“絕對精緻 高檔鐵板燒”

Tora Tetsu Teppan Yaki
香港排名第573 (共15,287家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣

疫情期間已經好耐冇出去食飯,依家恢復返晚市堂食難得出到嚟梗係叫最豪主廚推介套餐

溏心蛋食得多,但係有海膽同黑松露既真係未試過唔單止聽落高級左,而且食落真係味道層次豐富好多,咬開個蛋入邊仲好熱

煙燻帆立貝
帶子係同菊花一齊煙燻第一次食咁重菊花味既帶子,個size係又大又厚,分開好多粒試唔同食法都得

活鮑魚配蟹肉海苔醬
每一道菜都有職員專業介紹食法,呢個先試一啖原味南非孔雀鮑魚,口感好煙韌,味道好重海鮮味同埋牛油味,再試下配左蟹肉海苔醬,另外配左一d魚子好似沙律咁

法國鴨肝
師傅煎醒外脆內軟,配埋法國黑醋食落唔油膩,下面煎左個好入味既青蘋果一齊食非常夾

日本A5和牛厚燒
7成熟剛剛好,試埋配岩鹽或者蒜片又多一種食法,跟埋個燒大啡菇南瓜茄子

汁物
本身以為湯好似普通味增湯,點知原來加咗個貝殼類非常鮮甜,連個湯都好有驚喜

蟹肉炒飯
每粒飯都非常乾身,被濃厚既蛋包住

一次過到餐食咁多款海鮮,仲可以食到煮法,真係食海鮮都吃到飽

感謝 hka3102003

2021年3月13日 透過行動裝置

食緊已經諗幾時再黎.龍蝦真係好出色
同大食仔點左虎鐵特選二人餐($1080)點套餐簡直懶人之選好豐富,食物賣相吸引
沙律.新鮮沙律菜配柚子醋,微酸開胃
鴨肝蒸蛋. 淡味蒸蛋更能突出鴨肝濃郁油香
白松貝.貼心剪成細粒,咬落爽脆. 湯汁鮮甜
龍蝦.好好食啊肉質爽嫩彈牙.配埋海膽醬汁
美國安格薄燒. 薄牛肉配勁量蔥.惹味fav fav!!
西班牙黑毛豬柳.厚身豬柳唔油膩.但燒牛更得我心
白飯魚苗薑粒炒飯.炒得乾身粒粒分明白飯魚脆口,提升口感
龍蝦味噌湯.唔浪費地用上龍蝦其餘部分熬製加上大量海帶,鮮味足料!
雪糕.一豆腐一柚子完美作結!唔食雪糕可以簡咖啡架
虎鐵鐵板燒
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心12樓

