“#cassiegotst”
Dama的評論

Dama
線上訂購
香港排名第59 (共212家小吃)
價位: US$38 - US$150
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2020年6月1日 透過行動裝置

#cassiegotst
熟悉我嘅人都知我間中會食下素,除左想食得健康啲之外,都想為環境出一份力。因為現代人多肉飲食對地球已經造成好大負擔,全球食物供應已經開始失衡。成日都會見到IG有人打卡影好靚嘅素食雪糕,今日我都終於去左打卡啦。
Vegan單味雪糕筒原來每日嘅味道都會有少少唔同,好彩去個日有齊我想食嘅紅肉火龍果味($42)同榴櫣味($68),雪糕成份係無牛奶嘅,所以全素者可以放心!紅肉火龍果味有80%用左菲律賓紅肉火龍果製造,顏色鮮豔,非常搶眼,唔怪得咁多人鍾意打卡。食落啖啖都有果香,而且甜度較榴櫣低,味道清爽,連同火龍果籽完全唔膩。兩杯雪糕質地挺身,帶微微冰感,入口滑溜,不會溶化得太快,每杯都會轉足4個圈,性價比高。
店面的磚牆上印有品牌標語 "we are Dreama, not a salted fish.",致力推動素食,非常值得大家支持。餐廳除左供應植物奶雪糕,仲有素菜卷、冷壓果汁、果茶等等,希望令到年輕一代更容易嘗試,接納素食。食完雪糕個口好凍,所以叫咗個熱辣辣小食 - 鹽烤百頁豆腐,比一般豆腐Q軟,個口感好得意好有彈性。口感飲品我同朋友就揀左紅菜頭雪梨檸檬汁($62)同泡沫咖啡($42),個紅菜頭汁我自己好鐘意,感覺好fresh,之後一日我覺得腸胃消化同吸收都好左,非常推介大家都試下一個星期素食一日。
味道評分▶️ (4.5)
抵食評分▶️ (4.5)
回購評分▶️ (4.5)
➡️ DAMA (尖沙咀)
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat
FB: @cassiegotravel

造訪日期: 2020年6月
感謝 cwycassie

2020年5月19日

近年開始崇尚全素無蛋奶主義,DAMA作為一間以無蛋奶主素為主打嘅健康甜品店,算得上係最熱門最高質!
炎炎夏日最鍾意成班fd一放假就約埋嚟食雪糕兼打卡❣️

★★★★★貓山王榴槤×楊枝甘露軟雪糕筒 $72
每次嚟都必食軟雪糕,軟雪糕同雪糕筒都係無牛奶或雞蛋成分。全素夠晒健康
而今次呢隻來自馬來西亞嘅頂級貓山王榴槤,淨係聞落隻味已經係極香濃,口感綿滑細致冇得輸
楊枝甘露果香甘甜,建議分開食就唔會被榴槤搶晒味,更高享受
個cone係用燕麥做帶有微微抹茶味

★★★★★港式雞蛋仔軟雪糕(火龍果×竹炭可可椰子) $74
80%紅肉火龍果賣相火艷得嚟食落都非常清甜消暑!
竹炭可可椰子味則較為厚實,竹炭可可味濃郁帶有一絲絲椰香同椰絲淡香味,
記得帶支水或紙巾小心食到牙仔黑晒
雞蛋仔係有落到雞蛋同牛油的,咬落都好香脆,
配料有水果片同燕麥做底,超足料大大份超飽!

★★★★神石榴/雪梨/檸檬 $62
食完雪糕仲可以飲返杯水果茶
搽用cold pressed技術,
神石榴/雪梨/檸檬三種味都飲得出好balance,
而神石榴更係高纖營養價值豐富

★★★★芒果熱情果乳酪沙冰 $48
夠冰夠消暑又唔會太甜,100%天然

★★★★★地瓜薯條 $38
地瓜薯條比較少人打卡但其實都係我嘅至愛
一大杯薯條使用少量油氣炸,比起傳統油炸更潔淨、安全、健康
咬落外脆內軟,唔會油膩仲好香甜番薯味
餐廳仲有賣各種口味的心太軟﹑素菜捲同低糖蛋糕等
係到食足幾個鐘打下躉又輕輕鬆鬆過一日啦

