“宮殿般的享受”

Tasty Hotpot Palace
香港排名第729 (共15,301家餐廳)
價位: US$0 - US$300
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年4月5日

天氣已經開始轉熱,一眾朋友都想襯還有些少涼意時盡情去食火鍋,其中一位朋友就介紹了這家宮廷風格的火鍋店,現在餐廳有訂座優惠,我們就訂了放工時間好好的放鬆一下。

餐廳裝潢非常有趣,有王位及宮廷服裝可以打卡,連餐牌都用聖旨的設計。食材和醬汁配料的選擇都有很多,最特別是餐廳有蔥油及芝麻提供!一般的火鍋店都沒有這個選擇~
飲品方面點了竹蔗茅根,放置飲品的用具都是宮廷用品,竹蔗茅根味道清甜,不錯~

湯底方面我們就選擇了花膠雞湯鍋。
個雞湯非常濃郁!可以放雞前先飲一碗湯,味道鮮甜且不油膩,飲了兩碗後都沒有口渴,想必沒有加味精!花膠的口感比較軟稔,味道一點都不腥!而半份的雞件份量都非常多!跟著職員提議的煮食時間來煮,雞件煮得非常嫩滑!配搭餐廳的蔥油醬油更加滋味!

配料方面都好出色!

蟹黃餃
六粒售$98,包得大大粒,皮夠薄之餘,肉餡內有極多蟹膏,咬開會見到肉餡被蟹膏染成橙黃色,好足料!

蜂巢冰豆腐
食火鍋必點,能夠將湯底的精華都吸盡,這個雞湯底既健康又濃郁,跟蜂巢豆腐的豆香味好配合~

手打蟹子蝦滑
份量絕對不少,而且蝦滑沒有完全打成蓉,保留了一點蝦身的口感。口感彈牙!

香香宮煮響鈴拼盤
有原味及黃金響鈴各三件,原味配湯底,煮三至四秒就可以將雞湯的鮮味全吸收!而黃金響鈴直接食已經好惹味,能食到鬆脆的口感又能食到咸蛋黃的咸香!

蔬菜方面,點了淮山及蓮藕,好新鮮,口感清脆,味道清甜!薯粉就屬於扁的薯粉,好索湯。

最令人期待的就是鐵扇公主牛魔王拼盤,足足有七款牛!本人就最喜歡手切安格斯牛肉、牛柳粒及牛舌~

手切安格斯牛的脂肪比例一流,食到牛肉的鮮味又帶口感!不用配醬汁已經好出色!而牛柳粒可以清晰看到肥瘦均勻的隔層,一咬下去肉汁滿滿!牛舌口感煙韌,而且不帶騷味,好好味~

整體來說,是值得回頭的火鍋店~

造訪日期: 2021年3月
感謝 Cathleenchan

2021年3月30日 透過行動裝置

之前嚟食個香香官煮,今次再翻兜純粹係因為佢哋服務同埋食物嘅質素都十分之好。一坐低已經有專人幫手消毒碗筷同埋提供搓手液,咁大家就食得安心啦。

今次試咗個新嘢泰式冬陰功卜卜蜆煲($198),卜卜蜆煲入邊超多蜆食到最尾都仍然有好多食唔晒,可能因為叫咗太多其他食物 而且蜆肉入邊完全冇沙,而且蜆肉好鮮甜。至於個冬陰功湯底就不錯,只係密度有些微不足,啱晒啲唔敢食辣嘅朋友。

今次好想食牛肉,所以就叫咗個玉面公主四國牛肉拼盤($498),呢個牛肉拼盤入邊有唔同和牛嘅部位。上枱嗰陣時出晒煙啱晒打卡但係牛肉嘅質素方面一啲都唔輸蝕,和牛雪花分布平均,而且份量十足。但係建議大家唔好淥得咁熟,咁就可以食到最出色嘅和牛啦☝️

至於其他火鍋配料我大力推介呢個黃金炸響鈴($78),個響鈴係即叫即炸既,仲熱辣辣。所謂黃金其實即係鹹蛋咁解,鹹蛋配響鈴好match,雖然好邪惡但係打邊爐浸落個湯度一流呀!

