“尖沙咀樓上店竟然令人置身日本”

Izakaya - Honotorihane
訂位
香港排名第4,306 (共13,993家餐廳)
2020年6月28日

尖沙咀樓上店竟然令人置身日本

一出lift已經見到清新和風佈置,令人好舒服,今次店員安排我地2人坐bar枱,更清楚地見到食物製作嘅過程,師傅嘅用心絕對値得欣賞。

本來無諗住食廚師發辦,但見到價錢合理又有唔同種類嘅燒物揚物,最適合有選擇困難的人,所以要一人前,另外加小食share。

最先到嘅當然係前菜

然後就開始心心眼:刺身!肥美又厚,色澤均勻,非常新鮮,連平日我一般嘅八爪魚都好清甜。

私心推介:明太子蛋卷、明太子雞翼
真材實料,鮮味香口,唔係只得幾點襯色,蛋卷軟滑厚身,口感帶點鬆軟,雞翼漲卜卜好可愛!咬入去超過50%係明太子,呢種 喧賓奪主 我絕對支持[色]

揚物:如果你唔叫廚師發辦,我都會推介海膽天婦羅! 外皮好薄,海膽微暖更加軟滑,鮮味突出,唔需要其他調味已經味道豐富有層次。

燒物仲有邪惡的燒雞皮,朋友表示薄脆不油膩,牛肉亦吸引,日本茄子、冬菇,都係水平之作。

日式燒物其中一樣令人喜歡的,正是不用強烈的調味更顯食材的特點。

甜品:黑芝麻雪糕,香滑滿足。

服務幾好,店員主動加茶同收碟,揚手好快有人過黎,每上一道菜會為你介紹日本人地道食法。

造訪日期: 2020年6月
感謝 yipling2825

2020年3月14日 透過行動裝置

#cassiegotst
瘦編本身今個月去東京旅行,但因為疫情影響,所以冇得去。有冇朋友仔同我一樣呢?唯有同朋友去下黃店日本餐廳食日本菜望梅止渴啦!
成間餐廳通過簡約裝潢加屋台吧枱設計散發出濃濃和風,令顧客好似置身係日本咁。Menu種類包括有揚物、酒肴、燒鳥、串燒豚肉、串燒海鮮、刺身、沙律等在內林林總總的日式風味。酒肴我地試左清酒煮大蜆($88),非常之有驚喜,啲蜆隻隻都好大粒,廚師仲好有心思,將啲蜆放成一朵玫瑰花形狀,打卡一流!另外仲有明太子蛋卷($58),明太子多到流出黎,啲蛋煮得岩岩好,唔會話太熟,無流心效果。
揚物方面我地叫左海膽天婦羅($98),由紫蘇葉包住滿滿嘅海膽。平時嘅我唔係太鍾意食紫蘇葉,但係今次連埋海膽一齊炸,出嚟個味道又幾好食。另外都叫左件炸日式芝士年糕($28),新鮮炸起外脆內軟,啲芝士有流心效果,啱晒我依啲芝士控。整體上菜速度較慢,比較適合一班朋友嚟傾吓計慢慢品嚐。提提大家一定一定一定要訂位同埋一定一定一定要準時,當日全部枱爆滿,我又遲咗少少,差啲俾店員趕走入唔到去食。
味道評分▶️ (4)
抵食評分▶️️ (4)
回購評分▶️️️ (4)
➡️ 炎鳥羽 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈17樓
IG: cassiecwy/ cassiegetfat

造訪日期: 2020年3月
感謝 cwycassie
2020年2月13日

最近閉關在家吃得較清淡,難得這天有事外岀,便順道吃日式串燒

整體燒的火喉掌握不錯,串燒香口但不會乾。而調味以椒鹽為主、偏咸,適合配酒

▪️荔枝豚肉卷
必點之選 ‼️‼️全晚最有驚喜!外表平平無奇,但入口一咬荔枝汁的甜味立即充滿口腔,中和了豚肉的油膩感,豚肉亦沒有豬臊味

▪️厚切牛舌
超級厚切!比我的舌頭更厚牛舌內裡仍嫩及帶有肉汁!一串有3大塊,很滿足!

▪️日本岩蠔
頗大隻、肥美帶鮮味,走清新路線,不重海水咸味

▪️西京銀雪魚
一小塊但味道很好,肉質嫩滑、甜度適中!我原本就很愛吃西京燒,串燒更香口!

▪️鵝肝釀雞翼
雞翼外脆帶椒鹽香,一咬下去內裡的鵝肝油脂立即溢岀來不過個人覺得鵝肝直接拿去煎會更香

▪️芝士年糕
很好吃雖然每份只有一個,但比一般吃到的大。外層應該是薯蓉,帶一點點甜味,中間流心芝士

▪️柚子芥末墨魚鬚
全晚唯一扣分位‍♀️沒有串燒的香口、墨魚完全嚼不動、調味只吃到咸酸味,但欠柚子香及芥末的辣味。千萬別點這款!

這裡是一大群朋友下班來喝酒聊天的好地方!

造訪日期: 2020年2月
感謝 desertfoodiehk
2020年1月22日

先送上前菜,有魚乾仔、青瓜、醃好的蒜頭,每款都特別精緻美味。

三文魚腩刺身色澤靚夠肥厚,油香濃郁,口感軟綿綿。
銀雪魚干燒得乾身脆卜卜,有種獨特既魚香,點埋沙律醬即刻變成香口小吃。

自家制的雞肉棒配生蛋黃,賣相吸睛,先咬一口雞肉棒,燒得外脆內裡多汁,再點蛋汁食,入口滑溜。

必點菜式燒粟米,唔好睇佢平平無奇,微微燒焦,熱辣辣,每粒粟米好香甜可口,絕對係驚喜菜式。

鹽燒雞翼、明太子雞翼同樣出色,外皮燒得香脆,肉質鮮嫩,夾雜著鹽味同明太子的鹹鮮味,層次感變得豐富。

造訪日期: 2020年1月
感謝 eatwithbabe
2020年1月13日

尖沙咀搵野食都幾煩一來多人,二來價錢貴,琴晚朋友帶左我去炎鳥羽食晚餐,餐廳唔算大,但環境舒適,價錢都幾公道,有刺身、串燒、揚物、燒鳥、沙律等等,另外餐廳都有炒飯、烏冬可以點,款式都幾多

點菜前每人會有一份前菜($20)Menu最底有寫到,賣相幾精緻,漬牛蒡幾爽脆,其他味道普通
------
蒲燒鰻魚 $48
鰻魚燒得好香醬汁好濃又帶有少少甜味,配飯一流,但略嫌醬汁太厚,掩飾左鰻魚本身既味道

厚燒牛舌
推介要order用少少鹽調味,牛舌燒得剛剛好,唔會好韌,軟嫩多汁,想再Encore~

鹽燒雞翼 $32
雞翼唔會燒到好乾,食落好嫩滑,皮脆肉嫩,加少少檸檬汁,酸酸地可以解膩

日本地雞唐揚 $58
鹹酥香脆的外皮,咬落去係充滿肉汁既雞肉,而且炸粉唔厚,送酒一流!

海膽海鮮炒飯 $128
炒飯上有兩排滿滿既海膽食落幾鮮甜,配料充足,每啖都食到蟹子同魷魚,炒飯乾身,粒粒分明,真係幾好食

造訪日期: 2020年1月
感謝 Corgiwithfood

去過Izakaya - Honotorihane嗎? 請分享你的經驗!