“Vegan雪糕正”
Dama的評論

Dama
線上訂購
香港排名第72 (共202家小吃)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
3 週前評論 透過行動裝置

DAMA

之前成日都見foodie介紹呢間純素甜品店,好難想像雪糕會純素冇奶。成日凝住冇奶既雪糕會唔夠滑唔好食,今次食完DAMA就冇左呢個stereotype。店長好有heart去推廣vegan lifestyle,好有耐性同小編解釋原材料同vegan雪糕既整法,小編gain左好多insights about vegan lifestyle,會慢慢了解更多,為健康為地球去adapt vegan lifestyle都係好事。
紅豆抹茶雙味軟雪糕鮮果杯 $52
抹茶以山政小山園抹茶粉製成, 紅豆以日本北海道十勝紅豆製作,口感能做到好細滑。抹茶味夠濃郁甘澀,紅豆係真才實料既味道。不過,抹茶味有d太出,搶左紅豆既味道
抹茶vegan軟雪糕筒
抹茶以山政小山園抹茶粉製成,店主話因為抹茶粉用左貴野,同埋抹茶比例調高左,即使冇加奶,口感能做到好細滑。抹茶味夠濃郁唔會澀,係,紅豆係真才實料既味道。
鹽烤百頁豆腐$38超級無敵好味,連C先生都大讚,豆腐外焦內嫩,落左啲椒鹽去調味,夠味。之後一定會番兜
雞蛋仔$42有燕麥碎係底,呢個係有蛋既成份,味道都好好,今次有叫到雪糕,連埋純素雪糕一定更加好味!
鮮果烏龍茶 $45係甘香嘅烏龍茶,好清香,啲茶葉好靚,落咗鮮果粒,帶點甜味,但唔會搶左烏龍茶既焦點,主角依然係烏龍茶,係咁熱嘅天氣飲真係好解渴!
燕麥奶latte用燕麥奶沖咖啡唔係一件簡單嘅事,用好nutty既豆就好夾,咖啡味好rich,燕麥味好gentle,成件事好match。
地址:尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓411號舖

造訪日期: 2020年5月
感謝 hksharingwithlove

2020年4月10日

#DAMA #K11Musea

耐唔耐都想食吓素,見到呢間DAMA 提供一系列包含純素的素食、天然餅點小吃,冷榨果汁及純素軟雪糕。

韓式江南素菜捲($58): 有好多蔬菜絲同菇類,個醬汁幾開胃又吸引

下次試埋其他
===========
DAMA

造訪日期: 2020年4月
感謝 Ramy T
2020年3月23日

之前成日見到有好多foodie拎住個色彩繽紛嘅雪糕打卡,
原來就係—「DAMA」,
「DAMA」主打多款口味的純素軟雪糕、低糖蛋糕甜品等,
而且最重要嘅係不含蛋奶素,
啱晒純素食者、蛋奶過敏者和健康人士~

「DAMA」嘅軟雪糕除咗人氣經典嘅紅肉火龍果口味之外,
仲有期間限定嘅貓山王榴槤味,
身為榴槤愛好者梗係唔可以錯過啦!

食雪糕筒會搞到周圍都係,
可以叫杯裝,有脆脆杯或水果杯揀。
推薦❗️貓山王榴槤純素軟雪糕
入口香滑軟綿,
而且軟雪糕內含80%新鮮果肉,
咁足料!唔怪得榴槤味咁true咁香濃!
係小編食過至今最濃味嘅榴槤雪糕之一~
配搭嘅水果豐富又新鮮,正!

小妹最鐘意食楊枝甘露,
楊枝甘露變成雪糕會係點?
雪糕筒可以揀返自己鍾意嘅顏色:黑色或紅色,
其實味道都係一樣原味嘅味道!
芒果嘅清香比較突出,
都說得過去嘅楊枝甘露味,
不過可能加返啲柚子嘅酸香會更好!