另外呢度嘅手打丸都整咗10分出色,今日叫咗兩款各四粒,每款都係($68),第一款叫咗黑松露芝心墨魚丸。松露香氣十足,而且墨魚好彈牙,入面仲有流心既芝士!另外第二款係手打蟹子鮮蝦丸,一粒蝦丸入邊啲蝦手打到起晒膠,睇得出師傅真係人手打出黎既。蝦肉當然係彈牙啦~

另外想特別推介呢度嘅美濃水蓮($68),朋友叫呢個青菜我都係第一次食。點知原來係好好食好爽口而且好脆之後有機會我都會去再買返嚟自己整呢個菜。

其實見到餐廳入邊仲有好多唔同湯底嘅選擇,下次嚟可以再試吓其他唔同嘅湯底。應該都各有各特色

造訪日期: 2021年3月
感謝 bornforgoodfood
2020年9月11日

今晚黎到呢間以古代宮廷為題嘅火鍋店, 無論裝修定食物款式, 都離不開 “宮廷公主”

一入門, 就會見到張金色龍椅, 非常吸睛, 旁邊仲擺左好多宮廷服裝,貪玩嘅客人都可以穿黎影相介

一坐低, 職員好快就遞上九宮格火鍋醬汁, 有青蔥、蒜蓉、辣椒、芝麻、炸蒜、芫茜、陳醋、蒜油及火鍋醬油

MENU 上火鍋食材款式夠晒多, 就連刺身都有

平陽公主 - 消暑冬瓜瑤柱鍋: 黎到真係嘩一聲, 用左原個冬瓜黎打邊爐, 上面仲有素翅、蝦、蟹柳、瑤柱、雞肉 … 用料十足, 非常矜貴。 之後職員會即刻幫手切開個冬瓜, 切到每件冬瓜慢慢散開, 建議未開始打邊爐時可以飲飲 D冬瓜湯

頂級雪花肥牛 200g: 揀左 200g 嘅份量, 碟肥牛擺盤好靚, 油脂豐富, 油花分佈均勻, 肉質鮮嫩, 肉味濃, 大愛

脆鯇腩片: 鯇腩片一份有成 10 塊, 肉質夠晒結實爽脆, 啖啖都係肉

韭菜豬肉餃: Order 左 4 粒嘅份量, 韭菜餡料飽滿, 味道香濃, 正呀

炸芋頭: 即叫即炸, 所以黎到仲係熱辣辣, 用芋頭打邊爐的確唔錯, 可以吸收晒湯嘅精華

娃娃菜 & 菜心苗: 非常新鮮同大份

自家製竹蔗茅根: 用個大龍壺裝住, 味道清甜解渴, 啱晒打邊爐時潤一潤

造訪日期: 2020年9月
2  感謝 Yanita_Yan
2020年7月18日 透過行動裝置

一入到哩間香香宮煮已經嘩出黎裝修好堂皇之餘, 仲有個area比你影皇宮相tim !!! 如果唔係疫情咁勁我都一定會試上身, 影相呃like haha 。下次大概可以……

一坐鍋底都未叫就放低左小食比我地4格小食望真D !! OMG 係鮑魚呀!!! 直頭嚇親tim !! 一秒勁高

我地揀左特色卜卜硯鍋底, d硯多到暈食極都仲有, 隻隻都大大隻好厚肉, 仲令個湯變得鮮甜tim!!

始終2個女仔食唔到大多, 哩度好貼心d丸類餃類都可以叫半份/雜錦. 試多幾款唔同人都開胃D☺☺

醉雞 $78 好抵食又滑又入味

哩度d餃好特別, 絕對係有心思, 連個賣相都勁cute

鴨血同樣抵食又大件雖然都係最襯麻辣鍋

竹蔗茅根係一壼咁上, 仲要連個壼都配合返個型格主題

造訪日期: 2020年7月
感謝 NanaMcMuffin
2020年7月12日 透過行動裝置

今晚和朋友來到這家以清朝宮廷cosplay 聞名的尖沙咀中式火鍋餐廳, 真是聞名不如見面,令我大開眼界!

還未進門,便看到了古色古香、有點浮誇的「香香宮煮亅 牌匾,再進門便是貴妃娘娘的鳳椅! 旁邊還掛滿了大大小小的 宮廷服飾,讓食客實時穿越時空、回到清宮, 一嚐當貴妃和皇上的滋味。

我們點餐的菜單,造型也像是宮廷內使用的奏摺, 玩味十足!

我們點了一個冬瓜盅湯底,十分精緻。

火鍋配料方面,我們點了牛肉 、 自家製肉丸 、 冰豆腐 、 薯粉 及蔬菜籃, 清淡得來又十分養生, 凡事皆以聖上的龍體為重, 十分切合是晚的主題。

造訪日期: 2020年7月
2  感謝 FUKURO-Fook-Fook

去過Tasty Hotpot Palace嗎? 請分享你的經驗!