“超正大大碗台式餐廳”

使用外送服務
香港排名第5,361 (共14,614家餐廳)
周圍地區: 元朗
周圍地區: 元朗
1週前 透過行動裝置

朋友說這間餐廳長期大排長龍,一直很想吃,這天就來潮聖一下~

遠遠就看到這間店舖門口已經堆滿人潮應該真係很有名我們也等了好一段時間來能進去啊⋯

薑母鴨湯麵線
端上桌後傳來陣陣中藥的藥材味,立刻想起台灣夜市的藥燉排骨湯嗅起來很和暖,一點都不刺鼻每次去台灣,也會去喝一頓啊☺️想不到在香港也可以再次嚐到這種味道這個麵的湯底有紅棗、杞子、當歸、薑用料十足!薑能夠驅寒,現在的天氣涼涼的,很適合啊而且吃起來也有微微的紅棗甜味,怕中藥味的人也會愛吃!鴨肉很嫩滑~肉汁也滲透在麵線中,好吃好吃~女生吃這個除了可以暖身之外,也可以滋養啊☺️

鹽酥拼盤滷肉飯
不管是滷肉飯還是拼盤,份量都是超多的!滷肉飯的肉粒份量非常多,拌飯後,每一口飯都沾滿滷肉粒而且油份不算太多健康啊~拼盤方面,雞卷又香又滑!脂肪比重不多✌炸雞粒的炸粉份量適中,吃下去還可以吃得到啖啖雞肉啊 烤雞是檸檬味的,有種清新的口感,能夠少輕油膩的感覺這個拼盤還配有酸辣醬,可以增加味覺的刺激感

仙草芋圓3號
聽說這間餐廳的芋圓很有名,當然要點一個來吃吃看啊~芋圓甜品當然不少得三色芋圓啦還有仙草之外,另外更有波霸白玉珍珠和爆珠,另外我們也加了海藻水晶我們都是愛吃甜點的人啊超級大碗!芋圓都是煙煙韌韌的喜歡喜歡仙草味淡淡的,而爆珠咬開之後有種甜甜的味道,互相配合起來很適合而海藻水晶有種Q彈的口感這個甜點有爽脆、也有煙韌的質感,更個口感層次推上極致好吃指數爆燈啊!!

薑母鴨湯麵線$68
鹽酥拼盤滷肉飯$69
(檸檬烤雞槌、雞卷、一口雞)
仙草芋圓3號$36
(三色芋圓,波霸白玉珍珠,爆珠)
海藻水晶+$6

羅東肉焿番 (元朗)
元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖

造訪日期: 2020年11月
1  感謝 small_baba

2020年10月7日 透過行動裝置

早排假期入左元朗行,打開食評app決定去試呢間被超多好評評為地道台灣菜既黃店,可惜食完呢餐之後我真係覺得永遠唔好盲目相信好評
餐廳面積比較細只有20個座位,由於幫襯當日仲行緊限聚令只能坐5-6檯人,係門口企成個鐘先有得入座 入到餐廳剛好被安排坐係走廊位最尾一張檯,咁岩靠近廚房出菜位店員不時係旁邊經過,成餐都食得有少少唔自在
***********************************************************
✨肉鬆芋泥吐司 ($40)
芋泥係台灣既火紅食物,台式早餐店開到成行成市都賣緊芋泥肉鬆吐司而呢股芋泥熱潮近呢一年都殺到黎香港飲食界
等位期間keep住見到有人外賣買佢都滿心期待既,點知期望過後盡是失望....芋泥味道偏淡食唔出芋頭味,選用既肉鬆係某台灣知名品牌同我屋企食開既個罐係一模一樣至於吐司(方包)質感除左偏乾之外亦無正常麵包既味道,咬左一啖已經唔想食落去....
其實幫襯既前幾日我都試過係屋企自家製,坦白講句我覺得自己整既更好食,而呢度一份索價40大元覺得不值
✨炸地瓜球滾花生 ($40)
由於menu上面無相睇到只能自行腦補,就咁睇菜名會以為係QQ既地瓜球灑上花生粉好似糖不甩咁,點知炸地瓜球實物外皮又乾又硬內裡口感完全唔Q,10粒又係索價40大元真係台幣變港幣咁收 伴碟既仲有蜜紅豆,估唔到最正常既居然係伴碟菜...
✨仙草芋圓1號 (三色芋圓+ 蜜紅豆 + 海藻水晶) ($34)
個人認為真心難食.....感覺同食緊超x牌罐頭涼粉無分別
如果大家無係台灣食過仙草,推介大家去開深水埗可以試下 #康瑞甜品,試過就會明白點解我會話呢度既仙草並非真正仙草
芋圓相信真係店家手工製,但除左芋頭個款食到有芋味,另外兩款係食唔出‍♀️
至於配料,因為食地瓜球時已經食過蜜紅豆,再食就覺得有d甜膩;而海藻水晶本身浸過糖水所以偏甜
2號乾拌套餐 ($66)
✨綜合丸湯 (花枝丸&香菇貢丸) (單點$24)
街市凍肉舖貨色,唔好期望係正宗台灣丸
✨ 乾拌麵 (刀削麵) (單點$40)
唯一滿意既係呢碗乾拌麵,雖然只係辣醬+魯肉+刀削麵條,但起碼叫做有返陣台灣味道
✨ 冷泡無糖高山茶 (跟餐) (單點$15)
平時都有飲開出面台式飲品既無糖茶,呢度既冷泡茶唔錯,幾有茶香

