望+沙津
$106
三款香腸都肉感好重.有一款辣香腸.配埋沙津食好中和番肉同菜口感.

有得食手打漢堡仲想點?
Mamaday carnivore cheeseburger
$88 +10 japanese egg
一定要加雞蛋.煎得岩岩好.成個口感更creamy m.漢堡扒肉煎得半生熟.入口好juicy.
⭐️薯條自己切.重見到薯仔皮.
⭐️漢堡包皮超煙韌.只食個皮都好好味.

總結:下次要著得靚d黎影相.
店鋪裝飾超用心.度度都係影相位.食物都好高質.絕對值得來.
飲品好有心思.

唯一缺點.招牌太細.唔容易發現

感謝 stevensum
3 週前評論 透過行動裝置

早前喺銅鑼灣試過呢一間,知道原來係尖沙咀都開咗分店喎,一日同朋友放假想食lunch,就決定試吓尖沙咀嘅分店啦
同銅鑼灣嘅分店一樣,呢度嘅裝修都好特別,好有獨特嘅風格,好啱打卡。

講吓嘢飲先,我叫咗一杯蜂蜜青檸梳打。好有心機嘅,蜂蜜同埋梳打水係分開嘅,而且梳打水見到係紫色嘅,應該係用咗碟豆花?望落去好似中學做實驗咁樣,好得意呀。

睇吓呢度啲餐具同埋紙巾都好有心機,佛係減肥簡直就係我嘅心聲啦。

你都煮食啦,呢個墨魚汁pizza,好足料,見到滿滿嘅芝士,最衰我哋唔係好識影相,如果唔係就可以影到拉絲芝士啦!

我哋仲叫咗一個意粉一齊share嚟食,見到份量都好大㗎,面頭白色嘅係魷魚,好好咬口,而且意粉嘅軟硬都好適中,唔會太過硬,啱晒我哋口味

總括嚟講尖沙咀都坐得幾舒服,同銅鑼灣店一樣保持到水準,下次會再嚟啊。

造訪日期: 2020年9月
感謝 doublefatties
3 週前評論 透過行動裝置

終於嚟到呢間近期好Hit嘅Cafe,網紅打卡餐廳 - Mamaday! 裝修有心思有特色,走幽默風格,餐廳更有多個打卡位,吸引唔少年輕人去潮聖!

啖啖蟹肉...你就想...墨汁海鮮pizza
餡料豐富,有粒粒既墨魚,魷魚,蝦等海鮮,配上香濃墨汁及芝士,熱融芝士更有拉絲的效果。餅底薄身脆口,食多幾塊都唔會覺得膩口!

魷魚薄片炸芝士蕃茄乾扁意粉
一堆炸魷魚薄片絲配三大舊炸芝士,魷魚薄片烤得乾身帶脆口,炸芝士也相當有驚喜,外脆內軟,更夾著流心芝士。意粉份量頗多,多汁夠juicy

Strawberry Milkshake
杯野顏色好靚,淡粉紅色,少女又可愛。Milkshake 味道適中,沒有死甜的感覺,好滑好creamy !

Banana Milkshake
雖然加入了少許朱古力味道,但香蕉味亦非常突出,唔會比朱古力味道喧賓奪主。Milkshake 質感厚身,濃稠而香滑,不錯!

感謝 yikmanc2016
3 週前評論 透過行動裝置

MAMADAY時時在OPENRICE上出現,我覺得真係有佢既道理,因為今時今日,做餐飲真係唔止要食物質數高,而且都要有GIMMICS,令食客記得你呢家餐廳,先至會番轉頭再食,或者再帶其他朋友來。呢樣野,我覺得MAMADAY真係做得到~!

今日來食LUNCH,呢到都有SET LUNCH,有不同款式,今天心情想食PIZZA,所以就選了啖啖蟹肉..你就想....墨汁海鮮PIZZA $128

PIZZA做得好好食,個PIZZA底唔係一般粉團批,而是有D似酥皮感覺的PIZZA,所以食落唔會好飽及滯,就算同朋友每人食一半,都覺得仲有位可以食其他野。 PIZZA上面都有好多料,真係有唔同既海鮮~同時賣相都好靚,新鮮出爐超正~大LIKE~!!!!

蜜汁香茅豬頸肉 $128--另一個我地叫左個LIGHT D既小食,估唔到佢又擺得幾靚幾有心思~有沙律及大大片蝦片。色彩好靚,令人見到都開心。
味道都可以,豬頸肉夠稔同時個蜜汁香茅汁都唔錯,夠香又唔會太咸。

飲品都係MAMADAY的特色,家下秋天想養生D,所以加左$20 杏仁片肉桂綠茶
好香杏片味,而且茶具精美,好有FEEL~

感謝 Lin L

去過OMG Mamaday嗎? 請分享你的經驗!