“翔壽司 - 高質壽司拼盤”
Sushi Sho的評論

Sushi Sho
香港排名第3,639 (共14,614家餐廳)
2 週前評論 透過行動裝置

翔壽司 - 高質壽司拼盤

早前試了在銅鑼灣的雲壽司,質素有水準、價錢也合理,今日就和男友到了另一間分店-雲壽司,再嘗嘗有水準的壽司拼盤。

Omakase Sakura
今次就試試廚師發辦,這個Set包括了十件壽司、一份手卷和麵豉湯。
十件壽司有金目鯛、北海道牡丹蝦、赤貝、筋子、北海道海膽、鹿兒島鰤魚、生銀雪魚、秋刀魚、生鯖魚和大吞拿魚腩,當中最喜歡當然是北海道海膽,非常鮮甜又不會有腥味,另外就是北海道牡丹蝦,膠質滿滿。

鮪壽司拼盤
這個Set簡直是為我度身訂製的,因為全部都是我最愛的吞拿魚。
大拖羅、中拖羅、赤身、炙燒面脥肉、腦天、蔥吞拿魚腩手卷,一客五件,大拖羅完全高水準,入口即融,另外就是炙燒面脥肉,輕輕炙燒後魚油魚香溢出,最後是最特別和最罕有的腦天,是吞拿魚魚額的肉,魚味最濃、魚油油脂豐盈的部位。

造訪日期: 2020年11月
1  感謝 justforshan

2020年10月13日 透過行動裝置

呢間厚福街壽司店原本立食,依家有座位提供Lunch有壽司盛盒配沙律及味噌湯
‼️原來壽司預設一點點washabi,如果一點點都唔食得記得記得同壽司師傅講‍♀️
火炙壽司盛盒 $98
三文魚-入口即溶
帶子-啖啖肉
左口魚邊-魚味香濃,鐘意呢款多啲‍♀️
深海池魚-爽爽地
蟹柳-有沙律醬
鰻魚手卷鰻魚都幾大條,中間仲有鰻魚汁所以要快食,如果唔喺會變淋
翔-特選壽司盛盒 $138
牡丹蝦-嫩滑
深海池魚-爽甜!
中吞拿魚腩-啖啖肉
赤身-肥美!
三文魚子軍艦-粒粒鮮甜,一啖入口啲魚子汁喺口腔爆哂出嚟
辣味帶子手卷-帶子浸咗少少芥末,個種辣好頂引
❤️味道:
Fb: mylittlegourmandcc

造訪日期: 2020年10月
感謝 CC m
2020年1月25日

如果有試過「廚師發辦」的人都知,具質素的,動輒每位要$800、$900或以上也是正常不過的事。但在尖沙咀厚福街的「翔壽司」,就可以便宜地讓你體驗一下「廚師發辦」的趣味,早前就有食友到訪過,大讚性價比高,值得一試。

室內地方不是很大,L型的壽司吧枱,大概有10個位子左右,掛有少少和風的吊飾。

「廚師發辦」共有兩款,其一包括刺身4點、壽司7點、手卷、麵豉湯,只是$450位;另一款包括壽司10點、手卷、麵豉湯,只是$380位。無論刺身、抑或壽司,款式都是少接觸的,而且,質素確實很高。

除了「廚師發辦」,還有很多單點菜式,如壽司、卷物、刺身、手卷、海鮮丼、小食、飲品、啤酒、清酒……等等。此外,兩種自選壽司組合(10 / 12件),亦是非常人氣的選擇。整體餐廳在用料上夠新鮮,絕對不會令人失望。

最近,餐廳還推出「冬季大割引」,只要按讚及跟蹤店家的FB或 IG,就有全單八折的優惠,吃得更划算!