1  感謝 foodienethk
2021年3月1日 透過行動裝置

差啲忘記咗外出用膳嘅感覺
今晚決定去銅鑼灣食鐵板燒,餐廳响銅鑼灣逸園中心,差不多成幢大廈都係日式餐廳
虎鐵鐵板燒响12樓,一入舖頭左右兩邊各有一張大型鐵板枱,今晚坐左邊,由於遲咗訂位,所以坐不到鐵板枱,唯有坐後面的卡座。唔能夠睇住師傅烹調差了一點,但餐廳空間不大,上菜亦不用花太多時間。
難得出街食飯,當然叫個最貴嘅二人套餐啦。套餐有北寄貝,鮑魚,龍蝦,A5和牛,單看用料,相信都值回票價
前菜有蟹肉沙律,新鮮度十足。
第二度前菜有海膽黑松露溏心蛋,香滑的流心蛋配濃郁的黑松露,出寄地夾。
著跟主菜逐樣出場,火焰北寄貝上枱時氣勢十足,燒著時買聞到淡的松葉味。而北寄貝加上火焰後,火候仍剛剛好,最後連殻裡面的湯都飲埋。
南非鮑魚口感爽脆,還帶著濃濃的海水味,而醬汁方面都下了一些功夫,蟹肉海苔醬鹹鹹香香,感覺特別。
活龍蝦來自澳洲,應該係近期嘅大熱。但屋企嘅爐頭點都唔及得鐵板用高溫鎖住佢嘅肉汁水份,所以鐵板燒龍蝦特別好食
A5和牛來自日本佐賀,用厚切的方法,煎得外皮香脆,我們點了七成熟,師傅做得啱啱好。因為始終和牛油份高,煎熟一點更能逼出油份,提升香味麵豉湯則用龍蝦頭餚煮,令鮮味提升不少。
正所謂好戲在後頭,壓軸的炒飯不得了:三文魚子海膽杯炒飯,炒飯加入紅蘿蔔碎及蔥粒,增加香味及咬口。將炒好的飯放在雪糕杯上,最後鋪滿三文魚子及海膽,炒飯的熱力有助提升海膽的香味,而三文魚子鹹鹹香香再加上在口中爆汁,實在每一啖都是精華,真是捨不得將它吃完
甜品又係另外一個高潮位,相對等咗較長嘅時間,因為是梳乎厘,不能心急。面頭再加上紅豆雪糕,一冷一熱的口感,甜甜的滋味為晚餐畫上完美句號。
當然整個套餐來說,價錢不算便宜,但用料優質,亦見師傅在醬汁上花了很多心思,炒飯甜品都精彩,值得值得

1  感謝 JoeSio0408
2021年1月26日 透過行動裝置

今日放假,趁天氣晴朗約同朋友前往銅鑼灣逛街,逛了一會我們開始攰了肚子也餓了。所以上網搜尋一下銅鑼灣附近有什麼好吃。發現了一間比較高檔的日本餐廳。位置在軒尼詩道一棟大廈內12樓。獵門一打開進來餐廳服務員也很殷勤招待我們。店內裝修很簡約也很舒服。我們被安排座位後,店員遞上餐牌也向我們介紹幾款套餐。由於疫情關係門市六點便會關門。所以我們也可以點了晚餐的套餐。套餐也很豐富頭盤先上沙律。新鮮蕃茄及蔬菜配合了日本醋非常醒胃。
第一道是海膽黑松露糖心蛋- 賣相已很吸引,糖心蛋整得剛剛好流心之餘配上一小撮濃郁的黑松露及海膽的甜味簡直絕配。
第二道是煙帆立貝- 擺盤賣相已經很吸睛,簡單一款帆立貝煙燻得十分適當,菊花味很清香,帆立貝非常新鮮及厚切,嫩滑細軟。
第三代是鮑魚配蟹肉海苔醬- 清爽惹味、肉質香滑多汁,令人難以抗拒。
第四道是法國鴨肝 - 晶透 光澤誘人 肉質通透, 味香濃郁,入口即溶。鴨肝配了蘋果,清除了油膩滯感,配菜有泰國蘆筍,還有焦糖青檸,食後可將油膩的感覺一一消除,非常清新。
第5道是日本A5和牛厚燒 - 稠密緻滑 、香軟鬆綿,配菜伴了清新的薄荷葉,少許菊花給予這道菜一些芬芬的花味,也有香煎野菜2小片南瓜及翠玉瓜半碟。食到這裏已經覺得超級滿足。
隨後還有味增湯及一碗蟹肉炒飯- 簡單一碗炒飯已顯得師傅的工架,每粒飯炒得很粒粒分明,蟹肉鮮味,香濃撲鼻。
最後當然不能缺少的甜品桃味雪葩,口感輕盈幼滑,桃味清香,減少了之前的飽滯感。最後付出與收穫也成正比。值得再來惠顧。

