“員工欠缺溝通 服務欠佳,但食物好味”

Velo Italian Bar & Grill
訂位
5/27(週三)
20:00
線上訂購
香港排名第2,484 (共13,782家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀

今個禮拜初已經知道母親節就到,所以訂了星期五食飯.諗住自己double check一下係咪有我booking打電話去餐廳,點知打到幾次都no answer.電話有分英文和中文,我自己就揀咗中文,但最尾接電話係講英文職員.如果係咁嘅話揀中,英文要嚟做咩?

到了當日,門口入座理論上應該要量度體溫,但餐廳職員沒有做/定還是用其他技術檢查體溫?如果沒有量度體溫即已經違法.根據《預防及控制疾病條例》(第599章)訂立的《預防及控制疾病(規定及指示)(業務及處所)規例》(第599F章)其中一條[為進入餐飲處所的所有人量度體溫]

當到達座位時,由於我們訂的是五位,但看到檯面上只有四位的餐具(有兩個位沒有水杯),餐廳職員沒有主動增加一人餐具,要客人提點才有.這是高級餐廳嗎?還是去了酒樓?

到落單的時候,我舉手示意落單,看到職員是非常繁忙,就算見到我舉手都會示意,隔了一陣都沒有嚟幫我落單各有各做.之後我再舉手示意,終於落到單了.咁就叫做一份沙律,五份主菜,一杯Mocha一杯Cappuccino.落單時已示意所有菜式share要求俾share plate.過了一會兒之後已有職員擺放share plate,不知道為什麼要放少一隻,因為我們有五個人,因為我哋有一位遲到(可能咁樣就冇放啦).但之後到咗嘅話咪又係要放...

麵包到咗,我向職員問有冇牛油,他答我幫我拎.等咗一陣,麵包都凍曬牛油仲未到.我再次向職員要牛油,再等一陣終於嚟啦但麵包已經凍曬.上菜速度就不用多說,希望係即製,所以要等咁耐.安格斯⽜扒七成熟多汁嫩滑,蒜香蟹⾁⾃家製幼扁麵麵條有口感醬汁覆蓋所有麵條,⾹草燒春雞食落有少少辣嘅感覺,雞肉多汁嫩滑唔會話太乾,意式辣⾁腸薄餅批底非常脆感覺係當年去意大利旅行食嘅pizza.

主菜已經食完我就叫職員可以上兩杯咖啡(因為我唔知道佢係食完主菜先至上定係落咗單之後就上)後來想後加一個甜品,但已經賣曬.職員講話可以出去睇有冇其他款式啱(其實我覺得好奇怪,要個客出去睇甜品),跟住就出咗去睇有啲咩甜品啱.見到有個撻啱,跟住想叫職員要一件但入面冇人,跟住叫咗個路過紅色衫職員想要一件,職員話冇問題轉頭拎畀我哋(但我見佢講緊電話,佢知我哋坐邊咩?唔叫其他人幫手?).

好啦信佢啦(其實心裏有數),返到埋位嗰兩杯咖啡都仲未嚟.一路等一路等,終於見到有個職員想上咖啡畀我哋,但我目測唔係我哋嗰兩杯(Mocha&Cappuccino),因為佢放咗一個類似細奶仔.結果真係唔係.....跟住又一路等一路等仍然未上包括一個撻,到最後我等到唔耐煩埋單(叫佢cut咗個Mocha&Cappuccino&檸檬撻(唔知佢有冇入數)).畀完錢起身走人之後,先至見到個兩杯咖啡先出現......跟住再見到個紅衫職員先至發現唔記得咗我哋個撻:)

可想然之入餐廳去到埋單,職員與職員之間完全欠缺溝通,竟然埋咗單之後仲上杯咖啡?到最後我哋係冇飲到冇食到,埋單出去食其他嘢好過....

