“毛孩好去處”
Chill Inn的評論

Chill Inn
香港排名第3,015 (共15,125家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區

今日去九龍灣開會,晏晝約埋同事一齊去 E-Max 搵食。 記得二樓有間拉麵店,嚟到發現原來舖頭已經執左,同事提議不如試下地下嗰間寵物友善餐廳「Chill inn」。

原來餐廳地方好大,佔地約有 4000呎,分為 Restaurant 及「寵物友善營地」兩個獨立區域。餐廳設計以大自然為主題,地方闊落,裝修富熱帶風情。

至於「狗狗友善營地」就可以叫寵物餐,另外亦有多款寵物用品可供選購。客人只要喺店內消費,不論係購買食品定係寵物用品,就可以進入寵物區。

餐廳主打新派東南亞菜,午市以供應套餐為主,除左有 10 款 Lunch Set,另外亦有新出嘅果碗系列、沙律配亞麻籽粟米濃湯系列及 4 款 Brunch Set 可供選擇。

我哋點左 All day breakfast 全日早餐 ($108) 及澳洲草飼肉眼扒各一客。全日早餐用料頗豐富,有黑松露蛋多士、煙肉、鮮果沙律、脆薯餅、豬肉腸同茄汁焗豆。蛋炒得好滑,帶蛋汁又唔會水汪汪,黑松露味濃厚。

豬肉腸大條又富肉汁;煙肉亦很出色,食落帶焦香,好惹味。沙律菜新鮮爽脆,配埋菠蘿、車厘茄同黑醋汁吃,入口酸酸甜甜,很開胃。薯餅味道亦不俗,脆口得嚟仲食到粒粒薯仔,有水準。

至於另一客澳洲草飼肉眼扒 ($118) 分量亦絕不欺場,牛扒大大塊,成隻手掌咁大,火候拿揑得相當到位,切開見到中間呈微嫩紅色,肉質好鬆化,入口軟嫩而味鮮,實在叫人驚喜。配菜有薯角、粟米、翠肉瓜同車厘茄,翠肉瓜食落好爽口、薯角新鮮即炸,吃時仍熱辣辣、薯味十足。

跟餐飲品有汽水、檸檬茶、檸水、咖啡、奶茶可供選擇,如果點其他飲品,就一律半價。雖然家裡沒有毛孩,但嚟吃個午餐,感受下悠閒氣氛,也不錯。

造訪日期: 2021年2月
感謝 mjqueen7e

2020年11月15日 透過行動裝置

九龍灣展貿甚少去,今日專程去是因為友人想去outlet 睇睇。有幾間名牌outlet店,逛逛下都己是午餐時段,於是乎在場內找到呢間餐廳,被餐牌上的價錢吸引,合理。
藍莓覆盆子乳酪沙冰
賣相顏色都好吸引。質感濃稠。
藍莓對眼晴非常有益,多飲也無妨。
熱情森巴果碗
椰子片,芒果,香蕉,熱情果,亞麻籽
有時都要食得健康,況且潮流又興食果碗。
芒果和香蕉味道好出,啖啖甜美。
亞麻籽和椰子片增加了嚼口。
份量睇落細細碗,其實都幾飽肚。

造訪日期: 2020年11月
感謝 pcsy
2020年7月3日

EMax 睇完戲 順便食個飯,商場內啱食餐廳選擇唔多,最後揀左Chill inn依間。餐廳細細一眼望晒,餐枱疏落空間感大增,有吊燈枱燈盆栽等裝飾,環境寧靜舒適。

芒果蟹肉青瓜香醋沙律 $88
芒果果肉清甜,青瓜片薄薄但太長要動手捲住食先入到口,新鮮生菜淋左黑醋酸味味幾開胃,撈左蟹肉咸鮮味美,健康前菜。

泰式拼盤 $138
拼盤有四款小食,各款小食數量不一,包括了泰式魚餅、燒蝦串、燒菠蘿和泰式鳳爪。燒蝦串燒得蝦殼迫出香味,蝦肉細隻新鮮彈牙,得三串點夠食呢。泰式鳳爪爽口無骨,仲有蕃茄紅蔥酸酸辣辣頗開胃。燒菠蘿外乾果肉多汁,果甜美味。泰式魚餅鬆軟好香檸檬葉味超鍾意。

