“正宗越南牛湯河,一碗令我愛上咗”
Spring Field的評論

Spring Field
香港排名第1,407 (共13,938家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2020年5月30日 透過行動裝置

餐廳:Spring field (灣仔)
地址:灣仔汕頭街25號地舖

灣仔汕頭間有好幾間黃店,今次去左呢間Spring field食佢地最出名嘅牛肉湯河,除左有文宣之外仲有米豬連同楠姑仔女認證,服務仲唔錯添

招牌春園河 $73
以半生熟安格斯牛肉同慢煮牛肉條做主菜嘅湯河配上和牛湯底,真係夠哂「犇」,湯底濃郁唔會滯,食之前緊係飲返啖湯品嚐下先啦,安格斯牛肉片同慢煮牛肉都好腍,入口即溶,仲充滿好香嘅牛肉味,兩款牛肉唔同口感食出兩種滋味,蘿蔔仲索哂和牛湯,成碗粉真係每一啖都好好味

跟住餐廳嘅教法黎食就可以食到最正宗好味嘅湯河,唔少得嘅係蘸埋甜醬同拉差醬一齊食就可以試到越南正宗嘅食法,一場黎到緊係要試下啦

凍香橙紅茶 $18
好甜嘅鮮橙肉浸泡係橙汁同紅茶當中,香甜而且解渴,熱辣辣嘅天氣飲返杯就岩

造訪日期: 2020年5月
感謝 hinsonfoodhk

2020年2月28日

地方空間不大,但店員算多,所以服務周到。食物質素非常高!特別推介牛河,牛味濃郁!時不時應市的季節限定也非常推薦

造訪日期: 2020年2月
感謝 Ktong002
2020年2月25日 透過行動裝置

位於灣仔汕頭街的小店,座位不太多,但環境舒適。供應越式牛肉河粉,可選擇生熟牛肉、牛丸及牛筋等,水準不錯,比起連鎖店更有人情味。

造訪日期: 2020年2月
感謝 TysonCat2018
2020年1月24日 透過行動裝置

今日去咗灣仔行街,行到去利東街嘅時候覺得有啲肚餓,就OpenRice搵吓附近有咩好食。咁啱俾我搵到呢一間食越南河粉嘅餐廳,喺正利東街隔離,所以就即刻去咗食飯。

呢間餐廳唔係話好大,但係絕對坐得舒服。佢採用嘅係開放式廚房,所以可以睇到廚師喺度煮嘢食。

佢個餐牌好似平時食日本拉麵嘅餐廳咁,可以俾你揀配料既份量,非常貼心like

我見到佢個火炙半熟和牛河寫着「每天限量供應」,應該好正,所以二話不說就揀咗呢個食,朋友就叫咗個招牌春園河。小食方面,我哋叫咗個香草牛油蒜香雞翼。 間餐廳好貼心咁教咗我哋應該要點樣食,啲公仔仲好得意添

我跟住佢個instruction試咗啖湯先,果然係好濃郁嘅牛味,同平時食開嘅越南河粉湯底好唔同。然後啲和牛真係超好味,其他餐廳嗰啲生牛肉湯河真係冇得同佢比。mad配料方面佢除咗有嗰啲香料之外,仲有啲白蘿蔔、同埋牛腩,不過白蘿蔔同牛腩嘅份量都係好少。

火炙半熟和牛河$ 98
呢個招牌春園河同樣都有生牛肉,令我仲陪左啲燒鴨。我第一次食一個越南河粉係有燒味,感覺都幾特別。

招牌春園河$ 72
呢個香草牛油蒜香雞翼配左佢自製嘅魚露醬,呢個醬入面有啲柚子,香脆嘅雞翼點埋呢個醬食真係幾正,不過佢好似煮得有啲唔夠熟,有少少生。

香草牛油蒜香雞翼$ 38
個指引話可以點是拉差同甜醬食,不過我覺得個河粉已經夠味,所以冇試到。

另外仲可以試吓加辣芽菜食,不過唔食得辣嘅朋友就唔好加咁多啦。

造訪日期: 2019年9月
感謝 venus_soso
2020年1月24日

約咗朋友諗住係港島收工食個晚飯,黎到灣仔附近,見到有間小店係食和牛越南湯河。心諗,乜真係有人用日式和牛溝落啲越南湯河度架。入座後如期叫吃一碗和牛湯河,另外幫朋友叫咗一個大滿足全配料。因為店員推介入面其中一樣食材,真係估唔到係好好食。呢樣野就係牛丸,和牛係如期之內嘅好味,令人最驚喜一定係粒牛丸,完全無渣,入面仲有啲脂肪粒,咬起上黎牛味十足,媲美星爺嘅爆漿瀨尿牛丸。另外,個河粉都係一絕,唔知係咪手打河粉,因為真係好彈牙,唔似平時出面食嘅河粉一咬就碎曬。呢間鋪真係貨真價實,用料好,絕對無味精。所以晚講黎食都坐無虛席。

造訪日期: 2019年9月
感謝 Momowong1011

去過Spring Field嗎? 請分享你的經驗!