疫情關係已經很少出外用餐,因為朋友生日所以破例找一處地方為他慶祝。我選擇了銅鑼灣的位置因為食肆林立可以較多選擇而且也有質素的餐廳。今次揀了一間高檔的日本料理享受午餐。餐廳在樓上鋪12樓。室內佈置得簡約舒服,窗口也添置很多日本公仔貼畫,倍添日本特色。
我們點了一個有五道菜式的套餐,當然也有甜品及炒飯。
頭盆是沙律,日本番茄及蔬菜配以特製醬料非常開胃!
首先遞上海膽黑松露糖心蛋 - 黑松露味香濃,海膽味清甜,流心蛋煮得剛好!蛋味香濃。
跟住煙燻帆立貝- 賣相十分特別很精緻,帆立貝被菊花煙燻過後,滲出淡淡清香,碟上伴了岩鹽,點後帶出帆立貝鮮甜層次感也提升。
之後再奉上活鮑魚配蟹肉海苔醬- 鮑魚切片鮮甜無比,爽彈鮮美 配以蟹肉碎混合海苔醬,點後帶出食物的鮮味,鮑魚也充滿獨特的炭燒香氣。

隨後也有法國鴨肝- 鴨肝燒得外脆內軟味香濃厚,配菜也有蘋果及焦糖青檸也可以消除門口的油膩感。
我的摯愛日本A5和牛厚燒- 肉質嫩滑無比,豐厚味濃。配以生煎野菜翠玉瓜及南瓜片。 為味蕾帶來不同層次感覺。
這個套餐相當份量不錯,最後還有味增湯蟹肉炒飯及多款雪葩選擇,蟹肉炒飯飯粒吵得粒粒分明,蟹肉清甜。我選擇了有子雪葩 ,溶在口裏味道清幽,散發出淡淡柚子的香味,能為這個套餐畫上滿足的句號。

造訪日期: 2021年1月
感謝 Dobbyszeto S
2021年1月22日

朋友見到我上次食鐵板燒之後,介紹咗我另一間都係喺銅鑼灣嘅鐵板燒,佢話係佢食過最好食嘅鐵板燒!既然朋友咁推介就即管嚟試下!餐廳有幾款午餐我哋最後揀咗虎鐵精選二人餐
沙律:
番茄同蔬菜都好新鮮,沙律汁微酸好清爽!
鴨肝蒸蛋:
原隻雞蛋上碟,烹調時間剛剛好,鴨肝綿密味道濃郁而雞蛋十分嫩滑入口即化
大虎蝦:
緬甸野生海虎蝦肉質爽滑彈牙啖啖肉,蝦頭入面仲有豐富嘅蝦膏,特別有鮮味!醬汁由蝦膏煮成令鮮味更上一層樓❤️
南非鮑魚:
南非孔雀鮑魚勁大隻,無需要落仼何調味料已經好美味,彈牙又鮮甜!鮑魚肝平時真係好少食得到,原來係好甘香!伴碟嘅雞冠草配上三文魚籽同蟹肉海苔醬感覺好清新
日本A5和牛厚燒(配香煎野菜):
廚師將和牛表面燒到剛剛熟,入口非常嫩滑,油脂豐富但唔會膩,成個口腔充滿牛油香!原味已經好好食,鍾意濃味嘅可以加上岩鹽同炸到好似薯片咁脆嘅蒜片一齊食!牛好食連伴菜都好出色,蔬菜好鮮甜
三文魚子海膽杯炒飯:
炒飯粒粒分明,上層放上大量三文魚籽同海膽,口感豐富!用酒杯上碟,好睇又好食!三文魚籽鹹鮮味十足,海膽味道甘甜細膩,入口即溶!鮮味喺口腔中大爆發
味噌湯:
有好多海帶同豆腐,食飽飲碗熱湯感覺好舒服!
芝麻雪糕:
可以揀甜品或者咖啡,雪糕有幾款口味,雪糕香又滑,芝麻味濃郁仲食到粒粒芝麻碎
除咗食物同環境連服務質素都好好,全部侍應都好有禮貌,唔怪得朋友咁極力推介!

造訪日期: 2021年1月
感謝 angelee1989

去過Tora Tetsu Teppan Yaki嗎? 請分享你的經驗!