海鮮意式茄醬羅勒意大利飯 $128
海鮮配料多過飯好足料,墨魚圈、青口、大蜆、大蝦通通都見,海鮮新鮮彈牙,飯粒飽滿掛汁,茄醬底酸酸甜甜開胃好味。

造訪日期: 2020年6月
1  感謝 cargolam
2020年6月23日

狗狗終於有位可以食野啦! 事源Emax 附近返工,見到一間餐廳可以帶狗入內用餐, 都算係城市中既綠洲,畢竟帶狗入餐廳好多人都唔中意,一來怕有狗味,二來怕d毛飛黎飛去。
chill Inn 有2個AREA, 狗狗位係近商場大門口, 如果怕狗 可以去另一邊坐。
餐廳裝修走簡約韓風 以咖啡吧位中心亦是落單的位置
而狗狗區內有一個以木搭起既影相AREA, 好適合影相之選
當日有2隻勁可愛既白色大加入內用餐。
而狗狗AREA 亦有出售寵物用品
食物方面
香燒加拿大豬肉眼配香蒜羅勒醬.燒汁
食過既豬肉眼黎講好味既同不會太乾同’’鞋’’口
香蒜羅勒醬估唔想 咁夾 蒜味不會過蓋過羅勒醬既甜甜味
當然 加上燒汁 好夾
西班牙煙豬肉青豆忌廉貓耳粉
非常欣賞忌廉貓耳粉哩一碟粉 太好味啦,
先講講西班牙煙豬肉, 煙肉碎跟其他店相比 這一碟是有瘦有肥, 有咬口同時又有煙肉香
另外忌廉貓耳粉, 粉的硬度剛好, 加上忌廉汁的份量多,每一啖都可以食到濃濃既忌廉汁
飲品可以以加換手製飲品,而我當時只係叫左普通的飲料

造訪日期: 2020年5月
感謝 lannatsang
2020年3月14日

好姊妹相約來到九龍灣國際展貿中心,觀看容祖兒張敬軒演唱會,觀賞演唱會之前當然要先填飽肚子,我們在國際展貿中心尋找美食,看見這間餐廳是提供多國菜,可品嚐不同菜式,於是便決定在此晚餐。

愛爾蘭生蠔
生蠔較為薄身,入口鮮甜幼滑,海水味重,有着持久的回甘,如習慣配上醬料進食,亦可配上提供的泰式酸辣汁及檸檬作調味。

泰式生蝦刺身
生蝦晶瑩剔透,配上蒜片及紅椒,再點上酸甜的醬汁,既開胃又惹味,生蝦入口新鮮,肉質爽口鮮甜,是很好的前菜選擇。

香茅啤酒煮鮮大蜆
少見地使用啤酒煮大蜆,湯汁入口清甜,帶淡淡的啤酒香,蜆肉肥美新鮮,爽口彈牙,沒帶任何腥味,啤酒把蜆肉的鮮味更提升,而且充分吸收湯汁,相當滋味。

冬陰功大蝦意大利飯
賣相色彩繽紛,相當吸晴,飯頂更放置一隻大蝦作點綴,蝦肉新鮮爽口,而飯粒選用意大利飯,較有嚼勁,入口不會過於軟腍,更有口感,配上冬陰功汁,整體酸酸辣辣,十分開胃。

Leffe
色澤呈現深褐色,頂層有綿密的泡沫,口感飽滿滑順,帶微苦,餘韻卻帶有甜味,十分適合用作餐前酒或配搭各種口味的美食。

Stella Artois
色澤呈現深金黃,頂層佈滿綿密的氣泡,味道純淨,帶有淡淡的苦澀味道,配搭清淡的食物或海鮮等最為適合。

整體而言,食材新鮮,有多國菜式作選擇,同時可滿足飯後糖水及甜品,環境優雅有格調,是與朋友聚餐及放鬆的好地方。

造訪日期: 2019年9月
感謝 Christine C

去過Chill Inn嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