“再一次宮廷享受”

Tasty Hotpot Palace
香港排名第65 (共15,536家餐廳)
價位: US$0 - US$300
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年3月30日 透過行動裝置

之前嚟食個香香官煮,今次再翻兜純粹係因為佢哋服務同埋食物嘅質素都十分之好。一坐低已經有專人幫手消毒碗筷同埋提供搓手液,咁大家就食得安心啦。

今次試咗個新嘢泰式冬陰功卜卜蜆煲($198),卜卜蜆煲入邊超多蜆食到最尾都仍然有好多食唔晒,可能因為叫咗太多其他食物 而且蜆肉入邊完全冇沙,而且蜆肉好鮮甜。至於個冬陰功湯底就不錯,只係密度有些微不足,啱晒啲唔敢食辣嘅朋友。

今次好想食牛肉,所以就叫咗個玉面公主四國牛肉拼盤($498),呢個牛肉拼盤入邊有唔同和牛嘅部位。上枱嗰陣時出晒煙啱晒打卡但係牛肉嘅質素方面一啲都唔輸蝕,和牛雪花分布平均,而且份量十足。但係建議大家唔好淥得咁熟,咁就可以食到最出色嘅和牛啦☝️

至於其他火鍋配料我大力推介呢個黃金炸響鈴($78),個響鈴係即叫即炸既,仲熱辣辣。所謂黃金其實即係鹹蛋咁解,鹹蛋配響鈴好match,雖然好邪惡但係打邊爐浸落個湯度一流呀!

另外呢度嘅手打丸都整咗10分出色,今日叫咗兩款各四粒,每款都係($68),第一款叫咗黑松露芝心墨魚丸。松露香氣十足,而且墨魚好彈牙,入面仲有流心既芝士!另外第二款係手打蟹子鮮蝦丸,一粒蝦丸入邊啲蝦手打到起晒膠,睇得出師傅真係人手打出黎既。蝦肉當然係彈牙啦~

另外想特別推介呢度嘅美濃水蓮($68),朋友叫呢個青菜我都係第一次食。點知原來係好好食好爽口而且好脆之後有機會我都會去再買返嚟自己整呢個菜。

其實見到餐廳入邊仲有好多唔同湯底嘅選擇,下次嚟可以再試吓其他唔同嘅湯底。應該都各有各特色

造訪日期: 2021年3月
感謝 bornforgoodfood

2020年9月11日

今晚黎到呢間以古代宮廷為題嘅火鍋店, 無論裝修定食物款式, 都離不開 “宮廷公主”

一入門, 就會見到張金色龍椅, 非常吸睛, 旁邊仲擺左好多宮廷服裝,貪玩嘅客人都可以穿黎影相介

一坐低, 職員好快就遞上九宮格火鍋醬汁, 有青蔥、蒜蓉、辣椒、芝麻、炸蒜、芫茜、陳醋、蒜油及火鍋醬油

MENU 上火鍋食材款式夠晒多, 就連刺身都有

平陽公主 - 消暑冬瓜瑤柱鍋: 黎到真係嘩一聲, 用左原個冬瓜黎打邊爐, 上面仲有素翅、蝦、蟹柳、瑤柱、雞肉 … 用料十足, 非常矜貴。 之後職員會即刻幫手切開個冬瓜, 切到每件冬瓜慢慢散開, 建議未開始打邊爐時可以飲飲 D冬瓜湯

頂級雪花肥牛 200g: 揀左 200g 嘅份量, 碟肥牛擺盤好靚, 油脂豐富, 油花分佈均勻, 肉質鮮嫩, 肉味濃, 大愛

脆鯇腩片: 鯇腩片一份有成 10 塊, 肉質夠晒結實爽脆, 啖啖都係肉

韭菜豬肉餃: Order 左 4 粒嘅份量, 韭菜餡料飽滿, 味道香濃, 正呀

炸芋頭: 即叫即炸, 所以黎到仲係熱辣辣, 用芋頭打邊爐的確唔錯, 可以吸收晒湯嘅精華

娃娃菜 & 菜心苗: 非常新鮮同大份

自家製竹蔗茅根: 用個大龍壺裝住, 味道清甜解渴, 啱晒打邊爐時潤一潤

造訪日期: 2020年9月
2  感謝 Yanita_Yan
2020年7月18日 透過行動裝置

一入到哩間香香宮煮已經嘩出黎裝修好堂皇之餘, 仲有個area比你影皇宮相tim !!! 如果唔係疫情咁勁我都一定會試上身, 影相呃like haha 。下次大概可以……

一坐鍋底都未叫就放低左小食比我地4格小食望真D !! OMG 係鮑魚呀!!! 直頭嚇親tim !! 一秒勁高

我地揀左特色卜卜硯鍋底, d硯多到暈食極都仲有, 隻隻都大大隻好厚肉, 仲令個湯變得鮮甜tim!!

始終2個女仔食唔到大多, 哩度好貼心d丸類餃類都可以叫半份/雜錦. 試多幾款唔同人都開胃D☺☺

醉雞 $78 好抵食又滑又入味

哩度d餃好特別, 絕對係有心思, 連個賣相都勁cute

鴨血同樣抵食又大件雖然都係最襯麻辣鍋

竹蔗茅根係一壼咁上, 仲要連個壼都配合返個型格主題

感謝 NanaMcMuffin
2020年7月12日 透過行動裝置

今晚和朋友來到這家以清朝宮廷cosplay 聞名的尖沙咀中式火鍋餐廳, 真是聞名不如見面,令我大開眼界!

還未進門,便看到了古色古香、有點浮誇的「香香宮煮亅 牌匾,再進門便是貴妃娘娘的鳳椅! 旁邊還掛滿了大大小小的 宮廷服飾,讓食客實時穿越時空、回到清宮, 一嚐當貴妃和皇上的滋味。

我們點餐的菜單,造型也像是宮廷內使用的奏摺, 玩味十足!

我們點了一個冬瓜盅湯底,十分精緻。

火鍋配料方面,我們點了牛肉 、 自家製肉丸 、 冰豆腐 、 薯粉 及蔬菜籃, 清淡得來又十分養生, 凡事皆以聖上的龍體為重, 十分切合是晚的主題。

3  感謝 FUKURO-Fook-Fook
2020年7月8日 透過行動裝置

香香宮煮-宮廷式火鍋體驗

一進店內己經充斥濃厚的宮廷色彩,雕花的天花吊燈、紅木色的倚背椅子、中式的木屏風間牆、古時皇宮的大門和不同貴妃宮殿名稱的牌匾。

長平公主。豬軟骨蕃茄湯鍋
超濃郁的蕃茄湯底,內裏加入大量新鮮蕃茄,令湯底酸酸甜甜非常開胃。再配上炆煮得軟腍的豬軟骨。

頂級雪花肥牛
薄切的雪花肥牛,輕輕一焯就可以吃,油脂分布分明,肉質鮮嫩、牛味濃郁。

蟹黃餃
鮮味十足的餃子,濃郁的蟹膏加上蟹肉絲。

手打蟹子墨魚丸
爽口彈牙的手打墨魚丸,真材實料之選。

紫菜腐皮卷
非常有特色的火鍋配料,豐富大豆香的腐皮加上鹹香的紫菜,兩者配搭得很。

感謝 justforshan

去過Tasty Hotpot Palace嗎? 請分享你的經驗!