造訪日期: 2020年5月
感謝 big_foodie_yanny
2020年9月27日

在港島長大的我,平時真的很少去新界地方食飯,但今次有朋友揸車,就一起去元朗這間網上大推厚吐司的台式餐廳~
當天是星期六下午茶時間,門外已有不少客人等待進入,果然沒有來錯地方
——————————
一號羅東肉焿湯餐 $78
我們本身都有食lunch,不算太肚餓,就叫了套餐share羅東肉焿是這間的店名,當然要嚐嚐肉焿湯~第一次食這個,所以不知道是湯羹裏面有些不少豬肉和竹筍,食起來脆脆的,很清爽加上本身有醋,會更加開胃!

之前我食的魯肉飯,顏色會比較深,但這個賣相真的不太一樣正當我擔心會不會不夠味時,朋友就說好好食雖然魯肉不太看到有肥肉,但食起來很香很多汁,還加入豆卜一起,會有爆汁的效果旁邊的溏心蛋,很香蛋味,外面食到甜甜的滷汁,正!

古早味炸雞卷 $45
朋友想試試炸雞卷,因為好像沒有看見其他台式餐廳有 炸雞卷原來是由雞皮包着已調味和剁碎的雞肉而成,一咬下去會有很香的肉汁!越嚼越香口,太邪惡

Oreo紫薯泥吐司 $46
另外,我很想試試這裏的吐司,叫了Oreo和紫薯口味。吐司稍微烘過,脆脆的,Oreo和紫薯很搭,一齊吃會有有脆和軟的口感,很有趣☺️但整體不是很驚喜的味道食到一半會有點口乾..

造訪日期: 2020年9月
感謝 haru d
2020年9月15日

依間台式餐廳一早就見到佢喺元朗開咗,但係一直都冇機會黎試,有一日約咗屋企人嚟食晚飯,就試吓佢哋嘅嘢食,見到餐牌寫到好吸引就入咗去食love 首先最吸引我嘅就係個芋泥三文治,超級厚嘅餡料,睇落去會好正所以我哋就叫咗一個三文治,食落去都非常之滿足,不過份量就真係好大份有少少食唔晒like 然後就叫咗幾款小食,分別係台灣腸、甜不辣同埋小食拼盤,台灣腸甜甜地幾好食 甜不辣係炸嘅,但係食落去最後得來又唔會太過乾身所以都幾好食

造訪日期: 2020年3月
感謝 fooodaholic
2020年3月26日 透過行動裝置

#cassiegoyuenlong
瘦編近期成日係新界西出沒,今日又去左元朗搵食。除左掃街必去嘅又新街之外,瘦編今次行遠少少,去到雞地附近嘅,搵到一間特色台灣店,好似都幾受街坊歡迎,都需要排一陣隊。
晚餐其實都有抵食嘅set,不過瘦編選擇左散叫,試多啲唔同嘅食物。主食叫左母鴨麵線,有藥膳味,但味道比想像中淡,不過份量都好足。另外又叫左鹽酥拼盤魯肉飯,魯肉飯絕對係台灣菜必叫嘅主菜。鹽酥拼盤好野味,有係台灣夜市即買即炸即食嘅感覺。☺️
飲品方面我揀左去台灣必飲嘅冬瓜茶,好清甜。朋友叫左檸檬蘋果梳打,口感都好特別。最後一定要叫個地道仙草芋圓做個完美結尾。
味道評分▶️ (4)
抵食評分▶️️ (4)
回購評分▶️️️ (4)
➡️ 羅東肉焿番
元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖
IG: cassiecwy/ cassiegetfat

造訪日期: 2020年3月
感謝 cwycassie

查看過Luo Dong Rou Geng Fan (Yuan Lang)的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Luo Dong Rou Geng Fan (Yuan Lang)嗎? 請分享你的經驗!