造訪日期: 2020年4月
感謝 Ayumilcy
2020年5月4日 透過行動裝置

DAMA

之前成日都見foodie介紹呢間純素甜品店,好難想像雪糕會純素冇奶。成日凝住冇奶既雪糕會唔夠滑唔好食,今次食完DAMA就冇左呢個stereotype。店長好有heart去推廣vegan lifestyle,好有耐性同小編解釋原材料同vegan雪糕既整法,小編gain左好多insights about vegan lifestyle,會慢慢了解更多,為健康為地球去adapt vegan lifestyle都係好事。
紅豆抹茶雙味軟雪糕鮮果杯 $52
抹茶以山政小山園抹茶粉製成, 紅豆以日本北海道十勝紅豆製作,口感能做到好細滑。抹茶味夠濃郁甘澀,紅豆係真才實料既味道。不過,抹茶味有d太出,搶左紅豆既味道
抹茶vegan軟雪糕筒
抹茶以山政小山園抹茶粉製成,店主話因為抹茶粉用左貴野,同埋抹茶比例調高左,即使冇加奶,口感能做到好細滑。抹茶味夠濃郁唔會澀,係,紅豆係真才實料既味道。
鹽烤百頁豆腐$38超級無敵好味,連C先生都大讚,豆腐外焦內嫩,落左啲椒鹽去調味,夠味。之後一定會番兜
雞蛋仔$42有燕麥碎係底,呢個係有蛋既成份,味道都好好,今次有叫到雪糕,連埋純素雪糕一定更加好味!
鮮果烏龍茶 $45係甘香嘅烏龍茶,好清香,啲茶葉好靚,落咗鮮果粒,帶點甜味,但唔會搶左烏龍茶既焦點,主角依然係烏龍茶,係咁熱嘅天氣飲真係好解渴!
燕麥奶latte用燕麥奶沖咖啡唔係一件簡單嘅事,用好nutty既豆就好夾,咖啡味好rich,燕麥味好gentle,成件事好match。
地址:尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓411號舖

造訪日期: 2020年5月
感謝 hksharingwithlove
2020年4月10日

#DAMA #K11Musea

耐唔耐都想食吓素,見到呢間DAMA 提供一系列包含純素的素食、天然餅點小吃,冷榨果汁及純素軟雪糕。

韓式江南素菜捲($58): 有好多蔬菜絲同菇類,個醬汁幾開胃又吸引

下次試埋其他
===========
DAMA

造訪日期: 2020年4月
感謝 Ramy T
2020年3月23日

之前成日見到有好多foodie拎住個色彩繽紛嘅雪糕打卡,
原來就係—「DAMA」,
「DAMA」主打多款口味的純素軟雪糕、低糖蛋糕甜品等,
而且最重要嘅係不含蛋奶素,
啱晒純素食者、蛋奶過敏者和健康人士~

「DAMA」嘅軟雪糕除咗人氣經典嘅紅肉火龍果口味之外,
仲有期間限定嘅貓山王榴槤味,
身為榴槤愛好者梗係唔可以錯過啦!

食雪糕筒會搞到周圍都係,
可以叫杯裝,有脆脆杯或水果杯揀。
推薦❗️貓山王榴槤純素軟雪糕
入口香滑軟綿,
而且軟雪糕內含80%新鮮果肉,
咁足料!唔怪得榴槤味咁true咁香濃!
係小編食過至今最濃味嘅榴槤雪糕之一~
配搭嘅水果豐富又新鮮,正!

小妹最鐘意食楊枝甘露,
楊枝甘露變成雪糕會係點?
雪糕筒可以揀返自己鍾意嘅顏色:黑色或紅色,
其實味道都係一樣原味嘅味道!
芒果嘅清香比較突出,
都說得過去嘅楊枝甘露味,
不過可能加返啲柚子嘅酸香會更好!

除咗雪糕和蛋糕,
 「DAMA」仲有賣果汁、果茶、湯品、小食和wrap,
適逢抗疫時期,仲有抗疫湯水,潤肺健脾,增強抵抗力,同心抗疫!
所有食品夠晒健康,
啱晒愛健康愛美嘅OL~

Cold pressed juice(冷壓果汁)比鮮榨果汁能有效保存水果原有營養,
而且係純正100%果汁,保証夠原汁原味~
推薦❗️神石榴、雪梨、檸檬($62)
加入左營養價值豐富嘅神石榴,
有獨特嘅香氣,
最重要係低卡路里,纖維高,又含豐富嘅維他命。

推薦❗️鹽烤百頁豆腐($38)
百頁豆腐係由豆漿製成的,口感更獨特更彈牙,
店家更採用氣炸鍋炮製,相對地用少啲油,
食落更健康,
只係簡單地灑上胡椒鹽已經夠晒惹味!

值得一讚嘅係,
店家採用可循環使用嘅匙羹和叉,
帶返屋企循環再用都得!
為環保出一分力!

造訪日期: 2020年3月
感謝 foodie_talk

去過Dama嗎? 請分享你的經驗!