“少女心爆發”
Camellia的評論

Camellia
香港排名第3,144 (共14,131家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2020年9月10日 透過行動裝置

以紅寶石出名既9999朵山茶花餐廳,完全係少女心爆發既,岩曬同閨蜜一齊食tea打卡!如果想坐花花座位影相,記得要book位個陣講定!我地雖然早左成個星期,但都冇曬花花位
▪️Ruby chocolate Afternoon Tea Set $398 for two
〰️煙三文魚及酸忌廉達〰️黑松露芝士及魚籽撻
〰️迷你蝦脆筒〰️紅寶石朱古力三文治
〰️黑莓紅寶石朱古力〰️鹹蛋泡芙
〰️傳統法式貝殼蛋糕〰️自家制英式鬆餅
〰️茉莉花茶/洋甘菊茶(自選)
▫️烤鹿兒島赤雞陪糙米$118
▪️五式素面 $88
▫️蝦天婦羅素面 $128
雖然係以紅寶石下午茶出名,所以叫左2人份。不過我覺得赤雞飯同素面都不錯,比想像中好食,但份量係偏細。
下午茶最特別就係蝦脆筒,有少少似食緊迷你甜筒糖,但又有蝦仔味

造訪日期: 2020年9月
感謝 Yeeeee11

2020年7月5日 透過行動裝置

Camellia爆發少女心的花花Cafe

生日正日終於可以嚟到呢一間花花Cafe「Camellia」仲好開心可以同我最愛嘅人、最好嘅姊妹同我嘅可愛契女一齊過生日。

餐廳環境好靚呀,周圍都佈滿左粉紅色嘅花。坐係花海之中真係令人心花怒放。

提前訂左「紅寶石朱古力下午茶」,滿心歡喜又期待等美食到來。精緻既食物其實幾靚,不過擺盤有點難影。

1. 煙三文魚酸忌廉撻
8. 傳統法式貝殼蛋糕
9. 自家製英式鬆餅

$398 for two 其實幾抵食
唯一可惜既係佢全部用左白朱古力
我唔食白朱古力,所以甜點都無食到。

老實講,下午茶既食物真係一般般,擺盤又唔係十分吸引,如果為左打卡而黎,建議食熱食好了。

另外叫咗杯香芋 Latte,粉藍色賣相好靚啊。蝦子餅話好好味

仲叫左無骨明太子雞翼,估唔到熱食咁好味喎。脹卜卜既雞翼塞滿明太子,辣辣地好香口又唔會太鹹。下次一定要試下其他熱食。

Camellia
地址: 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 地下033號舖
電話: 28852320

造訪日期: 2020年6月
感謝 Lovecathcath
2020年7月2日 透過行動裝置

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE追蹤我呀 ❤️‼️
✨ @camelliahongkong Camellia《食神大媽食甜品》⠀
‍♀️ 圖片展示美食為:
Apple Rose HKD88
Kyoto Matcha Lava TartHKD88
「蘋果玫瑰」
一款精緻嘅甜品,由切得非常透薄嘅蘋果片拼出花形,再配以玫瑰荔枝雪糕所組成,圍邊以蘋果醬汁、啫喱粒及CRUMBLE點綴。味道淡雅,絕對純以欣賞為主,作為養育眼球之用則非常不錯。
「流心抹茶撻」
大媽太為食唔記得相機先食,所以將佢切開個心流出嘅一刻無紀錄低,大媽對唔住你呀綠茶撻
呢個甜品主要係綠茶流心撻,面層係紅豆朱古力薄脆,再配以橄欖型嘅黑糯米雪糕。
最近呢間餐廳人氣非常高,好多人趨之若鶩,你見最近咁多人打卡就知啦。的確食物造型及擺盤有花過功夫,但如果你問大媽,就覺得味道一般份量較少,唔會覺得後悔卻不覺驚艷想翻兜。 相信被追捧嘅主要原因係被少女粉紅裝修所吸引。不過價錢一啲都唔貴,純粹打卡吹水不失為一個追潮流嘅好選擇。⠀
.⠀
⚠️ 請注意:一般人均消費可能250-300都夠,但食物份量較少,大食的話人均消費估計要多過400先會夠滿足 )⠀
.⠀
尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 地下033號舖⠀
☎️ +(852)2885-2320⠀
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE追蹤我呀 ❤️‼️
❤️ 歡迎報料 ❤️
F B & I G:hkfoodieauntie 更多美食推薦請加我 ‍♀️
最真實的美食吃播點評 英國 香港 澳門
美食紀錄|真實點評|旅遊休閒|心理諮詢|外星人忠實粉絲

