“愛上純素雪糕”
Dama的評論

Dama
使用外送服務
香港排名第51 (共219家小吃)
價位: US$38 - US$150
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
4 週前評論 透過行動裝置

上次只嚟食咗杯雪糕,今晚就同媽媽嚟呢到食晚餐,呢到食純素食雪糕,仲有其他麵食、卷物都係素食系列,我哋兩個人食咗3個套餐 + 一杯雪糕,勁滿足

港式雞蛋仔軟雪糕 $78
被呢款外型靚到爆嘅雪糕吸引住,食落仲唔會好甜;媽媽就揀咗「紅肉火龍果」雪糕味道清甜;除咗雪糕仲有個朱古力雞蛋仔包圍住,無蛋嘅雞蛋仔一樣都外脆內軟;配搭埋多款唔同水果,賣相真係100分

和風沙律百頁豆腐淮山拌麵 $88
爽口彈牙嘅拌麵(白色及紫色),配菜有軟滑百頁豆腐、沙律菜、車厘茄、豆及菇,配埋日式醬料,健康又有益

日式麻醬烤豆腐卷 $88
卷皮包住百頁豆腐、豆、甘筍、羽衣甘藍、車厘茄,再配埋濃郁日式麻醬,食落口感豐富

牛油果燒烤醬素菜卷 $88
大大舊軟滑牛油果配燒烤醬,素菜卷好多款唔同配料,清新好味

跟餐配
牛油果香蕉沙冰 ~ 牛油果 + 香蕉,香滑凍冰冰好飲

柚橙暖粒粒
暖粒粒水果茶,有柚 + 橙,夠健康養生

粉葛赤小豆扁豆素湯 (杯裝)
材料十足素湯,湯料有蓮藕、粉葛、赤小豆、腰果及扁豆,健康好飲

造訪日期: 2021年4月
感謝 SukiYeung

2021年2月17日 透過行動裝置

一段時間無食 DAMA"大媽雪糕"
總係會有點想念
新年去行街辦年貨經過
見大媽又推出左唔少新產品組合
好自然又不其然地被吸引住
DAMA既雪糕係每天於店內新鮮製造
❌沒有採用任何蛋或奶製成
係名副其實既純素軟雪糕
貓山王榴槤軟雪糕  HKD$68
作為超級榴槤迷既我,終於都食到佢啦 哩隻貓山王榴槤雪糕唔係超濃郁嗰種,但同樣地會聞到佢既香味 雪糕口感軟滑細緻,做得幾出色 Annie建議如果榴槤味更重會更開心呢~
☕開心果雪糕配Affogato  HKD$68(+$10)
一種以特濃咖啡☕配上雪糕既意式甜品食法,雪糕可以選擇當天供應之口味。將開心果雪糕浸透喺微苦帶甘既濃縮咖啡,雪糕彷彿被淹沒般,好治癒既視覺效果 一冷一熱既雙重獨特口感,好特別 加10蚊不妨試下。
麵食套餐 (麵和飲品)  HKD$88
和風紫菜百頁豆腐淮山拌麵
雪梨蘋果四季春
純素原來都可以食得飽 裡面有超多料!! 很喜歡富有口感既百頁豆腐 其他配料車厘茄、冬菇、青豆、羽衣甘藍、芝麻、紫菜、沙律菜等等 淮山拌麵又爽又滑 成個感覺健康清新 加入胡麻醬及和風鼓油已經好夠味,估唔到純素都可以咁好味️
DAMA純素湯包  HKD$58
仲買左個外賣盒裝純素湯包 - 猴頭菇健脾湯,將佢放入熱水坐熱就飲得,好方便 百分百香港製造 & 無添加
DAMA
尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓411號舖

造訪日期: 2021年2月
3  感謝 foodie_anniechan
2021年1月11日

K11 Musea 岩岩開個陣,呢間雪糕十分出名好多人打卡,就係因為咁就吸引到我眼球,見到都忍唔住要試下~

佢係一間素食雪糕,冇加奶同蛋,岩曬食素既朋友呀!今次揀左紅肉火龍果軟雪糕。咦,得喎!食落香滑軟綿,唔會太甜又有香果味。上網一查先知原來佢地嘅雪糕有85%都係生果,真材實料。

