“Lovely Cafe”
OMG Mamaday的評論

OMG Mamaday
訂位
香港排名第4 (共13,796家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀

其實我一向都好鍾意去有特色嘅cafe, 因為坐嚟感覺好有文青feel, 而且靚嘅CAFE真係好多打卡位。 今次同個friend去咗尖沙咀食嘢,其實我自己一向都好鍾意食甜品多過食正餐,所以一攞起MENU就想叫窩夫食,而且係紫薯窩夫!

其實之前喺銅鑼灣同一間都食過,不過今次食落就覺得好似份量細啲,唔知係咪因為跟餐追加會少D。 我哋每人點咗一個lunch set,我點咗日式炸雞明太子撈烏冬,要咗杯熱咖啡。同行朋友就要咖哩肥牛蛋包飯。點完餐等候時間其實都幾長,大概15分鐘左右,但係等待都係值得嘅,因為我個冷烏冬明太子真係真材實料,食撈烏冬最怕就係唔夠將不過佢哋嘅醬係啱啱好就囉成個麵。

另外個炸雞真係非常新鮮,食落外脆內嫩滑! 朋友食嘅咖哩係偏甜嘅日式咖哩,最欣賞係個蛋包飯,蛋量非常足夠絕對係令人有滿足嘅感覺,連埋肥牛在碟上嘅陣容真係非常之強勁。

由於我要食埋個甜品所以都係點咗一杯熱嘅咖啡, 整體嚟講非常值得再食。

感謝 jikomoto

一入到呢間餐廳
佢好colourful 的裝修會令到你心情好愉快
見到menu好特別的菜式名,真係創意十足!

Chocolate Latte
個杯好特別,寫住‘痴痴呆呆,坐埋一枱’
朱古力好濃好甜好治癒

可能會失望嘅溫泉蛋明太子意大利扁麵
實情係絕對唔會令你失望嘅推介之選
木魚舖係意粉面上
蓋著肥美的蟹棒同溫泉蛋
明太子好足料,佈滿左喺每一啖意粉度
最正係個醬好好味
開胃之餘又唔膩,濃度啱啱好!
食嘅時候忍唔住講左好多句‘真係好好味’

好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩
好特別呀,Pizza有好濃濃的咸蛋味
蟹肉好厚,夾雜住啲芝士同咸蛋味,多重味道
餅底好脆,餡料十足!

燒雞翼我鍾意食(蜜糖芥末)
單骨雞翼炸得好香脆,辣辣地
面頭加上蜜糖芥末醬,甜甜地幾惹味
如果蜜糖芥末醬可以多啲就好了

感謝 Littlekiwi888

係銅鑼灣食過無數次的mamaday
今次黎到尖沙咀依舊幫襯
尖沙咀店的設計一樣充滿玩味及藝術元素
座位比銅鑼灣更大更多

黃昏時間,我點了杯cocktail 和紫薯蛋糕。

Scorch燒焦
初初以為是用火灸的雞尾酒
原來是帶有櫻花顏色的粉紅酒。
酒裡混合了我喜歡的Vodka, gin, baylees
非常好奇味道是怎樣~
而且仲加了 tabasco及伯爵茶

經shake後酒感很舒服
不會烈
味道酸甜,感覺好像是櫻花味…
個人不太喜歡,但賣相100分

紫薯蛋糕$48
紫薯蛋糕賣相都好leng leng
面層是紫薯蓉
中上層是慕士
中下層是芝士及餅底

食落去紫薯味好清新,好食!

炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦籽撈麵$118
佢啲沙嗲醬好濃郁又鹹香,麵條好掛汁,配埋啲薄片又長睇落似麪條的魷魚片,正!

造訪日期: 2020年5月
感謝 Koeyfong
4 週前評論 透過行動裝置

來到下午茶時間,當然要去吃點東西,嘆杯飲品休息一會。再次來到這家咖啡廳,裝修變得更美,坐了角落位置,打卡位置不錯的地方。

藍藍天空高掛我的夢 HKD$86,這杯飲品賣相一流很美耶,用了白朗姆酒/杜松子酒/藍柑糖漿/玫瑰/百里香/蘇打水混合而成的。味道甜甜的但不會太甜,感覺不錯❤。

自家製草莓果醬梳打 HKD$46,玩味十足的飲品,用了量杯裝著梳打水,需要自己倒下去及攪拌才可以變成飲品。果醬味道不算很甜,用來做梳打飲品挻不金。

焦糖脆脆窩夫 HKD$78,窩夫外脆内軟有咬感,就算攤了一陣子口感仍不錯。另外有奶霜可以點來吃增加味道,微微咸味挻惹味。

自家製73.5%心太軟 HKD$58,用了73.5%的朱古力製作而成的心太軟味道不太甜,拌雪糕來吃可以來個冰火二重奏的口感。

1  感謝 CHINGCHINGJAIII

#hungrypiggiess_黃店
16/6出post支持反送,店內有連儂牆,5/8、11/11、13/11罷市,開放俾手足休息,多次出post支持抗爭,附上香港加油紙巾,參與「黃色商界聯署」,表明願意聘請被捕手足及不招待警察
#hungrypiggiess_尖沙咀
相信大家都去過依家玩味十足嘅餐廳~可能唔少人都去過銅鑼灣嗰間,今次我就去咗尖沙咀分店去試睇吓有咩分別而尖沙咀分店比我係睇環境上嘅感覺更加闊落更加舒服,如果要去嘅推薦呢間分店!
========================
唔好咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 $118(升級原條鰻魚 +$28)
嚟到呢度梗係要食升級版嘅原條鰻魚啦,原條鰻魚嘅賣晒都提升好多✨之前去過銅鑼灣果一間諗住食佢嘅鰻魚飯,點知因為太晏佢就已經賣晒鰻魚不過不失偏瘦未到好肥美,但唔會有鰻魚骨食到落口個人應為鰻魚可以加返啲焦香味~要讚下佢嘅炒蛋比我想像中嘅更加香滑creamy,唔會overcooked連埋上菜時熱辣辣仲識郁嘅木魚片同埋鰻魚燒汁同飯一齊食的確啱key
夏日熱辣辣慢煮炸雞明太子冷烏冬 $92
另一個就平日lunch先至會見到嘅菜式作為烏冬fans就覺得呢個烏冬都唔錯炸雞嘅外皮唔會太口同好油膩,用咗慢煮嘅關係肉質幾滑唔舊,會買明太子好多醬汁入口滿足✨午餐仲包埋普通茶飲添真係幾抵食!
巧味道指數:
再食過指數‍♀️:
錫荷包指數:
服務正指數‍:
環境靚指數:
========================
Mamaday (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #discoverhongkong #instafollow #foodie #diningcityhk #foodstagram #hongkongfoodie #852foodie #bestfoodhongkong #黃店 #黃色經濟圈 #米豬連 #黃藍商店 #懲罰黃店 #bewater #香港 #香港人加油

感謝 peonypat

去過OMG Mamaday嗎? 請分享你的經驗!