“少女心花花餐廳”
Camellia的評論

Camellia
香港排名第4,789 (共15,301家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年4月4日

呢間粉紅色花花打卡餐廳,最近同Hello Kitty做緊crossover,所以要去食下。
紅寶石雲卷(crossover Hello Kitty)
蛋糕非常鬆軟,味道微甜,好清新,食完都不覺甜膩。
明太子釀雞翼
外皮煎得非常香脆,入邊嘅餡滿滿,充滿明太子香。
意式風乾火腿巴馬沙律
賣相好靚,色彩鮮艷,沙律菜非常新鮮,巴馬火腿嘅份量亦都好多。
北海道帶子南瓜意大利飯
帶子好大粒,外表煎得好香,而且新鮮肉嫩。飯亦都非常creamy,唯獨份量比較少。

造訪日期: 2021年3月
感謝 Eatwithwing

2021年4月3日 透過行動裝置

位於尖沙咀海旁,K11 Musea, 尖沙咀港鐵站落車,步行數分鐘便到達。如果揸車,也很方便,場內有很多停車位,消費滿一定數量,有免費泊車。今次點了慢煮和牛牛小排和海膽薏米意大利飯。食物非常有特色。可以一試。

造訪日期: 2021年1月
感謝 ic7_2000
2021年2月23日 透過行動裝置

位於11 的
店內有9999朵山茶花砌成的花墻
打卡不得了
餐廳最近新推出「紅寶石朱古力下午茶」
以天然粉紅色紅寶石朱古力作主題 帶天然的莓酸味
蛋糕鬆軟濕潤
忌廉幼滑輕盈
推介

$468 2

✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿

. :/
﹕/

˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
☞ ☞ (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號
11 地下033號舖

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 momoeats3
2020年9月17日 透過行動裝置

‍今日去K11 Musea,去Camellia果幅用9,999朵山茶花作招徠既花牆打卡,入到商場,行一段直路就到,都易搵;門口左邊既car位拱門設計望到都覺得好正‼️入到去,一大片山茶花牆‼️令人目不暇給真係打卡好地方‼️睇完Menu準備落單,侍應deep V既上身,令我乍舌仿如置身茶記,成套落單流程真係... ...同餐廳格格不入‼️​

明太子釀雞翼HKD$98​
味道一般,無骨,口感豐滿得四隻,cp值唔高。​

烤鹿兒島赤雞配糙米HKD$118​
雞肉嫩滑賣相唔錯味道唔會太咸,糙米飯口感煙韌​

卡邦尼扁意粉HKD$138​
意粉整體略嫌乾身,芝士碎同意粉,好似食緊兩樣野咁有待改進​

明太子蝦薄餅HKD$78​
薄餅味道新鮮,熱食口感得宜,但係一邊食,一邊影下相打卡既情況下,因為薄,好容易凍晒之後再咬,餅皮就好硬喇...​

宛如白露HKD$68​
飲品的確有驚喜‼️綠色既外觀,口感奶滑,青蘋果味清甜面層有兩小片乾果乾,別有一番果味​

少女時代HKD$68​
粉紅色既飲品,朋友話果味鮮甜,口感似奶昔,評分但飲完之後佢都答唔到我係咩味只知幾好飲​

紫醉金迷HKD$68​
芒果顏色,望落去似沙冰,果味鮮甜,芒果沙冰以外嘅精選‼️​

✍總結,環境、飲品、小食係做得唔錯,係下午茶好地方,至於服務既style大家自己衡量。

造訪日期: 2020年4月
2  感謝 foodiephoenixx
2020年9月10日 透過行動裝置

以紅寶石出名既9999朵山茶花餐廳,完全係少女心爆發既,岩曬同閨蜜一齊食tea打卡!如果想坐花花座位影相,記得要book位個陣講定!我地雖然早左成個星期,但都冇曬花花位
▪️Ruby chocolate Afternoon Tea Set $398 for two
〰️煙三文魚及酸忌廉達〰️黑松露芝士及魚籽撻
〰️迷你蝦脆筒〰️紅寶石朱古力三文治
〰️黑莓紅寶石朱古力〰️鹹蛋泡芙
〰️傳統法式貝殼蛋糕〰️自家制英式鬆餅
〰️茉莉花茶/洋甘菊茶(自選)
▫️烤鹿兒島赤雞陪糙米$118
▪️五式素面 $88
▫️蝦天婦羅素面 $128
雖然係以紅寶石下午茶出名,所以叫左2人份。不過我覺得赤雞飯同素面都不錯,比想像中好食,但份量係偏細。
下午茶最特別就係蝦脆筒,有少少似食緊迷你甜筒糖,但又有蝦仔味

造訪日期: 2020年9月
1  感謝 Yeeeee11

去過Camellia嗎? 請分享你的經驗!