造訪日期: 2020年5月
感謝 KY0805

2020年4月6日

Velo 走 fine dinning 路線,品味裝潢,到位的服務,食物有質素,非常滿意。

龍蝦意粉非常有驚喜,龍蝦肉極嫩,有如慢煮出來的生嫩感,蕃茄醬汁充滿龍蝦香,估計以真正龍蝦調製,一絲不苟,看到廚師的認真細緻,吃到精緻的味道。

龍蝦沙律賣相清雅,味如橙汁的沙律汁是靈魂之所在,自然果酸喚醒味蕾。

黑松露野菌湯用杯飲,感覺零隔膜,材料相當足,水準之上。

蒜香蟹肉自家製幼扁麵 ,充滿蛋香的新鮮自家製右邊幼扁麵是重點,真的相當好!蟹肉豐富但不算鮮香。

造訪日期: 2020年3月
感謝 gourmet_ivy
2020年1月24日 透過行動裝置

一早已聽聞K11 Musea 開左好多特色優質餐廳,於是約了好友到這都有藝術氣息的商場explore一下。

VELO位置於商場一樓,外牆已落地玻璃設計,舒適開陽,配以柔和燈光,氣氛浪漫有情調,適合情侶、同事或好友聚會的地方。

晚餐Menu 可選擇自助或單點菜式。我和朋友就選擇了單點。

Crab and avocado salad
上菜時蟹香就撲鼻而來,就知道真材實料,牛油果配上新鮮蟹肉的沙津,份量輕巧,但食落好有層次。

香煎法國鵝肝
鵝肝外脆內軟入口即溶化,配以脆麵包同吃,可解鵝肝的油膩感。

Black Truffle Cappuccino Soup
野生菇菌攪碎成湯,蘑菇味超濃郁,用料十足,由奶打成嘅泡沫,又滑又軟,吃得出廚師經精心調配,大大增加質感,令人驚喜萬分。

Wagyu Beef Sirloin Steak
今次試左「霜降牛扒」,肉質嫩滑味道又濃郁,最令人滿意是大廚將牛扒煎至我們要求的Medium Rare,嚼起來還有油脂香氣呢!

Pesto Pasta
我是pesto fan,每次點pasta一定要點Pesto pasta,醬汁好濃郁,但係唔會太膩,

Prosciutto Pizza
Prosciutto pizza好多地方都有得食,但要整得好食絕對有難道,Pamasan配上鹹香的巴⾺火腿及鮮甜的車厘茄,簡直是絕佳配搭。

即下單即製的Pizza 底食落切餅乾,十分脆口,感覺像flatbread一樣,一點也不油膩,大愛!

原本仲想食個tiramisu,但真係飽到食吾落啦:( 下次唄。

感謝 athenanaa
2020年1月22日 透過行動裝置

今天再次來到K11 Musea, 與媽媽來到這家吃意大利菜的餐廳吃fine dining。餐廳裝修時尚優雅,有種貴氣感覺。
這家餐廳晚上有半自助餐供應,但是今天我們選擇了單點食物。
點了菜式後,侍應便送來麵包籃,總共有四款麵包,每款兩件,每款麵包都有不同的口感,點上橄欖油及黑醋吃,不錯。
意大利雜菜湯配香菜汁
雜菜湯裏有多款蔬菜,如西蘭花,椰菜花,紅蘿蔔,青瓜等等、每款都切得細細粒, size平均,味道清新。不得不提,湯很夠熱。
蟹肉牛油果沙律
擺盤很美,牛油果切成小顆,上面鋪上厚厚的蟹肉,非常吸引。蟹肉檸檬汁調味,味道清新,使蟹肉的鮮味更突出。蟹肉的份量不少,啖啖肉。牛油果新鮮,甘香軟滑。
芝拉島蠔
點了兩隻淺嘗,色澤光潤, 十分新鮮,海水味重,蠔味不會太搶,口感細膩柔滑,很不錯。
牛柳扒
這家餐廳的牛扒是熟成牛,經過風乾的牛扒會更juicy,通常只有高級餐廳才會供應。今天我們點了五成熟,牛扒表面烤得香脆甘香,內裏肉質鮮嫩,肉汁豐富,是完美的五成熟,牛味香濃。配菜的烤薯仔及菠菜亦做得很不錯,菠菜香滑惹味。
意式辣肉腸薄餅
很大的一個,有八大件,是薄批,餅底做得非常香脆。簡單的以茄醬,芝士,辣肉腸及少許橄欖做配料,是傳統的意大利風味,茄醬香甜,加上辣肉腸的香辣,配合香濃芝士,讓人吃不停口。媽媽對此薄餅讚不絕口。
總括而言,這家餐廳的菜色都很有水準,環境優雅,尤其適合情侶或朋友慶祝特別節日。

感謝 Rabbit0804
2020年1月15日

於K11 Musea 找地方午餐, 被這家VELO 吸引了, 半自動餐, 自動區的選擇也不少, 冷海鮮有翡翠螺, 青口, 蝦, 蟹腳, 吃了6粒翡翠螺也沒有沙, 蟹略嫌細小

蔬菜試了菇, 南瓜亦很不錯

主菜選了簿餅, 以為是迷你簿餅, 竟然是一大個呢, 烤得香脆可口
豬排配蘋果醬, 豬排外脆內軟, 很有肉香, 配上蘋果醬可中和油膩感

總括對這餐很滿意

感謝 A11_Y0u_Can_Eat

去過Velo Italian Bar & Grill嗎? 請分享你的經驗!