除咗雪糕和蛋糕,
 「DAMA」仲有賣果汁、果茶、湯品、小食和wrap,
適逢抗疫時期,仲有抗疫湯水,潤肺健脾,增強抵抗力,同心抗疫!
所有食品夠晒健康,
啱晒愛健康愛美嘅OL~

Cold pressed juice(冷壓果汁)比鮮榨果汁能有效保存水果原有營養,
而且係純正100%果汁,保証夠原汁原味~
推薦❗️神石榴、雪梨、檸檬($62)
加入左營養價值豐富嘅神石榴,
有獨特嘅香氣,
最重要係低卡路里,纖維高,又含豐富嘅維他命。

推薦❗️鹽烤百頁豆腐($38)
百頁豆腐係由豆漿製成的,口感更獨特更彈牙,
店家更採用氣炸鍋炮製,相對地用少啲油,
食落更健康,
只係簡單地灑上胡椒鹽已經夠晒惹味!

值得一讚嘅係,
店家採用可循環使用嘅匙羹和叉,
帶返屋企循環再用都得!
為環保出一分力!

造訪日期: 2020年3月
感謝 foodie_talk
2020年3月6日 透過行動裝置

之前同男友去K11 Musea都會食隔離間雪糕店,我話不如試下隔離果間,佢就話食過純素雪糕覺得好鞋好難食,所以唔肯試下。

今次唔同喇!可能疫情關係,食開嗰間食雪糕店無開,我就拉佢黎食呢間純素雪糕店,而且有位坐添,可以慢慢食。

點解我想食呢間因為我啲腸比較敏感,有時食咗奶類會搞肚痛,而呢間雪糕店嘅雪糕標明不含奶類, 適合有乳糖不耐症或對腸胃較敏感嘅人食用,亦都適合純素食者食用。

我點左個介紹有含80%菲律賓紅肉火龍果嘅雪糕,有少少似雪芭但少咗冰多咗cream嘅感覺,都幾滑,一啲都唔鞋!(邊個話純素雪糕鞋架!)

男友試榴槤雪糕,杯裝賣相都幾似,但比火龍果雪糕更creamy,好似食緊雪凍咗嘅榴槤蓉咁。

眼見斑蘭蛋糕好似海綿蛋糕咁鬆軟,但話係心太軟,買埋黎試下,估唔到有少少驚喜,雪櫃睇佢好似好有彈性,但係出到嚟好似有少少脆皮,用匙羹撥開係好稠嘅溶醬,唔係流心,但係班蘭嗰個味道非常之香濃,新鮮入口嘅口感都係好強烈班蘭嘅感覺,用香精係唔會有嘅口感。

因為想坐耐啲,見雪糕同斑蘭蛋糕都咁正,就點左個熱食,鹽烤百頁豆腐,甜品店食鹹食,估唔到都好好食,豆腐做到個心都有啲creamy嘅感覺,而且鹹味調較得好好,又夠熱夠香口,份量又算多。

但食完鹹食始終都係要飲番杯嘢,一個飲咖啡一個飲茶,咖啡的奶係素奶,有三種選擇,我點了燕麥奶,味道跟普通咖啡差別不大,只係奶嘅口感無咁厚身。

另外,見到雪櫃有心型檸檬賣,好得意!

食完呢餐感覺自己又健康咗!今次仲好似無肚痛添!
而且男友肯轉場了。

造訪日期: 2020年3月
感謝 Jess I
2020年2月4日 透過行動裝置

這招牌烏龍茶是水果茶,喝一口,發現這烏龍茶茶味香而不太濃,和水果的味道很相配,這次實在一改我對烏龍茶的感覺。茶裏面的水果有橘子、檸檬、奇異果、蘋果和草莓,把茶喝光之後,我連水果也一併吃掉(檸檬除外),這些水果都鮮甜可口。
這店面積不大,裝潢很有格調。店子的座位不多,我坐在近入口的椅子,很舒服,很有悠閒的感覺。裏面的座位比較特別(可以看照片)但坐上去就沒有近入口的椅子那麼舒適。
這店是自助形式,就是點飲品後自行領取到座位飲用,店員雖然不提供什麼服務,但都算有禮貌。不過,其中一位店員在調製飲品時,沒有戴上口罩,還是戴上口罩比較衛生吧。

造訪日期: 2020年2月
感謝 kypoon817

去過Dama嗎? 請分享你的經驗!