造訪日期: 2020年1月
感謝 garycwm
2020年1月17日

廚師發辦可算是最高級的日本料理之一,而在香港隨便一間都要價逾千元,對於學生或平民百姓而言可謂遙不可及。

近年開始興起立食壽司,而位於尖沙咀厚福街的翔壽司向來備受好評,但這次來到發現店內已經增設座位,雖然無緣一嘗立食風味,但這舉無疑能令食客用餐更加舒適。

廚師發辦只需$380一位,比起坊間便宜約兩三倍實在令人難以置信,包括十款壽司,而款式亦會因應季節有所不同。

金目鯛壽司。
北海道牡丹蝦晶瑩剔透肉質彈牙。
赤貝爽脆鮮甜。
生銀鱈魚油脂豐富,炙燒過後進一步逼出油香,絕不比大吞拿魚腩遜色。
油甘魚腩軟嫩鮮美。
海膽色澤金黃飽滿,甘香濃郁。
鯖魚魚味濃郁,配上昆布清爽得多。
季節限定的花魚略經燒香,肉質軟綿。
池魚配上薑蔥鮮味更加濃厚。
大吞拿魚腩肥美油潤、脂香豐腴,入口即化。
蔥吞拿魚腩手卷上舖滿堆積如山的蔥吞拿魚腩蓉,口感綿密豐潤而紫菜亦保持香脆。
味噌湯加入蝦頭熬煮增添鮮味。

意猶未盡更加點了一份炙燒壽司盛合($118),包括有炙燒金線鯛、炙燒左口魚邊、炙燒帆立貝、炙燒三文魚腩及炙燒吞拿魚腩。
當中又以最後三款壽司最得我心,炙燒過後逼出魚油更加香氣四溢。

雖然這裡始終面積不大,環境未必能夠媲美高級日本餐廳,但單論食物水準卻絕不遜色,如果著重食物大於環境的話,這裡絕對是物超所值的不二之選。

造訪日期: 2020年1月
感謝 Voracious1006
2019年10月17日

日本壽司文化係香港一直都好受歡迎,無論係速食、
立食、廚師發辦,都係所有人為之動容,雖然係香港
食壽司性價比點都低過係日本食,不過間中食貴少少,
都可以一解相思之苦呀。今次就黎到呢間以平民價錢
可以食到高質既壽司「翔壽司」。聽講佢地既食材
每日都係由日本豐州市埸直送,而佢地晚市就有一個
百零蚊就食到10件既套餐,而且選擇係相當之多,
除返開姐係每HK$15就有一舊,抵食到笑!
雖然佢地空間唔大,不過師傅上餐速度快,
所以唔會等位等太耐。
自選壽司10件 - $158
▪ 火炙三文魚腩壽司
▫ 呢個價錢食到三文魚腩會唔會太歡樂價先?!
重頭炮當然要啦嗌多少少啦,魚腩輕輕經過火炙,
入口即融既感覺特別突出。果種油香味係你口裡面
有種爆發既感覺,仲有外皮淡淡既焦香,
食完可以話係返唔到轉頭呀!
▪ 吞拿魚壽司 -
▫ 最常見既吞拿魚壽司亦都唔差,望落色水
都幾新鮮,入口夠油潤,唔錯。
▪ 油甘魚壽司 -
▫ 一定要食既油甘魚壽司,質感軟腍,
入口有陣平時食唔到既濃郁味道。
▪ 帶子壽司 -
▫ 帶子最講求身形、鮮味,呢到既
都唔錯,大大隻帶子肥厚適中,
質感軟綿幼滑。入口滑溜鮮甜,相當清新。
▪ 赤蝦壽司 -
▫ 赤蝦亦都做到晶瑩剔透,入口爽滑
彈牙,師傅本身已經預先加左醬油,
所以食落已經夠味道,唔錯。
▪ 火灸金線鯛壽司 -
▫ 兩款火灸壽司可以話係鎮店之寶,必食推介。
首先金線鯛魚味相當重,再加薑絲味將魚味更加突出。
▪ 火炙左口魚邊壽司
▫ 如果要講最爽口一定非左口魚邊莫屬啦,
佢腍身得黎但帶少少煙韌既口感,再經火炙過
有陣陣焦香,同時亦有種清香感,食得過!
▪ 蔥吞拿魚腩軍艦
▫ 正所謂無軍不成艦,呢個吞拿魚腩
可以話係舉足輕重,賣相好睇入口惹味,
吞拿魚伴隨既惹花香甜鮮味,外面既紫菜
又夠爽脆,呢個價錢食到呢個質素真係唔洗講野。

造訪日期: 2019年10月
感謝 lankiman6330

去過Sushi Sho嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