造訪日期: 2020年6月
感謝 officialfoodieauntie
2020年5月7日

今天相約了女性好友到尖沙咀逛街用膳,朋友說從網上看見一間餐廳不論食物及環境均很是吸引,而且午市正做買一送一的優惠,於是我們便在此用膳。

餐廳裝潢以粉紅色為主調,背景有一面花花牆壁,十分適合用作拍照,而座位舒適寬闊,配上柔和的黃燈,感覺休閒和諧,在場可見有不少女士拍照留念呢。

黑松露忌廉蘑菇湯
黑松露忌廉蘑菇湯用料十足,每口均有充足菇粒,味道鮮香嫩滑,黑松露的獨特氣味在口腔中散發,味道香醇濃郁,口感稠密緻滑。

香烤比目魚
除了有主角比目魚,配料還有杏鮑菇、野菌,比目魚外皮烤得酥脆香口,魚肉雪白鮮甜,嫩滑多汁,配上味道鹹甜的照燒汁,更可突出魚肉的鮮味,杏鮑菇及野菌味道清香獨特,口感飽滿煙韌,鮮嫩彈牙。

香桃烏龍果茶
果茶中加入新鮮生果,入口味道帶有水果原本的清香鮮甜,亦有烏龍茶的清爽鮮醇,兩者味道相配,恰到好處,而且飲用後更可享用水果。

朋友點選了玫瑰茉莉果茶以及熱帶果園,玫瑰茉莉果茶上桌時帶有馥郁的花香,以及清淡的水果香氣,氣味清新。
熱帶果園外貌精美吸引,以芒果粒、芒果熱情果慕絲、椰子、法式芒果糖製成,氣味清爽香甜,芒果香氣濃郁。

整體而言,餐廳裝潢夢幻,舒適衛生,食物精美吸引,味道出色可口,十分適合女士到此拍照,是與朋友吃西餐及糕點的好地方。

造訪日期: 2020年4月
感謝 PatrickCheung0502
2020年1月7日 透過行動裝置

好喜歡逛 K11 Musea, 當然唔少得試下這裏的餐廳, 之前經過見到Camellia 有個紅寶石朱古力下午茶套餐$398 很吸引,所以一早訂定位與我的好姊妹一齊分享。 首先要讚一讚餐廳環境真係靚, 女士們最喜愛的粉紅色系列, 少女風滿滿的, 再加上紅寶石朱古力下午茶套餐, 就係個名已經夠高貴了。 而下午茶套餐內的食物包括有三文治及小食~煙三文魚及酸忌廉撻, 黑松露芝士及魚籽撻, 迷你蝦脆筒。 相信好多女士都很喜歡吃甜點, 套餐裏面的甜點包括有 ~ 紅寶石朱古力三文治, 紅寶石朱古力雪糕, 黑莓紅寶石朱古力, 鹹蛋泡芙, 傳統法式貝殼蛋糕, 自家製英式鬆餅, 果醬及紅寶石朱古力醬。 還有兩杯飲品,Mocha & Cappuccino。

三文治及小食:

❇️煙三文魚及酸忌廉撻~ 三款小食賣相精緻, 煙三文魚味道最大眾化, 細細粒一啖一口好易吃。

❇️黑松露芝士及魚籽撻~ 黑松露味香濃撲鼻。

❇️迷你蝦脆筒~ 雪糕筒形狀賣相可愛。

甜點:

❇️紅寶石朱古力三文治~望落以為好甜, 入口甜度適中。

❇️紅寶石朱古力雪糕~ 好快容,所以一食完鹹點之後我就立即吃紅寶石朱古力雪糕, 賣相精美又好吃。

❇️黑莓紅寶石朱古力~ 黑莓味道酸酸的。

❇️鹹蛋泡芙~ 味道很特別。

❇️傳統法式貝殼蛋糕~ 口感鬆軟。

❇️自家製英式鬆餅~ 配上果醬及紅寶石朱古力醬, 令到英式鬆餅味道更加突出。

❇️Mocha ~ 拉花有心思, 朱古力味濃厚。

❇️Cappuccino~ 滑滑的奶香。

開心又滿意的下午茶套餐, 很喜歡這裏的粉紅色裝修環境, 食物精緻, 環境靚靚,打卡影相的好地方。

造訪日期: 2020年1月
感謝 Victoriay_eatwithvic

去過Camellia嗎? 請分享你的經驗!