“回到過去,宮廷火鍋”

Tasty Hotpot Palace
香港排名第643 (共15,375家餐廳)
價位: US$0 - US$300
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年5月6日 透過行動裝置

之前一直有bookmark以間,今日我地去完行街,我地就去香香宮煮打邊爐。

餐廳以中國古代宮廷做主題,裝潢古色古香,門口擺放了金色龍椅,非常有氣勢,而且卡位以宮殿名命名,古典裝潢讓你穿越時空回到過去。

聖旨到,湯底有成13款選擇,打邊爐材料都非常多選擇,有海鮮、手打丸、手打滑、餃子、牛肉類、豆品類、蔬菜、麵食、飲品等等,另外亦有刺身選擇。

9宮格醬料

我地點了消暑冬瓜瑤柱鍋($198)
非常大的冬瓜,好有氣勢,好足料,大大件冬瓜侍應會幫忙切開,方便進食,打完邊爐再食冬瓜,冬瓜吸收了湯的精華,好好食。

手切頂級安格斯牛肉($348/350g)
牛魔王既我,每次打邊爐都一定必點,油脂分佈豐富,肉質細膩而且肉味濃郁。

手打蟹籽墨魚丸($68/4粒)
手打蟹籽墨魚丸,大大粒,咬落去滿滿的墨魚粒,好彈牙。

手打蟹籽鮮蝦丸($68/4粒)&爆漿芝士腸($38)
手打蟹籽鮮蝦丸一樣都係大大粒,鮮甜蝦味兼且彈牙爽口。

香香宮煮餃子拼盤($128/8粒)
4款餃,有韭菜豬肉餃、黑松露蝦肉餃、蟹黃餃、鳳尾鮮蝦雲吞。

4款餃子餡料都非常飽滿結實,個人最喜歡蟹黃餃,入口蟹膏濃香,蟹味鮮甜另外鳳尾鮮蝦雲吞入面包了一隻原隻鮮蝦,鮮蝦爽口彈牙,好鮮甜,其實4款味道超常之好。

日本稻庭烏冬($38)
最後食埋個烏冬,真係飽晒。

感謝 Mabel90189

2021年5月5日 透過行動裝置

香香宮煮 位於尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓,一入門口已經見到非常有中國氣派的中國宮廷風,門口亦設有中國服飾,有氣勢的龍椅可以打卡,連入面都設計得好細緻,連餐單都係聖旨,設計有心思。

一坐低,侍應會幫忙用滾水消毒碗筷,每枱都會有搓手液,防疫措施做得好,令我可以安心打邊爐。

消暑冬瓜瑤柱鍋-一上枱非常吸睛,有好大個冬瓜,冬瓜入邊材料豐富,有仿翅、蝦、雞肉、瑤柱,湯底清甜。

手切頂級安格斯牛肉-安格斯牛肉呈大理石紋,脂肪比例平均,肉質鮮嫩多汁。

手打蟹子蝦滑&手打黑松露墨魚滑-手打蝦子蝦滑,入面食到到粒粒蝦,蝦滑爽口彈牙,加上蟹子脆卜卜口感,口感豐富,另外手打黑松露墨魚滑,啖啖墨魚肉,墨魚加入黑松露,味道非常夾,獨特的香味口感好吸引。

太極牛柏葉-好小會見到有黑色牛柏葉,黑牛柏葉滾的時間比起白牛柏葉要快,如果唔係黑柏葉變了非常韌,但黑色的牛柏葉比白色的牛柏葉更有牛味。

即炸黃金響鈴-即叫即炸,一定要襯熱食,炸得非常鬆脆,加上流沙鹹蛋黃,真係好邪惡

感謝 lamlee89
2021年5月1日 透過行動裝置

我哋去咗尖沙咀一間火鍋店,香香宮煮,呢間餐廳最大特色就係有一個個不同宮殿,而且仲有特色衣服可以打卡,做個小公主

今日我哋就係坐喺坤寧宮,準備做一晚公主啦。

醬介錢$26一位,至於湯底我哋揀咗特色卜卜蜆鍋$198

呢個卜卜蜆非常新鮮,好鮮甜,而且好大隻,而且份量都好多,四個人完全夠食。

牛肉係食火鍋必叫,我哋叫咗手設定給安格斯牛肉$348 ,佢用一個類似小痰罐裝住,好有貴氣

另外我哋仲叫咗肉丸拼盤10粒$128,身邊有爽骨豬肉丸、手打鮮牛丸、松露芝心墨
魚丸、手打蟹子鮮蝦丸同埋蟹子墨魚丸

佢哋嘅手打丸好爽口同彈牙,而且好特別,特別係松露墨魚丸,好有松露味,仲有芝心

同埋叫咗新鮮鵝腸$78 ,因為友人非常鍾意食鵝腸,呢度嘅鵝腸肥瘦均勻

總括嚟講呢度嘅食物非常高質,唔係剩係得賣相,而且睇到呢間舖頭嘅熱誠,裝修亦都好特別。

感謝 emma_kaman
2021年4月27日 透過行動裝置

餐廳行宮廷風主題
一入門口就有影相位,甚至有戲服同飾物
連 menu 都整到懿旨咁~

我哋揀咗【平陽公主・消暑冬瓜瑤柱鍋】
用上半個大冬瓜,賣相超有氣勢
中間有滿滿嘅冬瓜粒、肉粒、瑤柱同蝦

【前菜・四格】有中華沙律、花生、甜酸蕎頭同涼拌螺肉
份量適中又開胃,相當貼心呢 ❤️

【鐵扇公主牛魔王拼盤(大)】真係魔王 size 勁大盤呀
有齊頂級雪花牛肉、手切頂級安格斯牛肉、手切本地牛肉、牛、牛舌片、牛柳粒同酒香陳年花雕浸牛肉
又入口即溶咁柔軟到有咬口
各種口感都試勻哂

【手打黑松露墨魚滑】用料新鮮夠哂彈牙
的確食到香濃黑松露味

【香香宮煮響鈴拼盤】係原味即炸響鈴同黃金響鈴雙拼
響鈴係即炸嘅,所以好酥脆
即炸黃金響鈴加咗鹹蛋黃更加惹味

【香香宮煮餃子拼盤・八粒】有蟹黃餃、黑松露蟹肉餃、韭菜豬肉餃同鳳尾鮮蝦雲吞
隻隻都包得飽滿好有料

【手打鮮牛丸・四粒】咬開直頭係爆汁
直正嘅手打丸係唔同啲,極度正

【半熟五花腩】薄身唔肥膩
反而係幾爽口

【香香宮煮雜菜拼盤】除咗蔬菜之外
有蕃茄、栗米、菇菌同蓮藕等等,多元化好健康

【自家製 Baileys奶凍】香香滑滑,酒味唔會過重

造訪日期: 2021年4月
感謝 superbread_foodie
2021年4月21日

宮廷風的裝修很有特色,麻油雞鍋香而味濃,雞腿肉超級好食,煮的入味又不會乾,食物品質高,是打邊爐好去處!

造訪日期: 2021年4月
感謝 Jumparoundtheword

去過Tasty Hotpot Palace嗎? 請分享你的經驗!