“台式味道”

Mom's Dry Noodles
香港排名第2,699 (共13,939家餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
5 週前評論 透過行動裝置

同老婆去完一田血拼後,順便係荃灣廣場搵食,好耐冇食台灣菜啦,我地就去左老媽拌麵食lunch。
老媽拌麵主打湯麵和拌麵,還有十多款台式小食和台灣飲品選擇。
和牛炸醬拌麵-有台南關廟麵和幼麵選擇,我地選擇左幼麵。濃郁和牛炸醬配以清爽青瓜絲,紅蘿蔔絲,同超大隻既大陽蛋拌勻一齊食,口感非常豐富,有層次,每條麵條都掛滿和牛炸醬,味道濃郁,麵條有彈性。
台灣香腸-唔會乾
澎湖花枝丸-炸得剛好,食落不會有油膩感,花枝丸好Q彈
黑糖珍珠鮮奶-鮮奶厚滑,拌勻後帶黑糖香,珍珠煙煙韌韌,好Q彈
荔枝綠茶-淡淡荔枝清新果香,有一粒新鮮荔枝,甜度適中,珍珠不會黏左一起,粒粒分明

造訪日期: 2020年6月
感謝 lamlee89

2020年5月14日 透過行動裝置

#cassiegotsuenwan
台灣麵熱潮不斷,香港愈黎逾多台灣高質過江龍麵店開張,而鐘意吃台式拌麵的讀者都不會對「老媽拌麵」陌生,我自己身邊有啲朋友去台北旅行其中一個行程就係專登去食老媽拌麵。餐廳以木為裝修色系,都幾大,坐得幾舒服。
佢哋係香港已經不知不覺開左幾間分店啦。主食我叫左私房花雕雞拌麵($78),配料十分豐富,有秘製花雕雞肉、菇菌、玉米荀等,配上帶有微微酒汁的醬汁,散發著淡淡酒。每款麵都可以揀粗或幼麵,自家出品嘅麵,所以麵身好彈牙。另外加多碗魷魚圈滷肉飯($68),有肥而不膩的滷肉加鮮甜濃郁的醬汁,送飯一流!
小食方面一定要叫香港店限定的豆乳香香雞飯,酥炸雞塊配上腐乳醬,口味夠地道,雞肉肉質嫩滑多汁,入口Juicy,配上一小碟腐乳,口感濃郁,蘸上後帶鹹香,更惹味。再加碟滷牛肚,好入味但又唔會太鹹。整體價錢都好合理,一個主食加小食大約$100左右。
味道評分▶️ (4)
抵食評分▶️ (4)
回購評分▶️ (4)
➡️ 老媽拌麵 (荃灣)
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓441A號舖
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat
FB: @cassiegotravel

造訪日期: 2020年5月
感謝 cwycassie
2020年5月8日 透過行動裝置

得悉老媽拌麵開咗實體店,一直都好支持呢個品牌 因為佢搵左我好欣賞既A Lin做代言,所以今晚就捉左個朋友一齊去試,一推再推遲先約到今晚~

我叫咗個川味牛三寶麵配仙草珍珠奶茶, 朋友叫咗個金華火腿乾貝花雕雞麵配百香國寶茶, 另外點咗鹵水鴨舌同台灣腸share~

牛三寶麵嘅湯底係我中意既川辣,幾香同惹味,唔係一尾得個“辣”字 牛筋炆得好淋,麵有咬口~
奶茶茶味香濃,珍珠超煙韌

試左一啖朋友嘅花雕湯底,勁香藥材味,偏甜超好飲 雞既份量都好多~

而朋友本身好中意百香果味, 見到呢個配百香果既國寶茶幫助入眠好處多多就毫不猶豫要試呢個 佢話酸酸地好開胃,而且超足料超香百香果味,非常推薦~~

鹵水鴨舌充滿濃郁嘅香料味,唔會太咸,食食下勁快俾我地清晒

會繼續支持老媽拌麵✌️天然日曬健康之選

造訪日期: 2020年4月
感謝 vikolau730
2020年4月10日

原來老媽拌麵已經喺香港開咗幾間分店,之前都買過佢幾款即食拌麵,今次嚟試吓堂食店

百頁豆腐、台灣香腸: 經典台灣小食,最啱用嚟送飯或麵

川味紅燒三寶牛肉麵、清燉牛肉麵: 紅燒嗰款比較突出,同埋最抵食,清燉就真係幾清,睇你鍾意濃味定淡味

和牛炸醬伴麵: 台式炸醬再加入和牛,仲有太陽蛋、蘿蔔絲、青瓜絲、黑木耳絲,層次豐富,一碗有好多味道

老媽黑糖珍珠鮮奶茶、高山冷泡茶: 茶味濃,奶味香

荃灣廣場4樓441A號舖
@laomanoodlehk

造訪日期: 2020年4月
感謝 Ramy T
2020年4月5日 透過行動裝置

無得外出旅遊唯有就係香港食台式料理,係屋企食得多”老媽”即食麵,新開左一間分店喺荃灣咁啱經開要試吓拌麵同埋湯麵☺️
和牛炸醬拌麵
特選得太識炸醬同埋甘筍思木耳絲青瓜絲加咗一隻太陽蛋蛋汁拌入粗面食到幾香蛋味,秘製醬汁拌入牛肉碎,呢個俾到驚喜好食
金華火腿干具花雕雞湯麵
用慢火煮再釀花雕酒慢慢將酒味滲入雞肉肉質特別濃原,配合金華火腿湯底更加帶出咁香味道麵條選取粗條煙韌同彈牙啱啱好

澎湖花枝丸
我比較鍾意食花枝丸佢即叫即炸香脆濃郁肉丸非常之彈牙配合酸甜醬夠晒開胃

高麗菜豬肉水餃
水餃用咗高麗菜同豬肉份量非常多第一啖咬落去湯汁流晒出嚟整體都OK嘅不過餃子如果再整得來啲溫度比較熱啲咁就Perfect

老媽仙草凍奶茶
仙草增加口感,感覺上比奶茶比較淡一點
熱洛神花茶
酸酸甜甜好開胃,洛神花保健適合女士飲用排毒、生津止咳、幫助消化飲多兩杯都唔怕
. 指數7.5/10

#taiwan#taiwanfood#foodblogger#foodstagram#foodporn#lovefood#instafood#foodgasm#beatifulcusines#igfood#daliyfoodfeed#dinner#tasty#hungry#yummy#hkgirl#hklife#hklifestyle#foodpict#foodlooby#foodiefeature#fooddaily#台灣美食#相機食先#香港美食

造訪日期: 2020年3月
感謝 Winnietolife

去過Mom's Dry Noodles嗎? 請分享你的經驗!