“金馬倫道一帶多數係韓”
8Five2 Restobar的評論

8Five2 Restobar
5/15(週六)
20:00
使用外送服務
香港排名第38 (共15,297家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
4 週前評論 透過行動裝置

金馬倫道一帶多數係韓國餐廳,估唔到轉個彎天文臺道有間墨西哥菜。咁多人幫襯水準應該有返咁上下,一於試試異國風情!

牛油蒜蓉大蝦($128)
一開頭點以為牛油同埋蒜蓉鋪喺面焗,原來係煮成醬汁,同樣美味。炸大蝦雖然厚但係都幾OK。

雞肉墨西哥菜玉米片($118)
Nachos係大家都耳熟能詳嘅墨西哥菜式。大大盤嘅玉米片脆卜卜,可以點Sour cream或者牛油果醬,好啱送啤酒。如果多啲芝士就好啦!唯一美中不足係由於上枱前本身已有醬汁喺上面,所以好快淋晒,要盡快食。

豬肉墨西哥玉米餅($118)
墨西哥菜以辣為主,呢道菜尤其落得多辣椒,鍾意食辣嘅人應該會食得好開心。荷包形狀嘅tachos包住手撕豬肉絲同埋大量甜甜辣辣嘅紅色辣醬,拮埋青檸汁好開胃。唔拘泥於餐桌禮儀嘅話,用手食更顯滋味。

雜果果昔($82)
以桃子、熱情果、芒果製成的Smoothie 味道偏向似乳酪,酸酸娓娓,甜度剛好。芒果味最出。濃稠度啱啱好,唔會話太水或者太稠。

總括來講,呢間墨西哥菜幾正宗,菜式以酸辣為主,適合口味較濃嘅人。

感謝 Jellylyt

2021年4月8日 透過行動裝置

本來是在tripadvisor 看到是1間評價很高的墨西哥餐廳,很想嘗試其nachos, 但是味道一般,當中粟米片很快就軟掉了,而且沒有芝士,其他菜式的味道不如預期
餐廳氣氛環境尚算不錯,只是食物味道實在不如我預期

感謝 ivyivy805
2021年4月5日 透過行動裝置

這天來到尖沙咀一間特色墨西哥餐廳, 裝修夠潮夠特色, 入面樓底夠高, 有幾幅特色牆, 造型格, 適合打卡,同朋友chill吓 ,happy hour夠 relax。

淨係墨西哥嘅薄餅,酥餅,粟米片( Nachos) ,卷饼,餡餅。。 選擇也真夠多, 諗得出嘅墨西哥薄餅款式都有~

Chicken Nachos
墨西哥薄餅每次食都很開心, 鋪滿特式醬汁,芝士,墨西哥辣椒, 今次這款粟米片還要有幾種顏色~ 色彩豐富令人食慾大增!! 雞肉以特色醬汁撈勻而且仲係熱嘅, 少少辣夠惹味。
當然唔少得經典醬汁: 乳酪和牛油果醬, 都能夠中和番香辣濃郁嘅味道。
墨西哥粟米片凍咗都夠脆唔會硬繃繃~

鐵板羊肉
鐵板熱力,迫出羊肉的香氣, 墨西哥獨有香料的 調味就比較偏濃較酸, 一定要配合提供的墨西哥薄餅, 醬汁依然是乳酪和牛油果醬 ,還有蕃茄蓉, 都味道相當豐富。 玉米薄餅很軟熟, 唔會好乾, 配羊肉碎好夾!!

Soda water
味道清新還有點點青檸檬薄荷味。

蒜蓉牛油蝦
蒜蓉香味未上檯已從遠處飘來, 醬汁混合咗蒜蓉牛油嘅香,有小小忌廉,特別滑, 吃不停口,表面也有少祈辣椒, 惹味之選! 蝦嘅分量就較少, 不過都幾鮮甜,肉質結實彈牙。

感謝 Man_Iron5216
2021年3月20日

妹妹話想chil一chil,之前經過呢條街都有留意到呢一間餐廳,咁就順道試一試。 其實在餐廳外面已經聽到很有節拍感的音樂聲,當我們在外面看餐牌的時候,店員已經很快上前用英文跟我們打招呼,然後便安排位置給我們。
餐廳裝潢很有格調,有一個很吸引的酒吧,那當然急不及待要點Cocktail。
我們每人分別點了一杯cocktail以及兩款小吃 Very very berry$118 那有少少酸味的 濃濃莓味 酒味比較重
Jalapeño paloma$108 酒杯很有特色 帶有很香的荔枝及芒果味 甜甜地易入口
Chilli lime shrimp quesdilla $128 一上枱香噴噴 有有酸酸辣辣的味道 蝦肉十分爽口 加上芝士 配合得很好
Tuna ceviche $108 這個感覺很特別 擺盤很精緻 味道很清新 有軟身的吞拿魚 亦有爽口的青瓜 青瓜完全吸收了醬汁的味道
餐廳感覺休閑,無論happy Friday或是姊妹聚會也很合適。

造訪日期: 2021年2月
感謝 PeonyYipC
2021年3月17日 透過行動裝置

第一次食墨西哥菜,都很特別,餐廳裝修也很精美,而且每個菜份量都很足夠,很好味。

吞拿魚伴厄瓜多爾爾醬,賣相非常吸引,酸酸地的醬汁,加上美味的吞拿魚粒,非常開胃。

墨西哥脆玉米片雞肉,香脆的玉米片除了配上雞肉外,另外還有2款醬料,都很有特色,好味。

墨西哥玉米餅配辣土豆,土豆加上特別醬汁及少許辣粉及青檸汁,外皮軟軟,味道很美味,細細件,容易入口。

墨西哥豬肉卷餅,卷餅內很有豬肉絲,加少許飯及酸菜,味道不錯,份量非常充足。

感謝 irenemak16

去過8Five2 Restobar嗎? 請分享你的經驗!