“「即使要蒙著我嘴,我亦可高呼~」”
Kikanbo的評論

Kikanbo
使用外送服務
香港排名第1,885 (共15,375家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣

自從做左foodie之後,體重不斷上升,
感覺離變做肥仔不遠了。但為左不斷發掘
好西,唯有犧牲小我,完成大我。我感覺到
呢個moment,已經無人可以阻到我向著
地獄奔跑,再一次挑戰銅鑼灣拉麵界最頂級既
鬼門關「鬼金棒」,麻辣中尋歡!
拉 麵 -
▪ 味 玉 芫 荽 辣 麻 味 噌 拉 麵 - $110(+15)
▫ 芫荽好!好芫荽!香港出左一條好菜叫芫荽!
其實芫荽係一種好兩極化既東西。只有好感
同反感,永遠無中間,而我就屬於鍾情到
癲喪程度,事關每次食麵我都一定要落芫荽。
而今次亦唔例外,成碗拉麵都鋪滿哂芫荽,
感覺好治癒,再加多15蚊要埋粒溏心蛋,
成個香味非常濃郁;辣既程度我揀左中麻
中辣,而麵條吸收哂湯底精華,軟硬適中;
配搭厚滑叉燒,口感軟腍入味,相當好食!
▪ 味 玉 辣 麻 味 噌 拉 麵 - $100
▫ 另一碗我朋友唔太食得辣,所以點左個
小麻小辣,再加多隻玉子。玉子咬落中間
仲有流心狀態,認真誘惑;湯底相對無咁
鮮色,呢個辣度岩岩好,又唔會太油膩,唔錯。
鬼 金 棒
銅 鑼 灣 謝 斐 道 530 號 地 舖

造訪日期: 2021年5月
感謝 lankiman6330

2021年5月7日 透過行動裝置

琴晚心思思掛住鬼金棒嘅海量芫荽拉麵,今日就來食啦 去咗銅鑼灣分店,店舖地方唔大,有幾個吧枱位,好有日本拉麵店特色。裝修風格以暗紅為主,背景音樂係震奮嘅鼓聲,好似去咗另一個國度咁 食都食得興奮啲

芫荽麻辣味噌拉麵 $125
一如既往係滿滿嘅芫荽丫 芫荽控應該知我有幾興奮 呢碗拉麵揀咗小辣,中麻,加咗$15半熟蛋,裏面本身有舊細叉燒。叉燒肥瘦均勻,肉質軟嫩,充滿脂香。湯底味道有好微好微嘅辣,麻香,夠唒濃郁,粗身麵條滑溜,連湯底一齊食好鬼正

增量叉燒x2 麻辣味噌拉麵 $165
增量叉燒一塊等於普通拉麵嘅叉燒三塊!厚切又大塊,好扺食!同樣揀咗小辣,中麻,加咗$15半熟蛋,$15玉米荀。一啖咬落去半熟蛋中間流心流唒蛋汁出黎,半熟狀態啱啱好,好正丫!玉米荀份量都幾多,鮮甜爽口,好味

造訪日期: 2021年5月
感謝 Nancyyung
2021年3月22日 透過行動裝置

餐廳:鬼金棒 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣謝斐道530號地舖

日本人氣麻辣拉麵店鬼金棒 @kikanbo_hongkong 已經喺香港開設左兩間分店,分別位於銅鑼灣同尖沙咀,而香港首間店座落喺銅鑼灣,開業咗兩年有多都係第一次幫襯

運用唐辛子嘅「辣」仲有和歌山縣產葡萄山椒嘅「麻」,塑造出唔同辣椒混合埋一齊嘅味噌湯底,鬼金棒嘅鬼增級麻辣吸引咗唔少鍾意食辣嘅朋友,唔知你又夠唔夠膽挑戰呢?

芫荽辣麻味噌拉麵 $110
辣同麻嘅程度可以按個人喜好選擇,就算唔食得辣嘅人都有唔辣可以揀,我就揀咗小麻小辣。湯底每日熬製超過8個鐘,用咗雞骨、豬骨、鮮魚等材料,飲落鮮濃仲有陣陣芫荽香,就算就咁飲幾啖都唔會話好口乾,芫荽雖然多但喺唔會太搶味,個平衡取得幾好,我就覺得芫茜量可以再多啲;拉麵入面舊肥美叉燒先喺重點,雖然有啲邪惡,但放入口即溶而且好腍;鬼金棒另一個賣點喺佢哋煙韌彈牙嘅拉麵,芫荽依附喺拉麵上面,仲索晒啲濃郁湯汁,確實唔錯。我仲另外比多$15加咗隻味玉,即溏心蛋,一拮開蛋黃就即刻流出嚟,唔錯唔錯

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 hinsonfoodhk
2020年12月7日 透過行動裝置

日本大有名氣的鬼金棒,進駐香港已有一段日子。店名有個「鬼」字認真唔少嘢,食過便知與辣有關。辣度你可挑戰有幾辣。我自問沒有這個勇氣,少辣少麻對我來說已是最好的辣度。

只是芫茜拉麵末能滿足我的貪食,追加粟米芯,芽菜和蔥花。
拉麵上枱就知有幾澎湃,嘩啦啦⋯⋯
湯底濃稠,辣辣麻麻,好開胃。
麵條爽彈,吸湯力強。
芫茜,芽菜和麵條,超級爽口,食得痛快。
燒肉非常軟腍,薄薄的油脂增添肉的香味。

造訪日期: 2020年12月
1  感謝 pcsy
2020年11月20日

˚*•✰。鬼金棒.香濃拉麵。✰•*˚

朋友是日本拉麵控
一直熱愛尋覓好吃的日本拉麵
最近被她拉到銅鑼灣
吃了一家極具質素的拉麵——鬼金棒

鬼金棒是日本東京超人氣過江龍辣麻拉麵店
主打混合多款辣椒為主的味噌湯底,具有特製唐辛子的「辣」
及以頂級和歌山葡萄山椒調成的香麻油「麻」
for 不太敢吃辣的朋友,亦可選無辣或小辣

我們點了一個:特製辣麻味噌拉麵、增量叉燒辣麻味噌拉麵、大肉飯
配了2罐可樂

特製辣麻味噌拉麵
滿滿的大碗拉麵
份量大,湯底非常香濃
散發出豬骨、雞骨熬出來的香氣
先飲一口,滿咀濃香
那雞蛋經精心浸潤
飽滿香甜
我極之喜愛其拉麵的口感
煙韌彈牙有麵香

增量叉燒辣麻味噌拉麵
青翠香濃,叉燒極厚大
朋友非常欣賞叉燒的滋味

汁鮮肉香
又是一次滿腹滋味的拉麵之約

造訪日期: 2020年8月
感謝 applepeggy

去過Kikanbo嗎? 請分享你的經驗!