另外,鋪頭入面仲有其他小食賣,例如蛋糕同水果茶。今次只係試到雪糕,以佢杯雪糕嘅質素,相信水果茶應該都會幾好飲~

DAMA (尖沙咀)
K11 Musea 4 樓 411 號舖

造訪日期: 2020年11月
感謝 3poorguys
2020年12月12日 透過行動裝置

有無人同我一樣鍾意冬天食雪糕?朋友見到K11 musea呢間純素雪糕店出左榴槤雪糕,躍躍欲試,去到見佢而家踩過界出埋湯品同輕食,就順便食埋正餐。小店主要做外賣,但疫情之下商場人流唔多,當日都有位堂食。店員好熱情介紹產品,值得一讚。

火龍果芒果軟雪糕
原本想試佢地嘅牛油果抹茶雪糕,但原來週末先供應,就要左火龍果同芒果呢個非常igable嘅組合,雪糕筒仲有兩款顏色可以揀,味道就無乜分別。火龍果味不愧係王牌,味道天然,仲食到果籽碎,呂宋芒味就清香同甜少少,質感似幼滑少少嘅雪葩。

貓山王榴槤雪糕
麻麻地榴槤嘅我只係食左幾啖,榴槤味相當濃郁,受朋友讚賞,值得一提嘅係雪糕用燕麥奶製作,啱晒我呢啲有乳糖不耐症嘅人。

和風紫菜百頁豆腐淮山拌麵
淮山麵麵質爽口,配菜就有車厘茄、蠶豆、菇、沙律菜同好彈口嘅百頁豆腐,配甜甜地嘅冷面汁麻醬。

牛油果燒烤醬素菜卷
食唔到牛油果雪糕就食牛油果wrap,全部都係蔬菜非常健康,加左燒烤醬令味道無咁單調。

☕️火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶
呢杯簡直集合左我鍾意嘅材料,有別於膩滯嘅芝士奶蓋,呢度嘅奶蓋輕盈重豆味,而且混入左果仁碎好有咬口(如果餐廳提供粗飲管會更方便),茶底就係紅肉火龍果加杏仁奶同烏龍茶,火龍果味道相對較強,但都飲到茶香,唔錯。

☕️芒果熱情果紅茶
朋友就叫左清啲嘅水果茶,錫蘭紅茶底加酸酸甜甜芒果同熱情果,唔額外加糖都夠味,消滯之選。

造訪日期: 2020年12月
1  感謝 hkfoodpath
2020年9月14日 透過行動裝置

港式雞蛋仔配紅豆味軟雪糕($72)
"純素無牛奶的雪糕都幾特別 紅豆唔會太濃太甜 口感細滑"
"雞蛋仔夠香脆又重蛋香味 唔會因為雪糕而好快變淋"
*雪糕口味每日只有三款可選 今日可選口味為紅豆 榴槤 芒果 底部有燕麥碎
2. 牛油果燒烤醬素菜卷+士多啤梨芒果沙冰($88)
"素菜卷超足料 食到粒粒的牛油果果肉 大滿足!"
"士多啤梨芒果沙冰感覺好清新 食材新鮮"
3. 蕃薯條+泡沫咖啡($68)
"蕃薯條夠香脆 口感好正 咬落去好香口 有天然蕃薯的甜味"
"今次我選用了燕麥奶沖cappuccino 都係我第一次飲咋 味道尚算配合到 咖啡外賣杯超靚 打卡一流"
*泡沫咖啡可選用杏仁奶/燕麥奶/豆奶
4. 芒果希臘乳酪杯($38)
"健康之選 酸酸地又唔會太甜"
"好細心地分開左nuts同yogurt 要食既時候先將佢地mix埋一齊"

造訪日期: 2020年8月
感謝 kanalaw

去過Dama嗎? 請分享你的經驗!