“過江「人龍店」🥐香氣撲鼻牛角包”
Gontran Cherrier的評論

Gontran Cherrier
使用外送服務
香港排名第2,366 (共15,446家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年6月4日

喺food playground食完嘢,順便過嚟試下來自法國人氣麵包店Gontran Cherrier!店內最熱賣就係牛角包,加上曾經被華爾街日報推薦,令到香港人排隊文化一發不可收拾!上次經過見到條人龍差唔多有三十人以上,絕無誇張!所以上次唯有忍受著新鮮牛角包發出嘅迷人香氣,果斷離開不過今次唔同上次啦,今次排隊嘅人唔多,可以慢慢挑選牛角包,唔洗同人爭!

店舖面積好大,總共分成4個區域:外賣烘焙區,開放式廚房,提供堂食嘅餐廳,咖啡店cafe。開放式廚房可以比你睇到師傅製作麵包過程,由搓麵團到裝飾過程到絕對公開,入面環境仲非常之衞生添!據聞餅房會維持20度左右,以保持麵團濕潤,可見絕不馬虎。

外賣烘培區地方唔算大,人多時會人逼人,甚至架上嘅牛角包都會一掃而空!今次我就揀啱時間,見到唔同口味牛角包之外,仲有法式麵包、鬆餅等。由於佢哋製作原料係法國牛油同頂級法國麵粉,確保原汁原味,所以價錢都唔平咖!佢哋牛角包口味有原味、抹茶、阿麻籽、芝麻、杏仁、朱古力等,今次我就試香港限定嘅紅莓奶油口味!

♥ Raspberry Cloud Croissant $28
以招牌原味牛角包上再加一層覆盆子味蛋白霜&紅莓乾,蛋白霜有用火槍燒過,酸酸地甜甜地,唔算好甜,覆盆子味突出!包嘅形狀飽滿,面層好有光澤。牛角包牛油味好香濃,外皮一層層好酥脆,咬開見到蜂巢狀嘅氣孔,食落非常鬆軟。可惜個包唔係新鮮出爐,喺室溫放咗一陣 如果係熱辣辣,相信味道一定會更加出色。
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)

果然聞名不如見面,食過之後都想下次再買第二款嚟食!我覺得係繼Bakehouse之後,喺香港數一數二好食嘅牛角包!平時排隊人龍咁長,真係不無道理。

造訪日期: 2020年11月
感謝 eat_rice_see

2021年5月24日 透過行動裝置

今午在這大型商場裡,相公看見一間佈置清雅的餐廳,門前擺置一架腳踏車,右面的店舖亦是其自己烘焙的產品,我們便決定入內試試它的食物。
我倆同時選擇了自已喜歡的法式洋蔥湯,味濃而不膩, 端出來的一片片四重芝士麵包很脆的,很香口。
另外也選了龍蝦汁海鮮扁意粉及龍蝦汁茴香帶子意大利飯,味鮮肉嫩,很好味。

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 WmYu
2021年2月15日 透過行動裝置

Gontran Cherrier 嘅牛角包係街知巷聞嘅出名,佢嘅
牛角包更加曾經被「華爾街日報」譽為全巴黎最佳。
因為鍾意食牛角包,所以最先黎幫襯都係因為佢嘅牛角包 (呢句好廢)。咁事實上,佢嘅牛角包都係好好食嘅,牛油同麵包香並重,今次我就揀咗個杏仁牛角包,但其實呢個牛角包我覺得佢太多砂糖,略甜。

而我喺GC最鐘意食嘅係佢個蘋果批。
今次去買嘅時候,個蘋果批仲要係啱啱新鮮出爐,夾落去個盤嘅時候都仲係熱嘅,就算俾錢嘅人龍好長,到買咗,擺入口都仲係微溫,而放入口,外殼香脆、內層鬆軟,餡料嘅醬超有肉桂香,而個肉桂香就係每次都吸引我返黎買同食嘅原因

蘋果批Apple Turnover ($34)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
杏仁牛角包Almond Croissant ($29)⭐️⭐️⭐️

造訪日期: 2021年1月
感謝 foodieSsAdventure_HK
2020年6月9日 透過行動裝置

被華爾街日報評為巴黎最佳牛角包,每次經過都忍唔住買番個嚟食!

除咗麵包之外,仲有法式甜品同咖啡。買咗牛角包再買嘢飲會有9折㗎!

如果想坐低慢慢歎嘅話,仲有Cafe提供熱食同飲品!

仲有開放式廚房,可以睇到師傅整麵包,不時都會聞到新鮮出爐嘅麵包香味,聞到都想買呀!

遇啱時間仲可以買到熱辣辣新鮮出爐嘅牛角包!

Almond Croissant
上面有好多杏仁片,牛角包外面香脆,切開清晰見到入面有蜂巢狀紋理同杏仁餡。入口有好濃嘅牛油香同杏仁味,甜甜地,好食!不過自己一個人食晒一個比較膩,兩個人開心share就啱啱好!

造訪日期: 2020年5月
感謝 foodaholicbunny
2020年4月28日 透過行動裝置

第二次來這家GC Cafe 上次試過pear pie覺得幾好味 今次便來試試其他菜式~
Raspberry Cloud Croissant
顏值真係滿分 牛角包上有紅莓味的粉紅色奶油 上邊的奶油真的好像雲朵一樣漂亮 還有輕輕燒焦的味道 甜到恰到好處 雖然牛角包不是熱辣辣的 但也仍然很好吃 推薦推薦!
Mini Ciabatta Set
麵包裏面的餡料是Parma Ham和芝士 不知道是火腿還是芝士的問題但配合一起味道很鹹 甚至鹹得有點苦 我吃了半塊便放棄了‍♀️
Cappuccino
這家的飲料全部都很大杯 咖啡味道普通 不過不失但勝在上邊的畫花挺精緻的

造訪日期: 2020年4月
感謝 peachy_sharing

去過Gontran Cherrier嗎? 請分享你的經驗!